De mensen achter de schermen van ‘de Zwolse’ van Willem van der Veen

Jaaaa, Janine en Walter hebben de opmaak van het e-boek over de Zwolse Courant afgerond.
Jaaaa, Janine en Walter hebben de opmaak van het e-boek over de Zwolse Courant afgerond.

Zonder de Zwolse schrijver en oud-journalist Willem van der Veen was ‘De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld’ er natuurlijk nooit gekomen. Maar zonder Gerhard van Dijk, George Huisman, Ron Maat, Dick en Coleta Hogenkamp hadden uitgeefduo Walter Devenijns en Janine Stougie het e-boek  niet binnen drie maanden op de markt kunnen zetten.

Dankzij de inzet van deze ‘helpers’, die keken naar taalfouten, de opmaak, de lettersoorten en allerlei ander technische rimram. Heel belangrijk achter de schermen, dus. Want wij willen natuurlijk niet dat Willems boek met fouten in de boekenkraampjes zou verschijnen. Hopelijk is dat gelukt. Alhoewel, realisten als we zijn: een fout zit in een klein hoekje… Sorry, alvast 🙂

Om de mensen achter de schermen ook een gezicht te geven, hier kleine portretjes van ze. Dick en Coleta zijn in Zwolle zo wereldberoemd, dat ze een ‘hernieuwde’ voorstelling op deze website niet nodig vonden. Ze zijn bekend door hun diashows en door hun boeken over Assendorp.

Gerhard van Dijk (links) en Ron Maat, onze trouwe eindredacteuren, tijdens 'werkbespreking' in onze Zwolse stamkroeg In De Buurt.
Gerhard van Dijk (links) en Ron Maat, onze trouwe eindredacteuren, tijdens ‘werkbespreking’ in onze Zwolse stamkroeg In De Buurt.

Gerhard van Dijk

“Als oud-collega van Janine bij Tijl heb ik met plezier haar en Walter geholpen met het boek over ‘de Zwolse’ van Willem van der Veen. Het was echt bij toeval dat we elkaar weer in het oog kregen na lange tijd maar de samenwerking klikte meteen op afstand. Prachtig was het om de, ook voor mij, onbekende geschiedenis van Tijl eens te lezen in de in dit boek geschetste verhalen. Samen met de fraaie illustraties, zowel getekend als op foto, is dit e-book een mooi naslagwerk geworden van de verdwenen grafische wereld in het Zwolse.

Mooi dat het grafisch werk, zij het op een andere manier, doorgaat.

Daartegenover moet ook genoemd worden dat na het verdwijnen van de krant uit Zwolle ook de collega’s zijn verdwenen. Ook ik heb een reis achter de rug in de grafische wereld die voerde via Zwolle naar Apeldoorn, terug naar Zwolle terechtgekomen in het boekenvak, en via Nijkerk voerde de reis opnieuw naar Zwolle. Maar dat werd een eindpunt na een faillissement in Nijkerk.

Momenteel ben ik via een uitzendbureau af en toe nog werkzaam als boekennaaier, losse katernen naaien tot binnenwerk boek, in grafisch bedrijf in Meppel.
Ja het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar eenmaal besmet door het grafisch werk raak je dat nooit weer kwijt vooral als je als kleine jongen al door een drukkerij, in Kampen, liep waar je vader ook werkte. De passie voor boeken is gebleven en mooi dat je dat weer hebt kunnen doorgeven.

De auteurs wens ik succes met deze uitgave en ik ben blij dat ik hierin een steentje heb kunnen bijdragen. Mooi dat het grafisch werk, zij het op een andere manier, doorgaat!,” aldus Gerhard.

(2019): Gerhard heeft intussen een vaste baan bij een drukkerij (red.)

Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl
George Huisman
George Huisman

George Huisman

George is een bekend gezicht in Steenwijk en heeft ons en daarmee het boek ‘De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld’ kunnen voorzien van verhalen uit de regio. Hij werkte eerst jaren als verslaggever in met name de Kop van Overijssel voor de Zwolse Courant. Later kwam hij onder de inspirerende chef Hans de Zwaan terecht op de regioredactie als plaatsvervanger. Zijn laatste jaren ‘sleet’ George op de verschillende Zwolse redacties als eindredacteur. De perfecte man dus om een kijkje achter de schermen te nemen.

(02-2023): George Huisman is plotseling overleden op 67-jarige leeftijd. We zullen de vrolijke en scherpe journalist missen. George schreef zijn hilarische herinneringen aan de Zwolse-Stentorperiode op in Willems boek over de Zwolse Courant. Rust zacht George.

Ron Maat

Ron Maat heeft vele jaren als journalist gewerkt bij de Zwolse Courant en de Stentor. Bij de Zwolse Courant werkte hij op de binnen- buitenlandredactie, waar naast schrijven, het selecteren van nieuws en redigeren van kopij centraal stond. Als verslaggever op de Veluwe-redactie volgde hij voor de Stentor het nieuws in de gemeenten Nunspeet, Ermelo, Putten en Epe en maakte hij nieuws- en achtergrondverhalen en reportages over zorg op de Veluwe. Op de redactie-Flevoland volgde hij de gemeente Dronten en de zorgbranche op de voet.

Ron Maat
Ron Maat

Ron verliet in 2015 de Stentor en is nu onder meer actief als vrijwilliger voor het Voerman Museum Hattem. Hier doet hij onder meer PR- en communicatieactiviteiten, maar ook andere klusjes die in het museum zo op zijn pad komen. “Ik ben op zoek naar een nieuw werk, het liefst in de journalistiek of in een andere functie waar schrijven een belangrijke rol speelt”, vertelt de Zwollenaar. Gelukkig heeft hij intussen ontdekt dat ook de museumwereld hem aanspreekt: “Het Voerman Museum is een prachtplek.”

En nog een klein ps’je: Janine bedankt haar ouders voor het als de ‘gewone’ lezer meekijken.

De geïnteresseerde dame op de schouder van wijlen eindredacteur Jan Middelhof (zittend aan het bureau) is Janine's moeder, erachter met bril staat haar vader. Jarenlang waren ze abonnee van de Zwolse Courant tot ze naar een andere regio verhuisden. Jarenlang organiseerde de krant rondleidingen die bijzonder populair waren. Deze excursie was een speciale ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de krant in 1990
De geïnteresseerde dame op de schouder van wijlen eindredacteur Jan Middelhof (zittend aan het bureau) is Janine’s moeder, erachter met bril staat haar vader. Jarenlang waren ze abonnee van de Zwolse Courant tot ze naar een andere regio verhuisden. Jarenlang organiseerde de krant rondleidingen die bijzonder populair waren. Deze excursie was een speciale ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de krant in 1990
Scroll naar boven