Bizarre vormen in Romeinse goudmijn Las Médulas

Las Médulas. Je ziet roodgekleurde heuvels en bergen, uitgestrekte, groene kastanjebossen en veel riviertjes. De kleuren rood en groen worden extra versterkt door de brandende zon die alles in een betoverende gloed zet. Het is er stil, zeker als je het weekeinde links laat liggen. Je hoort vogels, zoemende bijen en ziet vlinders vliegen.

Las Médulas, de verlaten Romeinse goudmijn, gezien vanaf het uitzichtspunt Mirador de Orellán.
Las Médulas, de verlaten Romeinse goudmijn, gezien vanaf het uitzichtspunt Mirador de Orellán.

Is Las Médulas, gelegen in het noordwesten van de deelstaat Castilië en León, een heerlijk natuurparadijs? Vergeet het maar. Je loopt op een van de oudste industrieterreinen ter wereld. Je klimt over de resten van een reusachtige Romeinse goudmijn. Ruim tweehonderd jaar lang, vanaf de 1e eeuw tot in de 3de eeuw na Christus, werkten hier tienduizenden mijnwerkers die het hele berggebied hebben omgeploegd. Volgens sommige Romeinse bronnen waren het zelfs 60.000 arbeiders.

Een aards paradijs op een oud industrieterrein.
Een aards paradijs op een oud industrieterrein.

Goud bevleugelde de hebzucht

Honderden tonnen goud werden er gewonnen en omdat te bereiken werd het hele gebied vernietigd. Hebzucht was de drijvende kracht. De omvang van de mijn was, en is ook in de huidige tijd, onvoorstelbaar groot: tweeduizend hectare. In voetbaltermen uitgedrukt: bijna drieduizend voetbalvelden. Eén van de mijnen, La Frisga, had een breedte van zeshonderd meter.

Wandelkaart Las Médulas (Wikiloc)

Zie ook: wandelroute over het Romeinse mijncomplex Las Médulas (gps-bestand Wikiloc)

Extreem

De techniek om het goud uit de zanderige bergen te halen was extreem. Extreem gevaarlijk voor de mijnwerkers (deels slaaf) en extreem qua kracht. Water werd van hoger gelegen gebieden middels een kanalenstelsel van honderd kilometer bovenop de goudhoudende bergen geleid en opgeslagen. De ervoor uitgehouwen gangen en spleten – zeer gevaarlijk werk – werden van boven volgepompt met water, waardoor de bergwand klapte door de enorme druk.

Een van de vele mijnbouwgaten in het gebergte.
Een van de vele mijnbouwgaten in het gebergte.
Normaal gesproken kun je deze mijnbouwgrot La Cuevona bezoeken, maar de regen zorgde voor aardverschuivingen, waarop de toegang werd verboden.
Normaal gesproken kun je deze mijnbouwgrot La Cuevona bezoeken, maar de regen zorgde voor aardverschuivingen, waarop de toegang werd verboden.

Enkele grammetjes goud

Resultaat: een kilometerslange, natte zandhoop. De zoektocht naar het goud kon beginnen, wat nogal een karwei was gezien het feit dat in een ton aarde gemiddeld slechts enkele grammetjes goud zaten. Dit proces hebben de Romeinen 250 jaar uitgevoerd. Toen ze in het begin van de derde eeuw de streek verlieten, bleef er een enorme industriewoestijn achter.

De mijn is tegenwoordig bedekt met prachtig groene kastanjebossen én geelgekleurde bremstruiken.
De mijn is tegenwoordig bedekt met prachtig groene kastanjebossen én geelgekleurde bremstruiken.

Lieflijk

In de eeuwen erna bedekte de natuur het werk lieflijk met kastanjebomen en steeneiken. De verminkte aarde kreeg een groen laagje, waardoor het gebied met zijn rode aarde en groene bossen er nu zo mooi uitziet. Omdat de enorme mijn na die tijd nauwelijks veranderd is, werd het een UNESCO-werelderfgoed. De sporen van de grootste mijn binnen het Romeinse imperium zijn nog steeds duidelijk zichtbaar zoals het kanalenstelsel, de ontplofte kraters en de enorme afvalbergen.

Wandelen op stadssandalen? Het kan.
Wandelen op stadssandalen? Het kan.

