Lofzang op Spaanse Mastiff als hulp van de herder

Onze Mastiff-lobbes van Sierra Norte. We hadden 'm bijna ingepakt.
Onze Mastiff-lobbes van Sierra Norte. We hadden ’m bijna ingepakt.

De wolf. Dit prachtige dier blijft de gemoederen in Nederland bezighouden, zagen we de afgelopen maanden via de sociale media en in de kranten. Nu de wolf zich op de Veluwe genesteld heeft, blijkt iedereen er wel een mening over te hebben. Van de een mag ‘ie dood, de ander vindt het geweldig dat ‘ie terug is in Nederland, terwijl menig boer en herder zich bezorgd maakt om z’n dieren.

Persoonlijk vinden wij het geweldig dat dit schitterende roofdier zich weer in Nederland gevestigd heeft. Als het goed is, is het goed voor de wildstand op de Veluwe. Maar we snappen ook dat als een nog zoekende wolf een schaapskudde te grazen neemt, de herder daar heel verdrietig over is.

Diverse artikelen in de pers over de wolf en de mastiff (De Stentor, Opinion de Zamora en Zamor24horas.com).
Diverse artikelen in de pers over de wolf en de Mastiff (De Stentor, La Opinión de Zamora en Zamora24horas.com).

Beschermer tegen wolf én beer

Hoe doen ze dat toch in landen waar de wolf nooit weg is geweest, vraag je je dan af. Daar hebben ze overigens niet alleen ‘last’ van de wolf, maar ook van de beer. In Somiedo, in het noorden van Spanje, onder de steden Gijon en Oviedo, doen ze niet zo moeilijk. Daar zijn ze er vooral trots op en wordt zo’n beetje op elke straathoek duidelijk gemaakt dat hier beren leven. En niet een paar, maar dik tweehonderd. En ook hier lopen schapen, geiten, koeien en paarden gewoon nog los in de wei. Waarschijnlijk vaker dan in Nederland.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De oplossing is de Mastiff. Deze enorme herders honden zijn gemaakt om kuddes te beschermen. Niet omdat ze nou zo agressief zijn, maar deze enorme honden stralen zoveel gezag uit dat een wolf en zelfs een beer, liever een ommetje maakt.

In de noordelijke regio Zamora hebben de Spanjaarden bijvoorbeeld een speciaal opleidingsinstituut voor Mastiffs opgezet. Deze organisatie is onlangs op het schild gehesen door het Wereld Natuur Fonds (WNF) als voorbeeld voor boeren en herders in Europa. 

Deze Mastiff lag lekker te soezen in Pola de Somiedo.
Deze Mastiff lag lekker te soezen in Pola de Somiedo.

Europees geld voor de Mastiff

In Zamora, en ook Somiedo zijn wolven bijvoorbeeld nooit uitgestorven geweest. De traditionele kennis over hoe je je kudde optimaal beschermt zit hier in de genen. Reden om de kunst hier af te kijken. En wat blijkt: de Mastiff is het ideale preventiemiddel. In deze regio’s is er minimale schade. Dat scheelt niet alleen veel leed, maar ook veel geld. Want nu krijgen boeren en herders die het slachtoffer worden van een aanval van de roofdieren een forse vergoeding.

Onze lobbes

Vandaar dat het WNF het Zamoriaanse project als lichtend voorbeeld heeft uitgekozen. Als het goed is gaat de Europese Commissie geld vrij maken om de kosten van de Mastiff te financieren. Want ja, de hondenbrokkenbak voor zo’n reus is niet snel gevuld. Hij is groot en eet dus veel. 

Wij zouden de komst van meer Mastiffs, vooral de Spaanse variant, toejuichen. Wij hebben hier in Spanje ons hart aan dit hondenras verpand. Niet dat we ooit zelf zo’n lobbes in huis kunnen nemen. Smuikje is daar nu eenmaal veel te klein voor heeft hij ons als gedecideerd laten merken.

De belangenvereniging van beren (Oso Pardo) en de Spaanse overheid stimuleren gezamenlijk de aanschaf van de Mastiff ter bescherming van kuddes met deze folder.
De belangenvereniging van beren (Oso Pardo) en de Spaanse overheid stimuleren gezamenlijk de aanschaf van de Mastiff ter bescherming van kuddes met deze folder.

Maar deze enorme honden verschijnen zeer geregeld voor onze voeten en we kunnen ze niet anders dan heel erg lief vinden. De meeste knoepers komen tegen je knie aanhangen om ervoor te zorgen dat jij niet weg kan, maar dat je ondertussen veroordeeld bent tot hen aanhalen.

Ze zijn niet allemaal zo, want als ze bij hun kudde zijn dan moet je ze met gepaste afstand passeren. Maar zijn ze ‘off duty’ dan zijn ze tenminste naar ons toe geweldige lieverds. We zagen trouwens dat inmiddels in meer landen Mastiffs als de nieuwe border collies gelden. Zo kwamen we ze in Zwitserland, Portugal en Italië ook al tegen.

Een waarschuwing in La Fouly bij de Mont Blanc om deze Zwitserse Mastiff zijn werk te laten doen.
Een waarschuwing in La Fouly bij de Mont Blanc om deze Zwitserse Mastiff zijn werk te laten doen.

Tijdens onze bergtochten stuitten wij op waarschuwingsborden dat Mastiffs de kuddes op de weides bewaken en dat het niet de bedoeling was dat je ze ging aaien. Als ze aan het werk zijn is het raadzaam om ze met behoorlijke afstand te passeren.

Je hebt in Nederland een vereniging (PAWS-Patas Nederland) die zich in de Spaanse Mastiff heeft gespecialiseerd. 

5 reacties

  1. Anuscka
    9 december 2019

    Mooi verhaal! Eens met Wim overigens – dat ‘verenigd Europa’ heeft nog een heeeeel lange weg te gaan wat betreft dit soort kennisoverdracht. Mastiffs zijn prachtige honden inderdaad, nooit geweten dat ze ook zo goed voor dit doel ingezet kunnen worden. Het zijn van die lieve lobbesen… als ze maar de ruimte en de rust hebben om te doen wat ze moeten doen.

    1. CamperSmuikje
      9 december 2019

      Klopt Anuscka, we kunnen veel van andere landen en culturen nog leren. Moeten we er wel voor openstaan. Laten we met deze lobbesen beginnen.

  2. Tijmen Kos
    8 december 2019

    Een mooi verhaal over deze grote lobbessen.

    1. CamperSmuikje
      8 december 2019

      Merci!

  3. Wim Thys
    8 december 2019

    Mij valt het steeds op dat we in de lage landen steeds denken dat ze elders wel niet zo ver zullen zijn als bij ons op allerlei gebieden. Ik denk dan aan medische zorg, onderwijs, natuurbehoud enz. Maar uit jullie bericht blijkt weeral hoeveel we allemaal kunnen leren van elkaar. We zitten maar een dikke twee dagreizen van elkaar en we weten niet eens hoe het eraan toegaat op een ander.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven