
Deze top 10 is meer een top 35 geworden. Cádiz aan de mooie Costa de la Luz is nu eenmaal een interessante stad met veel moois. Je kunt deze enorme wandeling in één dag doen, maar dat raden we niet aan. Je kunt ‘m beter in twee stukken delen. Het plein voor de kathedraal is het ‘breekpunt’. Door deze tocht in twee delen te hakken komt de top 10 (per dag) al meer in zicht.

De echte hoogtepunten krijgen een sterretje. De andere punten kun je negeren, maar omdat de route er toch langs komt kun je er in ieder geval een blik op werpen. Je kunt de tocht volgen via ons gps-bestand dat te downloaden is via Wikiloc. De nummers in deze tekst verwijzen naar de foto’s die je bij het gps-bestand krijgt.
Omdat wij ook wel van de inwendige mens zijn zul je ontdekken dat een aantal toppers restaurants of cafés zijn. Ook die kun je uiteraard negeren, maar lekker eten en drinken buiten de deur horen wel bij het echte Spaanse leven. Vandaar dat ze een onderdeel zijn van onze ietwat uitgebreide top 10 van Cádiz. Herkenbaar aan het bordje met bestek 🍽.
Zie ook: Gps-wandeling door Cádiz (Wikiloc)

De start:
1.
We beginnen op Plaza de San Juan de Díos. Mocht je met de boot uit bijvoorbeeld El Puerto de Santa María komen is dit, net als voor mensen die in Cádiz verblijven een fraai beginpunt. Ook mensen die met hun eigen vervoer naar de stad komen kunnen onder dit centrale plein richting de binnenstad hun auto kwijt. Campers kunnen beter doorrijden naar de speciale parking bij het officiële havengebouw.
2
Aan het einde van Plaza de San Juan de Díos stuit je op het statige stadhuis van Cádiz. Je slaat rechtsaf de Calle Pelota in om uit te komen op Plaza de la Catedral mét – uiteraard – de indrukwekkende kathedraal. Deze is te bezoeken. De klokkentoren is te beklimmen. Je hebt dan een geweldig uitzicht over de stad.

3.*
Beneden steek je Plaza de la Catedral over. Je slaat linksaf de Calle Compañia in. Je komt dan uit op Plaza de las Flores. Je kijkt van hier naar de sierlijke Oficina de Correos., het postkantoor. Je gaat vervolgens links naar de versmarkt.
4., 5.* en 6. *
Mercado Central is zeker een rondje waard. Bij de noordwestelijke uitgang ga je rechts om rechtdoor omhoog te gaan en links via Calle Sacramento bij de Torre Tavira uit te komen. Je kunt deze wachttoren bezoeken. Op de bovenste verdieping is een Cámara Oscura. Vanaf de omloop rond de toren heb je een goed zicht op de stad en uiteraard de haven, want daar werden deze en de vele tientallen andere wachttorens van de stad ooit voor gebouwd. De handelaren wilden bijzonder graag hun in- en uitvoer in de gaten houden. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de meer dan 3000 jaar oude geschiedenis van Cádiz is er om de hoek Yacimiento Arqueológico Gádir gehuisvest in het zwartgekleurde theater La Tía Norica.

Wij gaan echter door op de Calle Sacramento, een typisch binnenstadsstraatje in Cádiz met allerlei bedrijvigheid van vaak kleine winkeltjes. Er rijden wel auto’s en bestelbusjes door de stad, maar Cádiz is toch vooral een autovrije stad. Je kunt hier heerlijk dwalen zonder gelijk een vierwieler in je nek te hebben.
Vandaar dat het in deze tijd eigenlijk geen enkel nut heeft om in een hop-in, hop-of bus te gaan zitten. Deze is te groot om in de binnenstad te kunnen rijden. Het enige wat je krijgt is een rondje langs de randen van de stad. En langs de zee plus strand, want je Cádiz wordt aan bijna al haar rondingen omhuld door de Atlantische Oceaan. We liepen dus door de Calle Sacramento om de tweede straat links, Calle Rosario Cepeda, in te slaan.

7. en 8 *
Aan het einde zie je kruizen van Hospital de Mujeres al. Dit voormalige vrouwenziekenhuis heeft een echte Greco hangen. Ook de kapel waar dit donkere schilderij een plaats heeft is een kunstwerk.

9.
Bij de uitgang slaan we linksaf om bij de eerstvolgende weg wederom links te gaan de Calle Sagasta in.
Deze straat is een van de langste wegen in de binnenstad. Als je door blijft lopen kom je uit bij de zee. Op deze plek op de Avenida Campo del Sur heb je het idee dat je ook in het Cubaanse Havana zou kunnen zijn. Toen Cuba nog niet te bezoeken was werd deze plek door filmers gebruikt als substituut…. Zo werd hier de Bond-film ‘Die Another Day’ opgenomen.
10.*, 11. en 12.* 🍽
Wij slaan echter rechtsaf bij Calle José Cubiles en links in Virgen de las Peñas om op de Calle Virgen de la Palma in de uitgaanswijk La Viña uit te komen. Deze gezellige straat met veel cafés en restaurants staat vol schaduwgevende palmbomen. Uiteraard kun je hier je tussenstop maken. Wij kiezen echter voor El Faro de Cádiz. Een traditioneel restaurant dat aan bekende gerechten een geheel eigen touch geeft. Stond ooit in de Michelingids. Toch zijn de prijzen gezien de kwaliteit niet belachelijk hoog.


13.*en 14.* 🍽
Na de afsluitende café solo wandelen we een klein stukje terug om linksaf te slaan de Calle Pericón de Cádiz op. Deze lopen we uit tot we de Puerta de la Caleta zien. We zijn bij de kust aanbeland. Wij hebben gesmokkeld, want voordat we in El Faro gingen eten hebben we in Peña Flamencs Juanito Villar een amontillado (sherry) gedronken. In deze echte Flamencotent, waar de vissers nog hun borrel halen, staat geregeld een optreden op het programma. De, zeker in deze conteien, wereldberoemde Camarón heeft dan ook een plekje aan op de muur van dit sfeervolle café.
Vanaf hier kun je naar Castillo de San Sebastián. Deze vesting ligt ver in zee. Je kunt er over het water via een dijk naartoe lopen.

15.*, 16.en 17.
Aan de andere kant van het mooie stadsstrand La Caleta ligt de ‘zus’ van dit verdedigingswerk, Castillo de Santa Catalina. Halverwege zie je voor de poort van de universiteit twee bomen (ficussen) die zo groot zijn dat ze het hele plein overschaduwen. Sommige takken zijn zo dik dat ze ondersteund moeten worden. Gegrepen door dit reusachtige natuurverschijnsel blijven we de kustlijn volgen om een bezoek aan Parque Genovés te brengen. Waarschijnlijk is de temperatuur al behoorlijk gestegen en dan is zo’n verkoelend park een uitkomst. Bij de ingang staat een infobord met uitleg over de verschillende bomen, struiken en bloemen die je hier tegen kan komen.

18.*
Na een rondje en wat rust in het park gaan we (via Calle Santa Rosalia) voor vertier naar Teatro Falla op Plaza Fragela. Om dit suikertaartje (bouwstijl Mudejar) van binnen te kunnen zien moet je naar een voorstelling. Dat is absoluut de moeite waard. Het plafond is beschilderd, de akoestiek is fantastisch. Mocht het je niet lukken om binnen te komen. Niet getreurd, ook van buiten is het theater een aparte verschijning.

19.
Met het theater in de rug lopen we naar de uiterst rechtse hoek van het plein om rechtdoor de smalle Calle Ceballos in te slaan. We lopen die helemaal uit om op Plaza Mentidero uit te komen. Kijk even op de hoek rechts naar de Farmacia. Prachtig tegelwerk.
20.* 🍽
Mentidero is een gezellig plein met veel uitgaansmogelijkheden. Wij duiken echter de tweede zijstraat rechts, de Calle Veedor, in om naar bar El Veedor te gaan. Deze zogeheten Ultramarinos verkoopt allerlei eten en drinken om mee naar huis te nemen, maar is ook een uitermate aangenaam en authentiek café, waar je op sherrygebied vooral lekkernijen uit Sanlúcar de Barrameda treft. De meest droge sherry, die elders fino heet, heet hier manzanilla en is nog een slagje droger. Ook tapas zijn goed. Eenvoudig, maar van uitstekende klasse en vers. Aan de overkant zit restaurant La Curiosidad de Mauro Barreiro. Klein, fijn en gezegend met uitstekende kritieken. Wij zijn er nog niet geweest, maar wat niet is gaat zeker nog een keer komen…

21.en 22. 🍽
We lopen Calle Veedor uit om op Plaza San Antonio te belanden. Een enorm plein met allemaal begerenswaardige ‘uitgangen’. Als je naar links gaat kom je bij arabisch aandoende Casino Gaditano (binnenplein). Schuin daartegenover zie je het mooi gedecoreerde pand Casa Palacio Arámburu. Als je vanuit Calle Veedor recht over het plein zou lopen kom je in de hoofdstraat vol winkels Calle Ancha. Wij komen daar later nog.
Rechts zie je de Iglesia de San Antonio. Als je veel van kerken houdt ga dan zeker even kijken. Wij volgen echter de gevelwand vanaf Arámburu, waar tegenwoordig een bank in zetelt. Bij de eerste zijweg, Calle Buenos Aires slaan we linksaf. Iets verder zit een restaurant La Marmita de Buenos Aires dat vooral tonijngerechten heeft. Krijgt goede kritieken. Wij wilden er gaan eten, maar helaas was er geen plek. Kortom: een geliefde locatie bij de locals.
23.*
Niet getreurd, we zijn namelijk vlakbij ons volgende doel. Plaza de Mina met het interessante Museo de Cádiz. Vaak zijn de stadsmusea vooral veel oude toestanden die alleen leuk zouden kunnen zijn voor stadsgenoten, maar dit museum steekt daar wel bovenuit. Zo is er een goedgevulde afdeling met bijzondere Fenicische en Romeinse vondsten. Boven hangen geweldige werken van onder andere de beroemde schilder Zurbarán.

Weer buiten genieten we nog even van Plaza de Mina. Aan dit fraaie plein vol schaduw ligt links het geboortehuis van Manuel de Falla. Ja, die naam ben je eerder tegengekomen. Het theater van de stad draagt dezelfde naam, en misschien ben je zelfs de cripta van de kathedraal (kelder) binnen gegaan en heb je daar de speciale ruimte voor deze componist gezien. De Falla componeerde het beroemde Concierto de Aranjuez ofwel Noches en los Jardines de España.
24.*
Met de rug naar het museum slaan we rechtsaf om via Calle Antonio López om uit te komen op Plaza de España. Een omvangrijk park waar de Monumento a la Constitución de 1812 bovenuit torent. Zodra je bij dit plein aankomt kun je het beste naar links lopen. Daar op de hoek van het park heb je het beste zicht op zowel het huis met de vijf torens als het huis dat het met een torentje minder moet doen. Aan dit plein zetelt ook het provinciebestuur. Aan de zijde naar de haven toe vind je een overdekt busstation. Mocht je je willen laten rijden langs de buitenkant van de stad dan kun je hier voor een prikkie laten vervoeren.

25.*, 26. en 27.
Wij gaan echter weer terug de binnenstad in. Via Calle General Luque, waar we aan het einde links en direct weer rechts en nog een keer rechts doen om in Calle Rosario te komen waar we Oratorio de la Santa Cueva bezoeken. In dit wat onooglijke halletje kun je je waarschijnlijk niet voorstellen wat een schoonheid je boven gaat aantreffen. Je kunt ook de kelder in. Dat is ietwat minder, omdat dit de zogeheten geselruimte van de Cueva-eigenaar, dat ooit deze kapel bezat, bevat. Maar boven kwamen wij woorden te kort. De beroemde schilder Goya tekende voor enkele schilderingen. De rustgevende muziek die meestal gespeeld wordt, zorgt voor een meditatief moment in deze verder levendige stad.

28.
Meestal valt dat wel mee, maar mochten er tijdens jouw bezoek net enkele cruiseschepen hebben aangelegd dan bestaat de kans dat de stad wat overlopen raakt. Zeker als je zoals nu via Calle Rosario (rechtsaf met Oratorio in de rug), Calle Beato Diego de Cádiz bij Calle Ancha uitkomt. Die loop je door tot je bij de driesprong rechts aanhoudt. Je komt op Plaza del Palillero. Achter je, maar dat had je natuurlijk al gezien, en links en rechts vind je hier alle grote, maar ook kleine merken. Als je wilt winkelen dan is dit wel het hart.
Wij slaan echter aan het einde van het pleintje rechtsaf de Calle Columela in om op bekend terrein te komen, want aan het einde bevind je je op Plaza de las Flores. We houden links aan om via steegje Calle Compañía op het plein voor de kathedraal uit te komen.

Wat ons betreft zou je hier een punt achter je eerste dag kunnen zetten. Want je hebt net een grote ronde (cirkel) door de stad gemaakt. Maar mocht je nog veel energie over hebben dan kun je natuurlijk ook alles in een dag doen.
29., 30.* en 31.
Wij gaan links naast de kathedraal via poort Arco de la Rosa op zoek naar de Romeinen. We slaan nog even rechtsaf om de oude kathedraal en het museum van de kathedraal te bezoeken, maar daarna keren we terug op onze schreden om naar het Teatro Romano te gaan. Met de Arco in je rug neem je de volgende weg rechts, Calle Mesón, waar je in de hoek de ingang naar het voormalige theater vindt. Dit openluchttheater was de grootste van het Iberisch Schiereiland.
32., 33. en 34. *
Als we buiten komen lopen we Calle Mesón uit om via Arco de los Blanco de flamencowijk van Cádiz binnen te lopen. We gaan rechtdoor Calle de Santa María in om de gelijknamige barrio te ontdekken. Aan het einde kom je uit bij het einde van de oude binnenstad, bij Puerta de Tierra. Wij lopen via Calle Concepción Arenal buitenom, maar het leukste is om door de verschillende steegjes te lopen.


35.
Op de terugweg (via onder ander Calle Botica en Calle Teniente Andújar), hebben wij dat ook gedaan. Geregeld zie je gebakken kunsttegels met namen in de muur. Hier worden de verschillende flamenco-artiesten die in deze wijk geboren zijn herdacht. Een speciaal eerbetoon is er bij én in Centro Municipal de Arte Flamenco la Merced aan Plaza de la Merced. Dit is niet echt een bezoekerscentrum, het is meer een school, oefenruimte, toneel- en tentoonstellingsruimte. Maar als je geluk heb zijn er net mensen aan het oefenen en krijg je een dosis echte flamenco te zien en te horen.

Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Terug naar beginpunt
1. En de cirkel is rond
Via Calle Merced, het steeds toeristisch wordende Plaza de las Canastas en Calle Cristo de la Sentencia (voortdurend rechtdoor blijven lopen), kom je aan het einde rechtaf slaand weer op ons allereerste beginpunt Plaza de San Juan de Díos.
Zie ook: een lach en een traan in de Carnavalshoofdstad Cádiz