Rondje langs bloemrijke Spaanse paradijsjes

De winnares en in het midden de mede-organisator van Fiesta de los Patios.
De winnares en in het midden de mede-organisator van Fiesta de los Patios.

Spanje is buitenleven. Veel speelt zich op straat af, in parken, op boulevard, in kroegen en bars. Maar Spanje, en zeker het zuiden, heeft ook een ‘heimelijk’ binnenleven. De patio. Heel soms wordt dit paradijs opengesteld voor buitenstaanders. Vooral omdat de bewoner trots is op wat hij op z’n of haar binnenplaats heeft geschapen.

In het Zuid-Spaanse El Puerto de Santa María (Costa de la Luz) wordt elk jaar het feest Fiesta de los Patios gehouden. Tijdens dit vierdaagse evenement stellen bewoners hun binnenplaatsen open voor bezoek. Een heuse jury wandelt rond om de vaak bloemrijke patios te beoordelen. Het gewone publiek is van harte uitgenodigd om met eigen ogen te zien waarom de ene patio overduidelijk de winnaar is en de ander wel mooi is, maar niet speciaal genoeg om hoog te eindigen.

De patio aan de Calle Sebastián.
De patio aan de Calle Sebastián.

Terugtrekken

Onlangs werd de twintigste editie gehouden en wij waren erbij. Het was behalve mooi, ook leuk en leerzaam. Zo kwamen we min of meer toevallig gelijk bij de winnares terecht. Terwijl wij ons door haar vier kleinkinderen naar binnen lieten leiden bleek ook één van de organisatoren aanwezig te zijn. Hij legde uit dat de bloemrijke patios een echte Andalusische traditie is. Een plek waar je je even terug kan trekken uit het luidruchtige bestaan. Waar je met een klein beetje water zelf iets prachtigs kan creëren.

Het grappig is dat je aan de voorkant van de huizen niet kan zijn hoe mooi het van binnen is. In Spaanse steden staan huizen vaak tegen de rand van de weg. Ze hebben niet zoals veel Nederlandse woningen een voortuintje. Ook lijken de huizen vaak heel klein. Zodra je door het gangetje stapt die je naar de echte woning leidt ontdekt je inderdaad kleine paradijsjes.

De poster, gemaakt door Gonzalo Goytisolo.
De poster, gemaakt door Gonzalo Goytisolo.

Posters uit Barcelona

Bij de winnares aan de Calle Sebastián 39 kwam tijdens ons bezoek ook de maker van het jaarlijkse affiche langs, kunstenaar Gonzalo Goytisolo uit Barcelona. De link van deze realistisch tekenende artiest is dat hij zijn opleiding in El Puerto de Santa María heeft gevolgd. De band is na al die jaren warm gebleven, want Goytisolo heeft wel vaker de kleurrijke posters voor het evenement gemaakt.

De andere winnaar met watertuin aan de Calle San Bartolomé.
De andere winnaar met watertuin aan de Calle San Bartolomé.

Watertuin

Dit jaar moet de dame van Calle Sebastián de eerste prijs delen met Casa Número 6 aan de Calle San Bartolomé. Deze is van een hostal middenin de stad, waar onder meer een verticale watertuin is aangelegd. Dat moet in de zomer, als de temperatuur kan oplopen naar de 40 graden, helemaal fantastisch zijn.

e-reisgids Jerez de la Frontera & El Puerto de Santa María
Het sherryhart van Spanje. Prijs 8,99 euro, 154 pagina’s, 248 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    
De patio van Cacao Pico aan Calle Cielos.
De patio van Cacao Pico aan Calle Cielos.

Tip

In totaal konden we 22 patios bekijken. Dat is ons niet gelukt. Maar dankzij de mede-organisator, die ons tipte welke binnenplaatsen het bezoeken zeker waard waren, hebben we waarschijnlijk de mooiste wel gezien.

Vermeldenswaard is die van Destilerías Pico. Niet zo zeer voor de patio, maar meer omdat dit fabriekje zo klein is dat die normaal nooit open is. Cacao Pico maakt een likeur dat zo speciaal is dat wij erover geschreven hebben in onze e-reisgids. Dankzij een bezoek aan bodega Gutierrez Colosia hebben wij een fles van deze zuivere chocoladedrank kunnen kopen. Toen kregen we te horen dat de fabriek niet te bezoeken is. Er werken er maar weinig mensen waardoor ze geen tijd hebben om ook nog eens tekst en uitleg te geven.

De trotse medewerker laat hier zijn fabriekje zien met de ketels.
De trotse medewerker laat hier zijn fabriekje zien met de ketels.

Vloeibare chocoladetaart

Maar nu, dankzij de Fiesta de los Patios konden we eindelijk het fabriekje van binnen zien. En kregen we van een trots glimmende medewerker tekst en uitleg van het destilleren. Het gaat allemaal nog reuzeprimitief. Met hout gestookte ovens waar bovenin in ketels heel langzaam de cacaobonen worden verwarmd tot doorzichtige alcohol. Een heerlijk drankje. Wij zijn niet van de sterke dranken, maar dit is echt een traktatie. Alsof je vloeibare chocoladetaart drinkt. Een ongekende sensatie, zullen we het maar noemen.

Wat kun je allemaal met Cacao Pico doen? Een foto van een folder.
Wat kun je allemaal met Cacao Pico doen? Een foto van een folder.

Echte leven

Mocht je ooit een keer in El Puerto de Santa María zijn tijdens het vierdaags Fiesta de los Patios (meestal rond tweede weekeinde van april) dan is zo’n rondgang langs deze typisch Andalusische binnenplaatsen zeker een aanbeveling. Je krijgt een kijkje in het echte leven.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

2 reacties

  1. waarloopjijwarmvoor
    15 april 2018

    Weer een prachtige belevenis. Op het goede moment op de juiste plaats. Spreken jullie vloeiend Spaans?

    1. CamperSmuikje
      15 april 2018

      Dank je. We spreken geen vloeiend Spaans. Helaas. Maar we kunnen ons redelijk redden. Luisteren gaat beter dan spreken.
      Veel plezier trouwens in Frankrijk. Las net je verhaal. Leuk!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven