Bleven onze zonnepanelen overeind in Algarve-herfst?

Een flinke depressie naderde het Portugese Algarve met veel regen, harde wind en weinig zon. Zouden de zonnepanelen ons van stroom blijven voorzien? Konden we leunen op onze lithiumbatterij of moesten we noodgedwongen de elektriciteitskabel uitrollen? Een terugblik op ‘batterijmanagement’ en het weer.

Algarve (Olhão) in de winter. Heel veel zon. Meestal.
Algarve (Olhão) in de winter. Heel veel zon. Meestal.

In de herfst- en wintermaanden wordt het altijd spannend met de zonne-energie. In Nederland en Duitsland loopt de opbrengst gauw terug. Veel grijs weer en een zon die ‘te laag’ aan de hemel staat. We moesten enkele jaren geleden in een Duitse novembermaand al snel aan de ‘paal’ met onze camper Smuikje. Gelukkig zitten we rond die tijd vaker in Zuid-Europa. De zon breekt er sneller door, ook als in de wintermaanden het regenseizoen begonnen is.

Onze 2 oude loodaccu’s (200 Ah) hadden die 4 natte dagen niet volgehouden.

Algarve-depressie

Om een voorbeeld te geven: eind november bereikte een sterk regenfront de Algarve en onze camping in de gemeente Olhão. Code oranje aan de kust. Zware buien, soms wat hagel. Dagenlang. Maar toch brak af en toe de zon door, waardoor de lithiumbatterij weer een beetje oplaadde. Doordat het front na ongeveer 4 dagen wegtrok, hoefden we, ondanks ons normale gebruik, niet aan de ‘paal’.

De capaciteit van onze accu schommelde in die  slechtweer-periode rond een minimum van 50 procent (50 Ah). Onze elektriciteitsvraag kwam niet één keer in gevaar.

Onze 2 oude, inmiddels ingeruilde loodaccu’s (200 Ah) hadden die 4 natte dagen niet volgehouden. Die waren na twee dagen al ‘plat’ gegaan wegens een te hoge ontlading. 

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

Bam. Raak. Dé depressie bereikt onze camperplek in Olhão (Algarve).
Bam. Raak. Dé depressie bereikt onze camping in Olhão (Algarve). Foto gemaakt vanuit Smuik.

Een zeer zonnige dag ná de ‘Algarve-depressie’ zorgde ervoor dat de capaciteit met 30 procent toenam tot boven de tachtig. Netjes. Opvallend: dat gebeurde in een relatief korte tijd. Vooral tussen 10.00 en 15.00 uur. 

Terugblikkend: de zonnepanelen deden hun werk

Terugblikkend. We stonden in oktober, november en een deel van december aan de Portugese Algarve. Onze zonnepanelen werkten zonder problemen met de lithiumaccu samen. Ja, het opladen duurde wat langer. De zon staat ook hier lager dan in de zomer, waardoor eind november, begin december de gemiddelde opbrengst uitkwam op ongeveer 80 watt. In de zomer halen onze twee panelen met een piekvermogen van 190 watt al gauw 140-150 watt.

Centrum van het lieve vissersstadje Olháo. De bewolking duikt op als voorloper op het slechte weer..
Centrum van het lieve vissersstadje Olháo. De bewolking duikt op als voorloper op het slechte weer.

Batterijmanagement met weersverwachting

Hoewel we niet tevreden zijn over de energieslurpende veiligheidsrelay van de NDS-lithiumbatterij (100 Ah), zijn we wel positief over haar bruikbare opslagcapaciteit.

Ons winterverbruik bedraagt gemiddeld 23 Ah per 24 uur. Daardoor kunnen we zeker 4 maal 24 uur staan voordat we aan de ‘paal’ zouden moeten gaan, mocht het echt grauw en grijs blijven. Je kan de capaciteit van een lithiumbatterij namelijk bijna geheel gebruiken. Ideaal om een langere regenperiode ‘uit te zitten’.

En ja, dat alles heeft natuurlijk ook met je dagelijks stroomverbruik te maken. Hoe hoger het aantal elektrische apparaten, hoe hoger de elektrische consumptie. We hebben geen tv, satelliet, elektrisch koffiezetapparaat en airco. Wel veel zuinige ledlampjes, een pc-monitor, wifirouter, laptop, tablets, smartphones én twee fietsaccu’s. Verwarming en koelkast draaien trouwens op lpg.

Soms moet je ‘slim’ omgaan met je batterij. Je zou het met een lelijk woord batterijmanagement kunnen noemen, waarbij je de weersverwachting én het dagelijkse elektriciteitsverbruik in de gaten houdt. Je snapt dat als er een regenfront aankomt, we niet nog even snel de zware fietsaccu’s gaan opladen. Dat doen we pas als de zon lang schijnt. De laptop én computermonitor laten we ook in de kast liggen. Geen ramp. Zo vaak heb je de energieslurpers niet nodig.

De tablets én onze andere communicatieapparatuur kunnen we wel weer elke dag aan de lithiumbatterij ‘hangen’. Hun verbruik is, zoals dat van onze wifirouter, relatief bescheiden. De veiligheidsrelay van de huishoudaccu is op zich ook geen probleem. Dat wordt pas een onderwerp als de camper wekenlang in de overdekte stalling staat.

Zie ook: FAQ over e-bikes, zonnepanelen en lithiumaccu

Huishoudaccu met omvormer van de Smuik.(Zonnepanelen)
NDS-Huishoudaccu met omvormer van de Smuik.

Lithiumaccu kopen? 

Moet je nu zo’n lithiumaccu kopen? Nee, natuurlijk niet. Mocht je met je camper slechts een paar weken onderweg zijn dan heeft het weinig zin om ruim duizend euro (exclusief installatie) uit te geven. Maak maar eerst de loodaccu’s ‘op’. Maar ben je maanden en maanden onderweg zoals wij? Stroom is op de zuidelijke campings en sommige camperplekken peperduur.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Klimaat

Bijvoorbeeld op veel Spaanse campings en camperplekken ben je zo’n 6 euro per dag kwijt. Stel dat je drie maanden overwintert dan ben je aan de ‘paal’ 6 euro x 90 dagen 540 euro extra kwijt aan energiekosten. Nu zullen de meesten via ACSI een totaalpakket hebben, maar dat is niet altijd zo. Ook als je veel in de ‘natuur’ staat is een lithiumaccu interessant. Dan krijg je dus heel andere rekensommetjes. Er is trouwens nog een groot voordeel: je belast het klimaat minder. Dat is ook belangrijk. 

Strand op eiland Culatra (Gemeente Olhão).
Strand op het eiland Culatra (Gemeente Olhão).

4 reacties

  1. Tijmen Kos
    14 december 2020

    Bedankt voor jullie ‘overlevingsverhaal’ 😉
    Wij gaan hier in een strenge lockdown …

    1. CamperSmuikje
      14 december 2020

      We hoorden het.

  2. Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids
    13 december 2020

    Nuttig verhaal, denk alleen dat in de praktijk een lithiumaccu sneller in beeld komt dan bij jullie, want jullie koelkast werkt op gas. In moderne campers, zeker buscampers, werkt die vrijwel altijd alleen maar op stroom (12v/230v). Dat scheelt een slok lop een borrel.
    Onze oude buscampertje heeft nog wel een koelkast die op gas kan. We hebben een 95-ah gel-accu en een 100wp-zonnepaneel. In de zomer kunnen we voortdurend zonder walstroom, in de winter moeten we na twee nachten echt aan de paal (scheelt ook dat we dan niet zulke afstanden rijden, dus opladen via de dynamo is ook al minder)

    1. CamperSmuikje
      13 december 2020

      Dank voor de info Peter. Ook nuttig.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven