Covadonga reikt naar wielrenners en Picos de Europa

De Basilica van bedevaartsoord Covadonga.
De Basilica van bedevaartsoord Covadonga.

Even trilt de grond onder onze voeten. Hmm, denken we. Wat is dat? De grond trilt weer. We kijken om en zien een hele kudde paarden recht op ons af komen. Tientallen paarden, met veulens en al, naderen in galop. Ze hebben er zin. Wild gaan de manen op en neer. Het geluid van de stampende hoeven golft over het enorme terrein. Bij ons staan de hartjes even stil. Hellup, denken we nog als de kudde, gelukkig, net om ons heen dendert.

Even later staat de ‘beestenbende’ vredig te grazen in een weide, deels omgeven door metershoge rotsen. Wij kijken vanachter de stenen voorzichtig naar de indrukwekkende groep. Het zijn wilde, of halfwilde paarden, die hier op de groene hoogvlakte (1100 meter) van de Meren van Covadonga, rondlopen. 

Picos de Europa

Een van de meertjes van Lagos de Covadonga met op de achtergrond de bergen van nationaal park Picos de Europa. Achter de bergen ligt de vallei van de Ruta del Cares.
Een van de meertjes van Lagos de Covadonga met op de achtergrond de bergen van nationaal park Picos de Europa. Achter deze bergen ligt de vallei van de Ruta del Cares.

Deze Lagos de Covadonga zijn dé toeristische trekpleister van Noord-Spanje, of beter gezegd van de Spaanse deelstaat Asturië. Hier werd Spaanse geschiedenis geschreven, hier is de natuur oppermachtig en ruw. De twee meren liggen net aan de rand van het nationale park Picos de Europa dat steeds meer bekendheid krijgt. 

Kaart Cangas de Onís,  Covadonga én Lagos de Covadonga.
Kaart Cangas de Onís, Covadonga én Lagos de Covadonga.
De wandelkaart van Lagos de Covadonga.
De wandelkaart van Lagos de Covadonga.

Ruta del Cares

Eén kroonjuweel van dat park is de Cares-wandeling. Die kronkelige, hooggelegen bergwandeling Ruta del Cares ligt slechts enkele tientallen kilometers verderop. Niet dat je van het merengebied zo naar het dal van de rivier Cares kan lopen. De ruim tweeduizend meter hoge bergtoppen van de Cordillera Cantábrica vormen een formidabele hindernis. De meeste toeristen zullen omrijden via Cangas de Onís en Arenas. Om in de buurt van het gehucht Poncebos uit te stappen voor de twaalf kilometer lange wandeling naar het bergdorpje Caín. 

Foto Ruta del Cares: Je bent zo klein.
Foto van Ruta del Cares: Je bent zo klein.

We schreven het al: in Covadonga werd Spaanse geschiedenis geschreven. In deze onherbergzame bergomgeving vocht de christelijke koning Pelayo ergens in de achtste eeuw tegen de Moren en won. Tussen Cangas de Onís en de Lagos de Covadonga ligt, om dat feit te vieren, het bedevaartsoord Real Sitio de Covadonga. Voorzien van een enorme Basílica, een immens standbeeld van koning Pelayo én de heilige grot, Santa Cueva. 

Meer info over Covadonga én Ruta del Cares kun je vinden in het Grote Spaanse routeboek!

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Pelayo

In die grot zou Pelayo zich met zijn ridders schuil hebben gehouden om de Moren met een aanval te verrassen. Het christelijke Spanje is hier ontstaan en omdat te vieren, gaan grote groepen Spaanse toeristen hier op bezoek. Het is een legende, zoals Nederland ook zijn mythes over de strijd tegen de Spaanse overheerser koestert.

