El Puerto, de bruisende haven van de heilige María

Een van de vele pleintjes in het centrum van de havenstad
Een van de vele pleintjes in het centrum van de havenstad.

El Puerto de Santa María. De haven van de heilige Maria, als je de naam zou vertalen in het Nederlands. Moet je niet doen natuurlijk, want als je de naam uitspreekt in het Spaans klinkt het veel mooier. El Puerto ligt in Zuid-Spanje aan de Atlantische kust, recht tegenover Cádiz.

De stad telt ongeveer 80.000 inwoners, en leeft van… Ja, van wat eigenlijk? Niet de haven. Die stelt ondanks het feit dat Columbus enkele honderden jaren geleden er een van z’n ontdekkingsreizen liet vertrekken niet veel voor. Wel zijn er ambitieuze plannen om het braakliggende haventerrein te ontwikkelen met hotels, vergaderzalen en kantoren. Tot nu toe biedt de rommelige haven plaats aan een paar vissersboten, een veerboot en een jachthaven.

Osborne

Toerisme dan? De Spaanse toeristen komen hier graag. Buitenlandse toeristen veel minder, ondanks het feit dat de stad toch dicht in de buurt van het populaire Cádiz ligt. De veerboot tussen Cádiz en El Puerto bijvoorbeeld gaat regelmatig en is snel (vaartijd 20 min.).

Het centrum van Puerto heeft wel monumenten, maar echt opvallen doen ze niet. Je moet de vele paleizen – het zijn er officieel zo’n honderd – bijvoorbeeld goed zoeken. Dat komt ook door het bureau van toerisme dat nauwelijks functioneert. Vraag je om een wandelkaart, krijg je een armzalig gekopieerd velletje.

Dan is er nog zoiets als de levante, een broeierige zomerwind die de bewoners gek lijkt te maken. Deze oostelijke, vaak harde wind is beetje te vergelijken met de Duitse föhn. Als de levante raast, zijn de stranden leeg, want je wordt letterlijk gezandstraald.

De sherry-kelders van Osborne
De sherry-kelders van Osborne.
Het binnenplein van sherry-producent Osborne.
Het binnenplein van sherry-producent Osborne.

De stad van de Sherry

Belangrijker voor El Puerto is de wijnbouw. De stad ligt in de zogeheten sherry-driehoek. Osborne, een familiebedrijf, opende onlangs in een oude opslagloods naast zijn hoofdkantoor een mooie tapas- en sherrybar. Een andere bekende is Caballero dat ook nog het grote kasteel in het centrum bezit. Het kasteel (Castillo de San Marcos) met een Caballero-sherrybar kun je trouwens bezoeken.

El Puerto heeft veel stadspaleizen, gebouwd door rijke handelslui. Sommige mooie panden staan op omvallen, of leeg
El Puerto heeft veel stadspaleizen, gebouwd door rijke handelslui. Sommige mooie panden staan op omvallen, of leeg.

Arm, maar levendig

De stad is arm. Je ziet het aan de versleten gebouwen, de gescheurde wegen en de verwaarloosde parken. Menig huis staat leeg of is niet afgebouwd. De kredietcrisis kwam hard aan, zo lijkt het. Het werkloosheidspercentage hing enkele jaren geleden tegen de 40 aan. Gelukkig is dat inmiddels gedaald naar de 30 procent. Ter vergelijking: ons land schommelt rond de 5 procent.

Schrikbarend hoog blijft de jeugdwerkloosheid in dit deel van het land: 53 procent (was bijna 60). Het is bijna niet voor te stellen: een op de twee zit werkeloos thuis. ‘We moeten hier echt wat aan doen, want het is een monster voor de toekomst’, verklaarde de nieuwe burgemeester van buurgemeente Cádiz onlangs. Want ook zijn stad kampt al jaren met dezelfde hoge werkloosheidscijfers.

e-reisgids Jerez de la Frontera & El Puerto de Santa María
Het sherryhart van Spanje. Prijs 8,99 euro, 154 pagina’s, 248 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: de Apple bookshop    
De stad heeft niet al te veel geld, waardoor de moderniseringsdrift laag is. Dit mooie café Vicente in het centrum heeft zijn inrichting nooit veranderd.
De stad heeft niet al te veel geld, waardoor de moderniseringsdrift laag is. Dit mooie café Vicente in het centrum heeft zijn inrichting nooit veranderd.

De stad bruist…

Maar toch, de stad bruist. In het weekeinde gaan de bewoners massaal uit, klinken de beats in de disco’s en de flamenco uit de rondrijdende auto’s.

Wordt er om twaalf uur ’s nachts nog buiten gegeten bij het vissersrestaurant Romerijo en is het tweesterren-restaurant verderop druk bezet. Zingen clubjes oudere vrouwen ’s avonds laat op het terras. Drinken de pubers tot vroeg in de ochtend hun zelfgemixte drankjes op de parkeerplaatsen.

Als je van garnalen en allerlei soorten kreeft en krab houdt, is deze Romerijo de plek.
Als je van garnalen en allerlei soorten kreeft en krab houdt, is deze Romerijo de plek.

Het is zaterdagavond; El Puerto gonst. En wij? Wij laten ons meevoeren in de kakofonie van geluid. Daarom komen we hier al jaren. Zoals nu. We staan op de camping Playa Las dunas de San Antón. De strandduinen van de heilige Antón. Alweer een heilige. 🙂

Lezerrecensies
Onze e-reisgidsenreeks, verkrijgbaar bij Apple Books of Boekenbestellen.nl. De digitale reisgidsen die écht alles laten zien.

Wat vinden lezers van onze e-reisgidsen? Op onze speciale e-boekpagina kun je hun recensies lezen & een selectie van onze digitale boeken over deze relatief onbekende streken vinden.

2 gedachtes over “El Puerto, de bruisende haven van de heilige María

  1. Mooi en informatief verhaal weer. Jullie gaan ook nog naar Jerez, begreep ik. Ben benieuwd wat jullie daar van vinden. Wij vonden het jammer dat tijdens ons verblijf de koninklijke rijschool dicht was.

    1. CamperSmuikje

      We gaan zeker nog naar Jerez. Meerdere keren zelfs. Tenminste dat is de planning. Of we naar de rijschool gaan weten we nog niet. We proberen ons zoveel mogelijk te richten op de zaken die nog niet beschreven zijn. Net even anders. Onbekende dingen. De rijschool is natuurlijk een hoogtepunt, maar wel een dat al heel vaak beschreven is… Groetjes, Walter & Janine

Reacties zijn gesloten.