Een slowtrip langs de mooiste plekjes van Ruta Vía de la Plata

La Siberia, een ruig en leeg gebied met enorme stuwmeren.
La Siberia, een ruig en leeg gebied met enorme stuwmeren. Je ziet de Mirador Masatrigo dat midden in het stuwmeer La Serena ligt. De waterstand is laag (mei 2022) mede door de aanhoudende droogte. En nee, deze door god verlaten plek behoort niet bij de Ruta Vía de la Plata, maar we waren toch in de buurt om dit gebied eens goed te bekijken. De naam La Siberia zou verwijzen naar het eveneens lege Russische Siberië. De term raakte in het begin van de 20ste eeuw hier ingeburgerd.

Kloosters, verborgen bedevaartkerkjes, verlaten kastelen, romantische stadjes, lekker bakkersbrood, fietsroutes over stilgelegde spoorwegen of de zoete geur van wilde bloemen op het platteland. Dat alles kwamen we tegen op onze reis over de oude Romeinse weg Ruta Vía de la Plata, ook wel bekend als de zuidelijke pelgrimsroute naar het beroemde bedevaartoord Santiago de Compostela.

We reden door het westen van het Spaanse binnenland; een verkenningstocht van zuid naar noord om nieuw materiaal te verzamelen voor onze toekomstige digitale reisgidsen. En een langdurige fotoshoot waarbij ongeveer 9000 foto’s zijn gemaakt. Onze kleine drone Bernárd bijvoorbeeld zoemde met zijn fotolens intens tevreden over het mooie binnenland.

Ruim 1100 kilometer legden we af

Zo’n 1100 kilometer werden in dat westelijke deel van Spanje afgelegd, waarbij we vooral die plekken bekeken die we niet goed kenden of waarvan we slechte foto’s hadden, weggeplakt in een papieren foto-album. We zijn immers van de generatie fotorolletjes, hè.

Traag was ons tempo met afstandjes van enkele tientallen kilometers naar het volgende stadje, camping of camperplek. Soms weken we iets van de route af om een leuke of interessante plek als La Siberia mee te pakken. Meestal stonden we er een paar dagen, maar als het heel mooi was, werd het verblijf gerekt. Niets leuker dan tijdelijk een onderdeel te worden van de lokale gemeenschap.

Een slowtrip

Deze slowtrip was ook goed voor de portefeuille trouwens, want de dieselprijs deed auw, ondanks de nette subsidie van de Spaanse regering aan de pomp. Smuik reed deze keer niet de hele Ruta de la Plata af. Sommige stukken zoals naar León hadden we vorig jaar al eens bekeken. Wel namen we nog een afsteker richting de Picos op weg naar huis.

We laten je op deze pagina een kleine selectie van de leukste plekken zien die we tegenkwamen. Compleet is deze foto-opsomming dus niet. Sevilla bijvoorbeeld, de officiële zuidelijke startplaats van Ruta Vía de la Plata, onderwerpen we eind dit jaar aan een apart onderzoek. Voor die stad willen we alle tijd nemen als het wat minder warm is. Om daar in de zomer met 45 graden rond te gaan scharrelen…

Zie ook: Op naar de Romeinse Ruta Vía de la Plata

Waar komt de naam vandaan?
Volgens sommigen verwijst De la Plata naar het(de) zilver(route), maar waarschijnlijk is de naam afgeleid van het Arabische woord al-Balat dat verwijst naar een met stenen betegelde weg. Oorspronkelijk liep de Romeinse heerweg van de Romeinse provinciehoofdstad Mérida naar Astorga, maar mede door de invloed van het toerisme én de bedevaartsgangers is de weg steeds ‘langer’ geworden, waarbij zich ook het zuidelijk gelegen Cádiz en het uiterst noordelijk Gijón hebben aangesloten. Zie ook: Rutadelaplata.com

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

 • Minas de Riotinto
Mooi? Nee. Maar je kan hier de grootste Europese kopermijn aan het werk zien bij het mijnbouwstadje Minas de Riotinto. De regio is rijk aan grondstoffen waardoor de Rio Tinto (Rode rivier) ook bloedrood is van het ijzerhoudende erts. In het dorp heb je een mooi mijnmuseum.
Mooi? Nee. Maar je kan hier de grootste Europese kopermijn aan het werk zien bij het mijnbouwstadje Minas de Riotinto. Beslist fascinerend. De regio is rijk aan grondstoffen waardoor de rivier Rio Tinto ook bloedrood is van het ijzerhoudende erts. In het dorp heb je een mooi mijnmuseum en een voormalig Britse wijk, want het waren de Britten die in de 19de eeuw de mijn exploiteerden. Nog steeds worden de wegen tussen het dorp en de mijn afgesloten als het dynamiet de lucht ingaat om het erts vrij te leggen.
 • Jerez de los Caballeros – Monasterio Tentudía
 • Capricho in Los Santos de Maimona 
Het kunstwerk Capricho de Cotrina, een werk van Franscisco Gonzales-Grajera.
Het kunstwerk Capricho de Cotrina, een opzienbarend werk van Francisco Gonzales-Grajera. De stijl komt je misschien bekend voor, zeker als je naar Barcelona bent gegaan. Capricho betekent opwelling. Het te bezoeken ‘kunstwerk’ ligt in het onbeduidende dorpje Los Santos de Maimona, te midden van een anonieme nieuwbouwwijk.
 • Fuente del Arco -Ermita Virgen del Ara
 • De bedevaartkerk Virgin del Ara bij het dorpje Fuente del Arco.
 • Romeins theater bij het uitgegraven stadje Ciudad Romana Regina.
 • Méridahet Spaanse mini-Rome

Hier zie je Mérida’s Romeinse schoonheden waaronder de twee aquaducten, het theater (hoofdfoto) en een tempel (links onder). Maar de voormalige regionale Romeinse hoofdstad kent nog veel meer Romeinse overblijfselen.

 • Het natuur en vogelparadijs Monfragüe
 • Plasencia
De kathedraal van Plasencia.
De kathedraal van het rustieke Plasencia.
 • De Romeinse nederzetting Cáparra (Hervás)
Cáparra, een oud Romeinse nederzetting aan de vroegere Romeinse Via de la Plata.
Cáparra, een Romeinse nederzetting aan de vroegere Romeinse Vía de la Plata. Dronefoto
 • Sierra de Francia – Santuario de Nuestra Señora de la Peña Francia

Foto’s rondom de Sierra de Francia met het dorpje La Alberca, Mirador del Portillo (SA-201) en Santuario de Nuestra Señora de la Peña Francia (2 maal).

.

 • Astorga
Astorga, de plaats waar de beroemde architect Gaudí het Paleis van de Bisschop ontwierp. De bisschop was zo geschrokken van het te moderne palacio dat de goede man nooit in het gebouw wilde wonen.
Astorga, de stad waar de beroemde Spaans-Catalaanse architect Gaudí het Paleis van de Bisschop ontwierp. De bisschop schrok zo van het ’te moderne’ palacio dat de goede man weigerde in het gebouw te gaan wonen.

2 reacties

 1. Manja de Kroon-Smit.
  8 augustus 2022

  Jullie zitten op dezelfde lijn als wij wat Spanjegevoel betreft. . Het was zo leuk om kennis met jullie te hebben gemaakt en jullie “ in het wild” in Al Bereca, te hebben ontmoet. Manja en William.

  1. CamperSmuikje
   8 augustus 2022

   Hoi Manja en William, wederzijds. Groetjes!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven