El Puerto, de bruisende haven van de heilige María

Een van de vele pleintjes in het centrum van de havenstad
Een van de vele pleintjes in het centrum van de havenstad.

El Puerto de Santa María. De haven van de heilige Maria, als je de naam zou vertalen in het Nederlands. Moet je niet doen natuurlijk, want als je de naam uitspreekt in het Spaans klinkt het veel mooier. El Puerto ligt in Zuid-Spanje aan de Atlantische kust, recht tegenover Cádiz. Deze kust noemen de Spanjaarden: Costa de la Luz. Ofwel, de costa van het licht. Logisch, hier schijnt de zon ongeveer drieduizend uur per jaar.

De stad telt ongeveer 80.000 inwoners, en leeft van… Ja, van wat eigenlijk? Niet van de haven. Die stelt ondanks het feit dat Columbus enkele honderden jaren geleden er een van z’n ontdekkingsreizen liet vertrekken niet veel voor. Wel zijn er ambitieuze plannen om het braakliggende haventerrein te ontwikkelen met hotels, vergaderzalen en kantoren. Tot nu toe biedt de rommelige haven plaats aan een paar vissersboten, een veerboot en een jachthaven.

De sherry-kelders van Osborne
De sherry-kelders van Osborne.

Osborne

Toerisme dan? De Spaanse toeristen komen hier graag. Buitenlandse toeristen veel minder, ondanks het feit dat de stad toch dicht in de buurt van het populaire Cádiz ligt. De veerboot tussen Cádiz en El Puerto bijvoorbeeld gaat regelmatig en is snel (vaartijd 20 min.).

Het centrum van Puerto heeft wel monumenten, maar echt opvallen doen ze niet. Je moet de vele paleizen – het zijn er officieel zo’n honderd – bijvoorbeeld goed zoeken. Dat kwam ook door het bureau van toerisme dat nauwelijks functioneerde. Vroeg je om een wandelkaart, kreeg je een armzalig gekopieerd velletje. Dat is gelukkig veranderd en boven het toeristenbureau ligt tegenwoordig een aardig museumpje over de relatie tussen El Puerto en de America’s.

Dan is er nog zoiets als de levante, een broeierige zomerwind die de bewoners gek lijkt te maken. Deze oostelijke, vaak harde wind is beetje te vergelijken met de Duitse föhn. Als de levante raast, zijn de stranden leeg, want je wordt letterlijk gezandstraald.

Het binnenplein van sherry-producent Osborne.
Het binnenplein van sherry-producent Osborne.

De stad van de Sherry

Belangrijker voor El Puerto is de wijnbouw. De stad ligt in de zogeheten sherry-driehoek. Osborne, een familiebedrijf, opende onlangs in een oude opslagloods naast zijn hoofdkantoor een mooie tapas- en sherrybar. Een andere bekende is Caballero dat ook nog het grote kasteel in het centrum bezit. Het kasteel (Castillo de San Marcos) met een Caballero-sherrybar kun je trouwens bezoeken.

Zie ook: Obregón schenkt sherry ook in je eigen fles

Zie ook: Kerstflamenco Zambomba rukt op van straat naar theater

El Puerto heeft veel stadspaleizen, gebouwd door rijke handelslui. Sommige mooie panden staan op omvallen, of leeg
El Puerto heeft veel stadspaleizen, gebouwd door rijke handelslui. Sommige mooie panden staan op omvallen, of leeg.

Arm, maar levendig

De stad is arm. Je ziet het aan de versleten gebouwen, de gescheurde wegen en de verwaarloosde parken. Menig huis staat leeg of is niet afgebouwd. De kredietcrisis kwam hard aan, zo lijkt het. Het werkloosheidspercentage hing enkele jaren geleden tegen de 40 aan. Gelukkig is dat inmiddels gedaald.

Schrikbarend hoog blijft de jeugdwerkloosheid in dit deel van het land: 53 procent (was bijna 60). Het is bijna niet voor te stellen: een op de twee zit werkeloos thuis. ‘We moeten hier echt wat aan doen, want het is een monster voor de toekomst’, verklaarde de nieuwe burgemeester van buurgemeente Cádiz onlangs. Want ook zijn stad kampt al jaren met dezelfde hoge werkloosheidscijfers. Gelukkig gaat het de laatste tijd wat beter met El Puerto én Cádiz.

De stad heeft niet al te veel geld, waardoor de moderniseringsdrift laag is. Dit mooie café Vicente in het centrum heeft zijn inrichting nooit veranderd.
De stad heeft niet al te veel geld, waardoor de moderniseringsdrift laag is. Dit mooie café Vicente in het centrum heeft zijn inrichting nooit veranderd.

De verandering is een foto waard

Heel voorzichtig zie je de verandering in El Puerto. De laatste tijd worden er wel weer huizen gebouwd in het centrum. Zelfs met een zwembad wat de oppositie in de gemeenteraad deed verzuchten dat het plekjes voor de rijken worden. Maar toch, na tientallen jaren van stilstand draait de cementmolen weer rond. De kade is eindelijk omgebouwd tot een wandelpromenade. De auto wordt wat minder dominant in het straatbeeld.

En de burgemeester van de oerconservatieve PP liet zich met stoere, gele bouwhelm fotograferen bij élke bouwplaats, want het was verkiezingstijd. Hij stond zelfs bij projecten op de foto die gefinancierd werden door de socialistische staat uit Madrid, klaagde de linkse oppositie.

e-reisgids Jerez de la Frontera & El Puerto de Santa María
Het sherryhart van Spanje. Prijs 8,99 euro, 154 pagina’s, 248 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    

De stad bruist…

Maar toch, ondanks alle problemen. Deze stad bruist. In het weekeinde gaan de bewoners massaal uit, klinken de beats in de disco’s en de flamenco uit de rondrijdende auto’s.

Wordt er om twaalf uur ’s nachts nog buiten gegeten bij het vissersrestaurant Romerijo en is het tweesterren-restaurant verderop druk bezet. Zingen clubjes oudere vrouwen ’s avonds laat op het terras. Drinken de pubers tot vroeg in de ochtend hun zelfgemixte drankjes op de parkeerplaatsen.
Dansen mannen van rond de tachtig schommelend in de disco, breedlachend en trots een selfie makend. En wil de allang gepensioneerde winkelier José, gehuld in een grijze stofjas, zijn kleine Ultramarino La Diana (kruidenierszaak met tap) nog lang niet sluiten vanwege de gezellige bezoekers.

Als je van garnalen en allerlei soorten kreeft en krab houdt, is deze Romerijo de plek.
Als je van garnalen en allerlei soorten kreeft en krab houdt, is deze Romerijo de plek.

Het is zaterdagavond; El Puerto gonst. En wij? Wij laten ons meevoeren in de kakofonie van geluid. Daarom komen we hier al jaren. Zoals nu. We staan op de camping Playa Las dunas de San Antón. De strandduinen van de heilige Antón. Alweer een heilige. 🙂

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

2 reacties

  1. Trudy
    4 november 2016

    Mooi en informatief verhaal weer. Jullie gaan ook nog naar Jerez, begreep ik. Ben benieuwd wat jullie daar van vinden. Wij vonden het jammer dat tijdens ons verblijf de koninklijke rijschool dicht was.

    1. CamperSmuikje
      4 november 2016

      We gaan zeker nog naar Jerez. Meerdere keren zelfs. Tenminste dat is de planning. Of we naar de rijschool gaan weten we nog niet. We proberen ons zoveel mogelijk te richten op de zaken die nog niet beschreven zijn. Net even anders. Onbekende dingen. De rijschool is natuurlijk een hoogtepunt, maar wel een dat al heel vaak beschreven is… Groetjes, Walter & Janine

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven