Hoe we de hitte overwinnen in onze camper

Walter met de Gazpacho, koude soep uit Spanje
Walter met de Gazpacho, koude soep uit Spanje. Linksachter zie je onze raamluifels

Nee! Geen bommetje, Smuik! Onze camper had er zin in. Is ook verleidelijk met een zwembad vlak achter je bips. Lekker samen met de baasjes poedelen. Samen beetje verkoeling zoeken. Want ook in Spanje heeft de eerste hittegolf van het jaar keihard toegeslagen. Er heersen momenteel (juni) temperaturen die eigenlijk alleen maar in augustus normaal zijn. Tussen de 35 en 42 graden overdag. In Extremadura aan de grens met het zwaar door bosbranden getroffen Portugal was zelfs meerdere dagen sprake van 44 graden.

Géén airco!

De grote vraag is natuurlijk: hoe ‘overleef’ je die hitte in en bij de camper of caravan? Met een airco? Nope. Die komt er bij onze camper niet in. Anders kom je als het een beetje warm is, nooit meer buiten. En dat ding slurpt te veel energie. We proberen immers ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden om geld én klimaat te sparen. Je kan wennen aan hoge temperaturen. Echt waar. Geef jezelf een paar dagen tijd. Relax.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Onze trucjes: we kijken naar het Oosten

Als we op de overnachtingsplek staan kijken we altijd waar het Oosten is. Dat is niet zo moeilijk. Bijna Iedereen heeft wel een mobieltje met een kompas. Waarom het Oosten? Vanuit die windrichting komt de zon op, om aan het eind van de dag in het Westen onder te gaan. Dus, we zoeken een boom, hoge struik of muur op, die ‘s ochtendsvroeg schaduw geeft als de zon opkomt. Zo word je niet uit je bed gebrand. We proberen dan ook de koelkastzijde van de wagen zoveel mogelijk in de schaduw te zetten.

+40C. Zoeken de bergen of het bos op.

Het is een no-brainer eigenlijk. Spanje bestaat voor zeventig procent uit middel- en hooggebergte. Meestal voorzien van bos, want bergen houden in de winter de regenwolken vast. Hoe hoger en groener, hoe lager de temperatuur. In Sierra Nevada kan het zelfs in de zomernacht nog behoorlijk fris worden.

Dus mocht je bij een nieuwe hittegolf in de buurt van een hoge berg zijn en er zijn campings of camperplekken… . En laat de bebouwing links liggen. We stonden in Jarandilla de la Vera. Een minidorp. Maar toch: op de hoofdstraat was het 35 graden. De bij een riviertje en in een bos gelegen camping was 5 graden koeler.

Bos: nog even over het groene, koelende bos. Bos kan branden en dat doet het dan ook af en toe in Spanje en Portugal. De brandweer – er bestaat zelfs een speciaal bos-brandweerkorps in Spanje met de afkorting BRIF – is meestal wel snel en doet zijn werk goed. Maar soms gaat het mis, zeker als de wind sterk is en de temperatuur extreem hoog (>30 c.). Meestal is het raak in juli en augustus.
Dus let op waar je gaat staan of logeren. Wil je per se in de droge maanden naar dat eenzame natuurplekje? Kun je makkelijk wegkomen? Is er water in de buurt? Let op de media én de locals. Volg in geval van nood hun aanwijzingen op. Zij hebben ervaring. Jij niet! Ofwel: wees voorzichtig.
Actuele brandinfo op: @AT_Brif (Twitter-account Bomberos Forestales). Branden op Twitter krijgen de afkorting IF (Fuego) plus de geografische naam van de brandhaard.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

We pakken de zonneluifels

Wij kunnen uiteraard, als er een zwembad in de buurt is, een verfrissende duik nemen. Voor onze Smuikje is het vooral veel puffen. Die moeten we een handje helpen. We hebben speciaal voor zijn raampjes zonneschermdoeken gemaakt, soort miniluifels. Ook bij caravans is dat handig, denken we. En het werkt.

Je kunt de ramen volledig op elkaar open zetten. Zelfs met zonneschijn op het raam hoeven er verder geen extra beschermende maatregelen genomen te worden, waardoor Smuik fijn doortocht.

De enorme achterklep gaat open

Dat geldt natuurlijk ook voor de achterklep. We hebben niet voor niets voor deze Hymer Compact 478 gekozen (was tijdje nog verkrijgbaar onder de naam Brevio van Bürstner). De achterklep is goud waard en oogst onderweg geregeld positieve oh’s en ah’s. Zodra je ‘m opent voel je de warmte wegtrekken. Het is geen wondermiddel. Als het buiten 33 graden is, is het binnen ook 33.

En we openen de enorme achterklep.
En we openen de enorme achterklep

En bevestigen de thermodeken

Verder beschermen we de neus en het voorraam van Smuikje met een thermodeken. Het materiaal is zo’n halve centimeter dik. De meesten zullen denken dat je die alleen in de winter nodig hebt, maar het werkt bij warmte ook uitstekend. De binnen uit te rollen plissegordijnen werken niet, hebben we gemerkt. Achter het glas verzamelt zich te veel warmte.

Een thermodeken houdt de kou maar ook de warmte tegen. (hittegolf)
Een thermodeken houdt de kou maar ook de warmte tegen

Zetten de koelkast-ventilator aan

Toch heb je aan al deze beschermingsmaatregelen maar weinig als het dagen én nachten achter elkaar heel warm blijft. Zeker niet als er ook nog eens geen zuchtje wind staat. Om Smuik zelf een beetje te koelen hebben we zo nu en dan een bak water onder ‘m leeggegooid. Deze truc kennen we van de Spanjaarden – grond koelen door er water op te gooien. Water verdampt en verkoelt daardoor alles wat er net boven zit. In ons geval de koelkast. Want die heeft het zwaar.

Je kunt met zo’n koelkast maar tot zo ongeveer 25 graden onder de buitentemperatuur koelen. Vandaar dat wij als extraatje een ventilator hebben laten inbouwen. Het zorgt niet meteen aan bijvoorbeeld tien min extra, maar het brengt de temperatuur wel iets verder naar beneden. Bovendien, het zonneschermdoek over het keukenraam werpt vrij snel extra schaduw over de buitenkant van de koelkast.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Gooien het grote dakraam he-le-maal open

Dakramen werken natuurlijk ook fantastisch. We hebben er speciaal één voor boven ons bed laten installeren. Een verademing. Maar warm blijft warm, zo simpel is het. Je moet je er vooral niet te druk over maken, veel drinken (geen alcohol, wel water), goed insmeren, luchtige kleren aan, in de schaduw blijven en dan gaat het wel.

…en zetten zonnemutsen op de dakramen

Die dakramen op hun beurt hebben sinds kort zonnemutsen gekregen, ofwel afneembare zonneluifeltjes. We hebben ze zelf gemaakt. Een stuk doek kopen, op maat maken en een elastiek erin naaien. Klaar! Alleen het erom heen trekken vereist einige lenigheid. Walter kan met zijn dikke lichaam niet goed door het kleinste dakraam. Janine gelukkig wel. Voordeel is nu wel dat we de dakramen open kunnen laten op de antimuggen-netten na. De luchtstroom naar boven (warme lucht stijgt altijd) blijft zo open.

 

De laatste ontwikkeling: onze Smuik kreeg twee zonnemutsen voor zijn dakramen.
De laatste ontwikkeling: onze Smuik kreeg twee zonnemutsen voor zijn dakramen.
Hoe maak je een zonnemuts voor je camper-dakraam?

De stof is hetzelfde als voor zonneluifels aan huizen. Dik, beschermend en gericht op het tegenhouden van zonnestralen. We hebben de dakramen opgemeten tot en met de randen. Aan alle kanten 10 centimeter groter maken, zodat er speling inzit. Anders kun je ze er niet omheen trekken.

Aan de randen afgebiesd door ze een centimeter of 2 meer om te slaan, zodat een tunneltje ontstaat. Daar kun je als laatste een elastiek doorheen trekken. Met een veiligheidsspeld erdoorheen drukken. Voor het naaien heb je wél een stevige naald nodig, want het materiaal is stug en dik.

Ons geheime wapen: de koude Gazpacho

Ook belangrijk, ondanks dat je eetlust afneemt in de hitte, is eten. Voor ons geldt de koude, Spaanse soep gazpacho al jaren als tovermiddel. Het is vloeibaar en je giet een enorme bak gezonde energie zonder al te veel moeite je lichaam in. Geen eindeloos gekauw, maar zo hup onverdund het lijf in. Je voelt je energie onmiddellijk terugkeren. We nemen gazpacho vaak mee in geïsoleerde flessen op onze wandel- en fietstochten. Brood op een warme dag is namelijk niet altijd een succes.

Daimiel, in de schaduw
Daimiel, in de schaduw

Door de warmte verlies je veel mineralen en zouten. Met gazpacho vul je dat op vrij natuurlijke wijze aan. Nu heeft niet elk land gazpacho. De meesten niet eigenlijk, maar we zagen op de heenweg dat het tegenwoordig ook in supermarkten in Frankrijk te krijgen is. In de zomer zie je het ook wel in Nederland en Duitsland.
Voor wie niet weet waaruit gazpacho bestaat: tomaat, komkommer, paprika, olijfolie, beetje zout en azijn. Dat alles wordt gemixed en koel gedronken. Drinken is sowieso een no-brainer op een warme dag. Liever niet te veel alcohol, maar koude thee of ijskoffie is een mooie oplossing voor je dorst.

Nog een eettip: warme middaglunch

Nog een eettip: op tijd warm eten. We hebben erg goede ervaringen met de middaglunch. Thuis moeten we er niet aandenken, maar onderweg doen we dat best wel vaak. Zeker als het warm is, of als je door een drukke stad moeten rijden zoals Madrid. Je krijgt van de warme lunch energie. Opvallend is het effect van vlees. We eten thuis nauwelijks vlees, maar in Spanje en Portugal doen we dat vaker. Vlees geeft je een energieboost. Bij vis is dat minder, merken we.

Over de middaglunch gesproken. Bijna iedereen in Europa doet het. In Portugal, Spanje, Italië én Frankrijk is het een manier van leven. Maar ook in België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kunnen ze er wat van.

Als we ergens lang staan, gaan we terug in ons laateten-ritme dat zeker op warme dagen begint om 21.00 of zelfs 22.00 uur. We verbazen ons over de noorderlingen die ijzerenheinig vasthouden aan hun diner om 17.00 of 18.00 uur.

Een mega solomillo de ternera (lendebiefstuk) van het wegrestaurant bij Villaherreros. En de obers keken grinnikend toe of Walter dit reuzestuk op kon krijgen.
Een mega solomillo de ternera (lendebiefstuk) van het wegrestaurant bij Villaherreros. En de obers keken grinnikend toe of Walter dit reuzestuk op kon krijgen. Het lukte.

Siësta baby

Zeker op het platteland en in de meeste steden bestaat het nog: de siësta. Een heerlijk tukje doet wonderen op een warme dag. Je komt tot rust. Je soest door de hitte heen. Die zuiderlingen zijn niet gek met hun slimme gewoontes. In Spanje gaan dan ook de meeste winkels dicht om 14.00 uur en weer open rond 17.00-17.30 uur.

De Maxxfan, het wondermiddel?
Maxxfan, wie kent ‘m niet. Nou, wij dus. We hebben deze ventilator niet geïnstalleerd. We horen er veel mooie verhalen over.  En, inderdaad, het lijkt een slim systeem te zijn zonder de extreme stroombehoefte van een airco. De zuigkracht van de ventilator in de Maxxfan blaast de warme lucht uit de wagen en trekt koelere lucht naar binnen. Zoals een gebruiker zei: “Die ijskoude lucht van de airco voel je niet meer op je lichaam, de fan trekt de warme lucht er gewoon uit. En je kunt de snelheid ook nog regelen.”

Perfect toch? Toch hebben we onze twijfels voor Spanje, een warm land in de zomer. De fan, zo denken wij, zal pas nuttig zijn als de buitenlucht inderdaad koel is. En dat is tijdens de zomermaanden in het Spaanse zuiden pas ‘s ochtends. ‘s Avonds om 2300 uur kan het bijvoorbeeld in Sevilla nog steeds ruim dertig graden zijn. Of die Maxfann dan goed werkt? In het voor- en najaar zal het koelende effect vanwege de lagere nachttemperaturen wel sterker zijn. En in het noorden van Spanje, aan de groene kust, zal de Maxxfan tijdens de zomer waarschijnlijk ook beter werken. Maar heb je dan nog die grote ventilator nodig? Dat is iets om even te onthouden. Wij denken dat onze dakramen hetzelfde effect hebben.

8 reacties

  1. Katja & Ton
    24 juni 2017

    Goede tips. Net terug uit Italië en ook daar door de hittegolf getroffen. Miniluifels zijn inderdaad top die ook veel Italianen gebruiken. Rol radiatorfolie (zilverfolie met isolatielaag) bij de plaatselijke bouwmarkt gekocht (5,99€) en een paar wasknijpers. Niet al te stevig materiaal maar voor 4 weken + een prima oplossing.

    1. CamperSmuikje
      24 juni 2017

      Slimme oplossing, zo zijn we ook begonnen. Was bij jullie ook heet nietwaar. Als jullie nog anders tip hebben…?

  2. Tijmen Kos
    23 juni 2017

    Beste ‘Smuik’-bewoners,
    Bedankt voor de tips t.a.v. het overwinnen/de aanpak van de warmte/hitte in Spanje en Portugal.
    Voor ons als ‘Hymer-Tramp’-bewoners nuttige info als we vanaf begin juli richting het zuiden trekken.

    1. CamperSmuikje
      23 juni 2017

      Graag gedaan, hoop dat het werkt. Waar ga je heen?

  3. marie peters
    23 juni 2017

    Hittegolf hoezo klimaatverandering, begin juni de eerste echte hittegolf in o.a. Nijmegen is een feit.
    Hier wel airco koelen, betekend goede nachtrust, overdag rustig aan doen. Tijdens het werken nog meer drinken en vooral opletten dat cliënten ook voldoende drinken.
    Inmiddels is er in Nijmegen een wijk waar acuut een waterpomp is geslagen, de waterleiding is woensdagavond geknapt. Hilariteit bij de jeugd, pootje baden, de straat stond blank. Bij andere bewoners stress waar haal ik zo snel water vandaan. Inmiddels heeft dik 90% weer stromend water via de kraan behalve de wijk de Voorstenkamp.
    Vitens is druk bezig dit op te lossen.

    1. CamperSmuikje
      23 juni 2017

      Inderdaad, klimaatverandering. We gaan er meer van zien. Niet leuk voor je cliënten.

  4. Geert
    23 juni 2017

    Leuk om de ervaringen te lezen.Dat journalisten ook “last” van de warmte kunnen hebben wist ik niet.Maar wel met praktische oplossingen komen. Dank jullie wel.

    1. CamperSmuikje
      23 juni 2017

      Die raken geregeld overhit?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven