Portugese ‘ontdekking’ in onze keuken: chuchu

Dit is de chuchu, een zeer lekkere vrucht van de markt in het Portugese Olhão. Wij doopten 'm mummelbekje; een vriend van ons dacht eerder aan een bokshandschoen.
Dit is de chuchu, een zeer lekkere vrucht van de markt in het Portugese Olhão. Wij doopten ‘m mummelbekje; een vriend van ons dacht eerder aan een bokshandschoen.

Wij noemen ze mummelbekjes. Maar officieel heten ze hier in Portugal chuchu. Ze schijnen in de rest van de wereld ook wel chayote genoemd te worden. Daar kwamen we tenminste achter toen we in camper Smuikje op zoek gingen naar wat we nu eigenlijk op de markt in Olhão gekocht hadden.

Dat is het leuke van door andere landen reizen… je komt dingen tegen die je niet kent. Soms is dat leuk, soms ook niet, maar van elke ervaring word je rijker, moet je maar denken. In de afgelopen jaren hebben we heel wat nieuwe producten gegeten én leren waarderen. Sommige kunnen wij zelfs niet meer missen. Portugese sardientjespaté bijvoorbeeld, Spaanse gazpacho of koffie uit Portugal en Oostenrijk.

Een blik in onze 'Portugese' keuken. Koffie en sardientjespaté.
Een blik in onze ‘Portugese’ keuken. Koffie en sardientjespaté.

Mix van komkommer en radijs

Gaan we mummelbekje missen als we weer terug in Nederland zijn? Waarschijnlijk niet. Toch kopen we deze mix van komkommer en radijs hier geregeld. Het smaakt goed. Volgens de ‘boekengeleerden’ is de chuchu gezond, verlaagt het de bloeddruk en zorgt het voor je nieren. Tsja…

Gladharig en Patatas Blancas

De chuchu komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het is een klimplant uit de komkommerfamilie. De vrucht, die ook al door de Azteken en Maya’s werd gegeten, is peervorming en kan zowel wittig als groen zijn. Je hebt chayotes met stekeltjes en ‘gladharige’. Ze worden trouwens ook wel citroenaardappelen genoemd of, bijvoorbeeld in Spanje, onder de naam ‘Patatas Blancas’ verkocht, zoals we onlangs zagen op Facebook, bij een vrouw die absoluut niet wist wat ze met deze ‘aardappels’ aan moest.

De markante overdekte markt van Olhão bestaat uit twee identieke gebouwen. Een voor de vis en de ander voor alle andere verse producten.
De markante overdekte markt van Olhão bestaat uit twee identieke gebouwen. Een voor de vis en de ander voor alle andere verse producten.
De groentehal, oorspronkelijk gebouwd in 1912 en begin deze eeuw gemoderniseerd.
De groentehal, oorspronkelijk gebouwd in 1912 en begin deze eeuw gemoderniseerd.

Je kunt de chuchu op allerlei manieren eten. Als je ze meebakt met aardappels dan lijken ze inderdaad op aardappels, maar dan met een fris smaakje. Rauw hebben ze wat weg van radijs en komkommer. Ze zijn familie van de meloen en courgette. En ook daar hebben ze wel wat van weg.

Chuchu's op de markt. Hier in Olhão heten ze overigens fonetisch Xuxu.
Chuchu’s op de markt. Hier in Olhão heten ze overigens fonetisch Xuxu.

Alles kun je eten van de chuchu

Niet alleen de vrucht kan gegeten worden, ook alle andere onderdelen zoals wortel, blaadjes en stengels schijnen eetbaar te zijn. De chayote wordt ook in de Aziatische keuken geroemd voor zijn vele culinaire toepassingen. Ze zijn in Nederland dan ook te koop bij toko’s en Chinese (groot)handels.

De vruchten kunnen dus rauw, gekookt, gestoofd en gebakken worden. Na bereiding blijft het vruchtvlees stevig. Zo zijn ze populair als vegetarische balletjes in de soep. Ze worden zelfs in toetjes gebruikt, lazen we.

Het 'binnenwerk' van de chuchu.
Het ‘binnenwerk’ van de chuchu.

Ook verkrijgbaar in Nederland en België

In Nederland en België zijn de zaden en plantjes te koop bij biologische kwekerijen die zich gespecialiseerd hebben in vergeten groenten. Volgens bijvoorbeeld ‘Den Oude Kastanje’ in België en ‘Vreeken‘ in Nederland zijn de planten ook bij ons makkelijk te kweken. De gestekelde chayote doet het in ons klimaat het beste. Het zijn klimmers die van de zon houden en je in de nazomer en herfst belonen met een enorme hoeveelheid vruchten.

Meer informatie over Olhão kun je vinden in onze nieuwste digitale gids ’Het grote Spaanse routeboek’.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Recept Chuchu

Via ‘Den Oude Kastanje’ hebben we dit recept voor jullie. Op de website van deze kweker staan nog een paar andere chuchu-gerechtjes.

Chuchu-salade met mango vinaigrette (voor 4 personen).
Nodig: 1 rijpe mango, 1/3 kopje olijfolie, 1/4 kopje witte wijnazijn, schil van 1 limoen, sap van 2 limoenen, zout en peper, 3 kleine chuchu’s, julienne gesneden, 3 wortelen, julienne gesneden, 1 kleine rode ui (in dunne schijfjes),  1/4 kopje verse korianderblaadjes.
Klaarmaken: Neem de helft van de mango en snij het vlees in grove stukken. Doe deze stukken samen met de olie, wijnazijn, limoenschil en de helft van het sap in een blender en mix tot een glad mengsel. Kruid bij met peper en zout. Snij de andere helft van de mango in kleine blokjes. Doe de julienne gesneden chuchu’s in een grote kom met de rest van het limoensap. Voeg hierbij de wortelen, ui, koriander en de mango vinaigrette. Meng het geheel.
Serveer de salade samen met de blokjes mango en de verse korianderblaadjes.

Meer over eten in Portugal
Eten en Portugal. We hebben er al eerder over geschreven. Wil je wat meer weten over schapenkaas, jam van eikels of tomaten, waterhoning, olijven, olijfolie en wijnen. Of brood, gemaakt in soms wat malle vormpjes. Dat alles kwamen we tegen in Serpa in de provincie Alentejo.

13 reacties

 1. Marie Peters
  17 november 2020

  Chayote groeit prima op de Nederlandse bodem.
  Is in Nederland helaas een 1 jarige plant ivm verdraagt geen vorst.
  Wij zorgden wel dat de vrucht niet op de grond komt.
  Plant groeide bij ons via de kersenboom naar ons schuurtje.
  De plant kun je goed geleiden.
  Let wel op dat er voldoende ondersteuning is als de plant vruchten draagt deze kunnen erg zwaar worden en de buitenkant van de vrucht is vaak stekelig.
  Zelfs mijn buren genoten van de vruchten die in hun tuin overhingen.
  Voorheen bewaarden wij 2 vruchten die binnen mochten overwinteren en in het voorjaar na de vorstperiode stopten wij de vrucht horizontaal tot ongeveer iets over het midden in de grond. Je ziet zelf als de vrucht lang genoeg heeft gehangen of gelegen dat er een soort wortel ontstaat aan de onderkant.
  Heel veel plant plezier en later veel plezier met oogsten en verwerken.

  1. CamperSmuikje
   17 november 2020

   Wow, een handleiding. Wat tof!!

 2. Anuscka
  15 november 2020

  Hee, weer eens een teken van leven van Smuik en zijn (haar?) bewoners! Leuk! Klinkt als een lekkere vrucht, ik zet ‘m op mijn Vreeken-lijstje voor het nieuwe moestuinjaar! Fijne tijd daar nog, in het lekkere zuiden 🙂

  1. CamperSmuikje
   15 november 2020

   Is een liefje en nog gezond ook! Dank, en sterkte met de mondkapjes. 😉

 3. Ton
  15 november 2020

  Hoi Janine /Walter, Reuze leuk verhaal. Zo ontdek je nog eens wat. Zal in het nwe jaar eens wat zaadjes van de chuchu planten. En natuurlijk dank voor het recept. Leuke reis verder gewenst . Grt ton

  1. CamperSmuikje
   15 november 2020

   Hoi Ton, graag gedaan. Het was ook een aparte ontdekking. We zijn benieuwd wat ‘ze’ gaan doen. Hou ons op de hoogte!!

 4. Petra Eleftheriadis
  15 november 2020

  Ik vind het ook echt een ‘mummelbekje’, heerlijk woord…….Altijd inspirerend de markten in het buitenland, de kleuren , geuren en vooral de mooie lokale producten. Ik heb meters kookboeken …….en Griekse Adonis vraagt zich nog steeds af waarom ik niet kan koken😜Ik lees ze als een roman…..heerlijk.

  1. CamperSmuikje
   15 november 2020

   Inderdaad, al die kleuren en geuren. Geen perfecte huidjes of omvang, maar wel meestal met smaak. Alleen al die heerlijke tomaten hier.

 5. Bert Huisman
  15 november 2020

  Leuk artikel,
  Als hobbykok en biologisch moestuinder in beide opzichten interessant. Ik hoop op meer… juist over dit soort vergeten groenten.

  1. CamperSmuikje
   15 november 2020

   Dank je Bert. Graag gedaan. We houden het in de gaten hier.

 6. Tijmen Kos
  15 november 2020

  Bedankt voor jullie ‘groene update. Ik hoop dat we -wat jullie nu doen- volgend jaar ook kunnen doen. Groet vanuit een regenachtig Zeewolde.

 7. Ineke Brans
  15 november 2020

  Mocht het ervan komen dat we naar Portugal gaan volgend jaar, zullen we het zeker proberen. Gaat het goed daar nu met de lock down en met jullie.

  1. CamperSmuikje
   15 november 2020

   Hoi, prima. We zitten hier in een streek met relatief weinig besmettingen én strenge regels. We voelen ons veilig. Groetjes

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven