Dromerig Olot omgeven door vulkanenland Garrotxa

Het vulkanenlandschap Garrotxa rondom Olot (Foto drone).
Het vulkanenlandschap Garrotxa rondom Olot (drone-foto).

Ze ogen wat mysterieus, de vulkanen in de Spaans-Catalaanse streek Garrotxa rondom het stadje Olot. Donker worden ze als de regenwolken opduiken. In de avonduren zijn alleen nog hun contouren zichtbaar in het door de noordelijke Pyreneeën gedomineerde land. Makkelijk zijn de ‘pufjes’ niet meer te vinden. Door de eeuwen heen hebben bos en struik de verweerde, zwart-en bruingekleurde hellingen veroverd. Sommige wanden zijn zelfs ingestort of door mensenhanden  afgegraven.

Laatste uitbarsting

Bang hoef je niet meer voor de vulkanen te zijn. De laatste uitbarsting was ‘nog maar’ 13.000 jaar geleden. Sindsdien hebben mens en natuur de vruchtbare grond in beslag genomen. Je kan inmiddels langs of door de uitgebluste krater lopen of fietsen. In het centrum van Olot is een ritje met de auto naar de kratertop Montsacopa mogelijk met als beloning zicht op een kerkje en de omgeving.

Waar je ook kijkt of rijdt, je ziet de toppen van de ooit met lava gevulde bergen. Olot en het nabij gelegen natuurpark Garrotxa tellen zo’n veertig vulkanen. Drie ervan liggen tegen het lieflijke stadje aan. In het zuiden van Olot langs de stilgelegde spoorlijn (Via Verde) kom je donkergekleurde lavavelden tegen.

Kaart Garrotxa (Catalonië).
Kaart Garrotxa (Catalonië – Klik op de foto voor grotere versie).

Vulkanenland met wandel- en fietspaden

Garrotxa verkoopt zich dan ook als vulkaanland: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Op luchtopnames van onze drone zie je overal de hoge vulkaantoppen en vulkaantjes uitsteken. Het maakt dit land lieflijk, terwijl het ook nog voorzien is van een uitgebreid wandel- en fietsennetwerk.
De meest bekende fietsroute is die van de eerder genoemde Via Verde tussen Olot en het enkele tientallen kilometers verderop gelegen Gerona. 

Gerona, een stad met enorme hoogteverschillen.
Gerona, een stad met enorme hoogteverschillen
De hooggelegen kathedraal van Gerona.
De hooggelegen kathedraal van Gerona.

Stoere trappen in Gerona

De universiteitsstad Gerona is zeker een bezoek waard, helemaal als je de hangende huisjes langs de rivier, de stoere trappen naar de imposante kathedraal én de enorme hoogteverschillen wilt ervaren. Deze grote Catalaanse stad is heel erg mooi, maar ook Olot mag er wezen. 

Rondom de grootste pleinen van Olot staan veel art-nouveaupanden, opgebouwd tijdens de industrialisatie van Catalonië in de 19de eeuw. Rijke fabrikanten en handelaren bouwden architectonische pareltjes volgens de laatste mode. Het goed geoutilleerde toeristenbureau middenin het centrum kan er meer over laten zien middels een speciale wandelroute. 

Olot: La Casa Solà Morales aan de Passeig de l'Escultor Miquel Blay.
Olot: La Casa Solà Morales aan de Passeig de l’Escultor Miquel Blay.
Olot: Librería Drac, Plaça Rector Ferrer.
Olot: Librería Drac, Plaça Rector Ferrer.

Lekker eten en platgeslagen vleeskroket

Heb je tijd en hou je van lekker eten? In Olot en Gerona is dat geen enkel probleem. In het zuiden van Olot liggen bijvoorbeeld de restaurants La Deu en Font Moixina, beide meer dan honderd jaar oud. La Deu is beroemd om zijn ‘Patatas de la Deu’, een platgeslagen vleeskroket met een knapperig aardappellaagje. 

Voor meer informatie over het vulkanengebied Garrotxa, Olot en Gerona zie Het grote Spaanse routeboek

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Michelinsterren

Wil je zien hoe de gemiddelde inwoner zijn zondagmiddag doorbrengt? Hier krijg je een kijkje in de keuken van een Catalaanse familiedag. Duur zijn deze familiepleisterplaatsen niet. Je krijgt waar voor je geld, maar wie meer van de Michelinsterren houdt kan zijn hart eveneens ophalen in deze regio. 

In de buurt van Olot liggen een aantal Michelin-restaurants, maar ook Gerona bezit toppers zoals het restaurant Normal van de beroemde gebroeders Roca.

De regio rondom Olot en het vulkaangebied Garrotxa noemen wij ook wel het Italiaanse Spanje, of als je de Catalanen niet voor het hoofd wilt stoten: Italiaans Catalonië. 

De hangende huizen van Gerona.
De hangende huizen van Gerona.

Italiaans?

Waarom? Komt dat door de verfijnde bouwstijl in de steden en stadjes? De zachtglooiende, groene heuvels en bergen met de cipressen die veelvuldig opduiken? Of is het gewoon het benauwde klimaat dat vooral in de zomer aan de binnenlanden van midden-Italië doet denken?  

Santa Pau.
Santa Pau.
De beroemde brug van het Middeleeuwse Besalú.
De beroemde brug van het Middeleeuwse Besalú.

Santa Pau & Besalú

Wie het weet mag het zeggen, maar de nabijgelegen dorpjes als het schattige Santa Pau met een middeleeuw centrum en vervallen kasteel, het zeer toeristische Besalú met middeleeuwse brug én lullige toeristentrein, of het op een bergrug balancerende Castellfollit de la Roca (niet toeristisch) maken indruk. 

Deze plaatsjes zouden zo een rol kunnen spelen in een film over de Middeleeuwen. Vanuit Santa Pau kun je trouwens makkelijk de in de buurt gelegen vulkaankegels bezoeken. Nou ja, makkelijk. Klimmen moet je zeker, want de toppen liggen honderden meters hoger. 

Hooggelegen. Castellfollit de la Roca.
Hooggelegen. Castellfollit de la Roca.

Salvador Dalí in Figueres

Neem dan als je toch rondkijkt ook meteen het verderop gelegen Figueres mee, de plek van het beroemde museum én geboortehuis van de flamboyante, Francoknuffelaar Salvador Dalí. Als mens niet aangenaam als we de geschiedenis mogen geloven, maar als kunstenaar geniaal gestoord. 

De stad zelf is stoffig en een beetje armoedig, zeker vergeleken met Gerona, maar wel makkelijk met de trein te bereiken. Het museum daarentegen is mooi, met de kleurrijke plafondschildering van de hemel zelfs apart, maar duidelijk te klein. In april, niet het echte toeristenseizoen, werd de kunstenaarsplek annex mausoleum al bestormd. De luchtverversing trok de bezoekersfiles niet, waardoor de lol om de kunstwerken goed te bekijken er voor ons al snel af was. Jammer. 

Openbaar vervoer

Het dromerige landschap met zicht op Olot en de Pyreneeën.
Het dromerige landschap met zicht op Olot en de Pyreneeën.

Het vulkaangebied is niet alleen een toeristisch hoogtepunt, maar ligt ook gunstig ten opzichte van de Pyreneeën en de Costa Brava. De wegen zijn meestal prima, het openbaar vervoer is zeker bij Olot, Figueres en Gerona ook goed. De wandel- en fietspadenbordjes in deze streek staan meestal goed aangegeven.  

De toeristenbureaus zijn goed uitgerust, ook digitaal. De enige hindernis bij de kleine plaatsjes of bezienswaardigheden, wil digitaal nog wel eens de Catalaanse taal zijn. Een andere websitetaal zoals Spaans of Engels wordt niet aangeboden, en zo goed is ons Catalaans nu ook weer niet. Maar dat valt op te lossen met een goede vertaalapp of browser, denken we. 

Zwart van buiten, roomwit van binnen: de geitenkaas van de vulkaanregio Garrotxa.

Kaas uit Garrotxa
Als je van kaas houdt dat zit je goed in deze regio. Garrotxa is ook de naam van een roomwit-gekleurde geitenkaas. De korst is opvallend, want het heeft een askleur. Een hint richting het vulkanengebied. Wij vonden de smaak vanwege die ‘askorst’ een beetje verloren gaan, maar goed, over smaak kun je urenlang twisten.

Het geitenkaasje is gered van de ondergang, zo wil het verhaal. In de jaren tachtig ontdekten jonge kaasmakers het ‘verloren’ recept van de lokale geitenhouders en maakten er een nieuw kaasje van. De ‘askorst’ wordt ‘gemaakt’ door de schimmel Penicillium Galaucum. De belangrijkste kaasproducent is kaasmedaille-winnaar Queseria Bauma in Borredà, een gehucht dat in de buurt van het vulkanengebied ligt. 

Scroll naar boven