De heilige grot, Santa Cueva. De plek waar de ridder Pelayo en zijn strijders zich schuil zouden hebben gehouden
De heilige grot, Santa Cueva. De plek waar de ridder Pelayo en zijn strijders zich schuil zouden hebben gehouden

Cangas de Onís

Het merengebied Covadonga én bedevaartsoord liggen in het rivierdal van Ríos Reinazo-Güeña. Om bij die plekken te komen moet je langs het lieve plaatsje Cangas de Onís. Bij deze toegangspoort tot Covadonga loop je óók tegen de geschiedenis aan. Kijk maar naar de oude stenen brug over de rivier Sella aan de rand van het stadje. Het wordt de Romeinse brug genoemd, omdat hier ooit een Romeinse brug heeft gelegen naar het huidige Santander. 

De beroemde Romeinse brug van Cangas de Onís met het Overwinningskruis van Pelayo.
De beroemde Romeinse brug van Cangas de Onís met het Overwinningskruis van Pelayo.
Cangas de Onís, gezien vanaf de Romeinse brug.
Cangas de Onís, gezien vanaf de Romeinse brug.

Veel Romeins is er niet meer te vinden. De meeste onderdelen stammen waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. Wat opvalt is een immens kruis dat onder de hoge brug hangt. Dat is het ‘overwinningskruis’ van Asturië dat ooit door Pelayo, in een wat kleinere vorm natuurlijk, zou zijn meegenomen tijdens zijn strijd tegen de islamitische veroveraars. Nu betwijfelen sommige historici of er ooit echt een slag heeft plaatsgevonden, maar een goed verhaal moet je niet altijd doodchecken. De vele hoteliers, toeristenwinkeltjes en restaurants plukken er de vruchten van.

Zicht op het merengebied Lagos de Covadonga.
Zicht op het merengebied Lagos de Covadonga.

Wielersport Vuelta de España en Demi Vollering

Geef je geen biet om de geschiedenis kijk dan eens naar de wielersport. In 1983 kwam de Spaanse wielerronde Vuelta de España voor het eerst in het merengebied Lagos de Covadonga aan. De winnaar was Marino Legarreta. Die naam mag je vergeten, maar de andere etappewinnaar Bernard Hinault vergeleek de rit naar de lagos met de wedstrijd op de mythische Alp d’Huez. Aan de etappe die meestal vanaf havenplaats Santander of mijnstad Oviedo start, hangt sinds kort ook een Nederlands tintje. In 2023 won de Nederlandse wielrenster Demi Vollering deze etappe, maar kon daarmee de latere tourwinnaar Annemiek van Vleuten niet onttronen.

Vanaf de uitzichtspunten rondom de meren heb je een mooie kijk op het noordelijke deel van Asturië.
Vanaf de uitzichtpunten rondom de meren heb je een mooie kijk op het noordelijke deel van Asturië.

Covadonga

Mocht je het zelf willen fietsen: hier een paar details. Het gemiddelde stijgingspercentage vanaf het bedevaartsoord Covadonga op de C0-4 bedraagt 7 procent. Het meest spannende is de klim vanaf La Huesera op zeven kilometer van de top (1100 meter). Dan schiet het percentage omhoog naar de 15 procent. En als het weer dan ook nog eens niet goed is – regen en mist komen in de regio van Picos de Europa vaak voor – dan weet je wel waarom deze bergetappe als zwaar wordt betiteld. Succes!

Busticket-hokje van busmaatschappij Alsa in het busstation van Cangas de Onís.
Busticket-hokje van busmaatschappij Alsa in het busstation van Cangas de Onís.

Bus Alsa

Mocht je met de auto naar de twee prachtig gelegen meren willen gaan, dan moet je bepaalde periodes mijden en de Alsa-bus pakken. Vroeger kon je nog wel met de vierwieler omhoog, maar de druk op de omgeving werd te groot. Te veel auto’s op te smalle wegen. Vanaf eind maart tot en met begin december is de weg vanaf Covadonga tot de Lagos de Covadonga helemaal afgesloten. Alleen de bus kan er door. Tickets kun je in het busstation van Cangas de Onís kopen of, soms, aan de parkeerplaatsen van de omhoog lopende Covandongaroute AS-262.

Zie ook: Toerismebureau Cangas de Onís
Zie ook: Busmaatschappij Alsa


Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven