Rafael Alberti, de wereldberoemde onbekende

Het kleine, maar leuke Alberti-museum in El Puerto de Santa María.
Het kleine, maar leuke Alberti-museum in El Puerto de Santa María.

Meer dan veertig jaar was de dichter-schilder weg uit Spanje. Gevlucht voor het repressieve bewind van dictator Francisco Franco. Na de dood van de dictator in 1975 keerde Rafael Alberti terug als dé verloren zoon van El Puerto de Santa María. Je komt de kunstenaar, die eind oktober 1999 overleed, in zijn geboortestad overal tegen.

Als straatnaam, als school, als park, in bodegas en in het aan hem gewijde museum. Gelukkig voor Alberti heeft hij nog lang van zijn wedergeboorte kunnen genieten. Hij overleed op 96-jarige leeftijd.

Vriend van Picasso

En dankzij zijn opvallende aanwezigheid in het buitenland, bekende vrienden als Picasso en zijn veelzijdige talent was hij wereldberoemd toen hij terugkeerde in El Puerto. Als graag geziene vip werd hij dan ook overal uitgenodigd. En Alberti liet, duidelijk genietend van het eerbetoon, overal z’n schilderachtige handtekening achter.

Met open hand, zwaaiend keerde Rafael Alberti terug in Spanje
Met open hand, zwaaiend keerde Rafael Alberti terug in Spanje
Alberti vertrok echter met gebalde vuist
Alberti vertrok echter met gebalde vuist

Dali

Dagblad de Volkskrant omschreef hem in de necrologie een dag na zijn dood als volgt: ‘Dichter en schilder Rafael Alberti was de langst levende mythe van de gouden generatie van 1927, die met namen als García Lorca, Buñuel en Dalí synoniem is met de grote bloei in de Spaanse cultuur’.

e-reisgids Jerez de la Frontera & El Puerto de Santa María
Het sherryhart van Spanje. Prijs 8,99 euro, 154 pagina’s, 248 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    

Aan die bloei kwam een eind toen de reactionaire Franco in 1939 aan de macht kwam. Lorca werd vermoord en is tot op de dag van vandaag nog niet teruggevonden, anderen als Picasso en Alberti vertrokken naar Frankrijk. De communist Alberti vertrok met gebalde vuist, het symbool van de partij. Opvallend, en vooral symbolisch was zijn terugkeer na 46 jaar. In El Puerto trad hij de wereld tegemoet met open hand.

Veelzijdig

Het is allemaal uitgebreid te zien in de Fundacion Rafael Alberti in de zuid-Spaanse havenstad. Alles van de veelzijdige kunstenaar is in dit museum samengebracht. Maar het is ook een reis door de tijd. Er zijn veel wereldberoemde beelden, waarbij je denkt: ‘Die heb ik toch eerder gezien?’
Klopt, in de geschiedenisboeken, maar dan met andere hoofdrolspelers.

Ook Alberti is erbij, maar omdat de man geen grote beroemdheid in Nederland is, viel zijn aanwezigheid ons niet op. Alberti blijkt in veel andere landen een bekendheid. Zo werkte hij in Frankrijk, Italië, België, en in zuid-Amerikaanse landen als Argentinië. Nederland is zo’n beetje het enige Europese land waar hij geen voetsporen heeft nagelaten.

Alberti publiceerde meer dan 40 dichtbundels, 15 toneelstukken en vele, vele honderden tekeningen, litho’s en schilderijen. Fundación Rafael Alberti huist in een voormalig paleis aan de Calle Santo Domingo 25 in El Puerto de Santa Maria.

Werken van Alberti

Scroll naar boven