Kilometers wandelen door een oude mijn

Het terrein zelf is een museum geworden. Overal, langs de kilometerslange wandel- en fietspaden, staan uitlegborden . Mooie uitzichtpunten zijn bovenop de bergtoppen gebouwd, zoals de ‘Mirador de Orellán’. Je kan ook door een oude, opgeblazen mijngang lopen als de regen geen brokstukken naar beneden heeft gekeild. Toen wij er waren was de rondgang van La Cuevona veiligheidshalve geblokkeerd wegens de regen.

De langste wandeling, of fietstocht, telt elf kilometer, maar er is ook een kortere versie die een rondje over het enorme terrein én door het kastanjebos maakt. Ook geschikt voor oudere mensen met elegante stadschoentjes, zagen we. De bomen zijn soms honderden jaren oud. Kastanjes plukken mag je niet, want die zijn eigendom van de lokale boer.

De waarschuwingsborden en de jonge bedreigde kastanjebomen.
De waarschuwingsborden voor de kastanjeschimmel en een foto van de jonge, bedreigde kastanjebomen.

De kastanjeschimmel

Blijf wel op de wandelwegen om de dodelijke kastanjeschimmel niet verder te verspreiden. Als je bijvoorbeeld aan de steile klim begint naar het uitzichtspunt van Orellán dan kom je langs een bos dat al aangetast is door de schimmel. Zielige stronkjes kijken de hemel in. Gelukkig kom je daarna door een dicht woud aan gezonde kastanjespruiten waardoor je de zon niet meer kan zien.

Het dorpje Las Médulas

Veilig was de goudwinning niet voor de arbeiders die hier zijn uitgebeeld in het museumpje van het dorp Las Médulas.
Veilig was de goudwinning niet voor de arbeiders die hier zijn uitgebeeld in het museumpje van het dorp Las Médulas. Meer info over Las Medulas kun je vinden in ons ‘grote Spaanse Routeboek’

In het toeristische dorpje Las Médulas, dat de toegangspoort is voor de bezoekers, is een klein museumpje gebouwd met uitleg over het hele proces. Helaas wel in het Spaans, maar de filmpjes zijn zeer interessant, omdat ze de werking van de explosieve kracht van waterdruk goed laten zien. Wat waren die Romeinen toch slim. Overnachten in Las Médulas is goed mogelijk, op de zomermaanden na, want dan is waarschijnlijk alles al volgeboekt. Het is een populair uitstapje bij Spanjaarden. Er zijn enkele parkeerplaatsen, ook voor campers.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Check het leisteen aan de wand

In buurdorp Carucedo, dat aan de weg naar Las Médulas ligt, staat een modern informatiecentrum met de naam Casa del Parque. Daar wordt wat meer info geboden over het gehele gebied. Let op de wanden van het informatiehuis. Die zijn bedekt met leisteen, de traditionele manier van bouwen in deze landelijke streek. Op de daken van de huizen zie je geen rode dakpannen liggen, maar leistenen platen die in Noordwest Castilië en León gewonnen worden in de leisteen-mijnen. En net als de Romeinen gaan de huidige inwoners bij de ontginning ervan met grof geweld te werk. Zonder water dat wel, maar met enorme drilboren en hamers. De geschiedenis herhaalt zich.

Fascinerende vormen zijn ontstaan door de Romeinse mijnbouw.
Fascinerende vormen zijn ontstaan door de Romeinse mijnbouw.
Ook het landschap rondom Las Médulas is bijzonder. Foto gemaakt langs de OU-533 (richting A Rúa).
Ook het landschap rondom Las Médulas is bijzonder. Foto gemaakt langs de OU-533 (richting A Rúa).

Zie ook: toerismesite Castilië en León (engels)

6 reacties

 1. Harry
  12 juni 2022

  Prachtig verhaal weer. Dit gebied ken ik nog niet zo goed maar ik ga er zeker een keer kijken.

  1. CamperSmuikje
   13 juni 2022

   Zeker doen, prachtig gebied.

 2. Ingrid
  12 juni 2022

  Deze bestemming komt in de afdeling: nog te bezoeken. Lijkt heel boeiend.

  1. CamperSmuikje
   12 juni 2022

   Hoi, is het zeker. Fascinerende plek zeker als je weet wat er allemaal gebeurd is hier.

 3. Tijmen Kos
  12 juni 2022

  Bedankt voor jullie verhaal. Boeiend om te lezen.

  1. CamperSmuikje
   12 juni 2022

   Gracias!!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven