Smuikje lonkt naar solar camper van TU Eindhoven

Stella Vita, het rijdend huis op zonne-energie van studententeam Solar Team Eindhoven.  Credit: STE / Bart van Overbeeke
Stella Vita, het rijdend huis op zonne-energie van studententeam Solar Team Eindhoven. Credit: STE / Bart van Overbeeke

Door Janine Stougie

Ik ben helemaal gefascineerd door deze futuristische solar camper Stella Vita. Niet dat ik onze Smuik kwijt wil. Maar dat onze camper op diesel loopt en niet bevordelijk is voor het klimaat, is wel iets wat steekt. Stel dat je zou kunnen reizen op zonne-energie? Dat zou toch fantastisch zijn?

Nu proberen we onze camper zo min mogelijk te laten bewegen. Ja, hij brengt ons voor ons werk via België en Frankrijk naar Spanje. Maar als we ergens zijn gaan we niet gelijk weer weg. Meestal blijven we een poosje rondhangen.

Dat komt natuurlijk ook omdat we de locaties waar we zijn zo goed mogelijk willen onderzoeken. En dat doen we dan weer lopend, fietsend, met de bus of trein. Verder is onze Smuik zelf voor het grootste deel zelfvoorzienend. Hij heeft zonnepanelen op z’n dak, waardoor wij het overgrote deel van het jaar geen stroom uit een kastje hoeven halen.

Onze zonnepanelen thuis zorgen ervoor dat we energie besparen én ook nog eens geld terugverdienen.
Onze zonnepanelen thuis zorgen ervoor dat we energie besparen én ook nog eens geld terugverdienen.

Ook thuis met zonne-energie

Ook op ons stenen huis thuis hebben we acht zonnepanelen laten installeren om zo minder het klimaat te belasten. En we verdienen er dankzij de salderingsregeling van de overheid er zelfs geld mee. Thuis hebben we geen auto. Ook daar doen we alles met onze eigen kracht of via het openbaar vervoer. Gezond voor onszelf, gezond voor de omgeving.

Verder hebben we onze zolder geïsoleerd, onze ramen zijn driedubbel dik en we hebben een A+koelkast en inductiekookplaat laten installeren. Onze keuken is al gasloos. Waar we nog wel tegen aanhikken is het gasloos maken van ons meer dan 100 jaar oude woning. Deze beauty leek ons niet echt op de toekomst voorbereid, maar we hebben een expert met warmteverliesmeter een ronde door ons huis laten maken en de uitkomst verraste ons aangenaam.

Met alle panelen ingeklapt ziet de zonnecamper er gestroomlijnd uit.
Met alle panelen ingeklapt ziet de zonnecamper er gestroomlijnd uit. Credit: STE / Bart van Overbeeke

Solar-project TU Eindhoven is mooie ontwikkeling

Toch zouden we ook op de weg nog wat meer willen doen. Tot nu toe zijn er geen realistische alternatieven (ja, Fiat en Knaus experimenteren er wel mee) voor ons dieselende huis annex kantoor. Vandaar dat toen wij het Solar-project van de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zagen onze fantasie onmiddellijk geprikkeld werd. Wat een mooie ontwikkeling. Wat zou het leuk zijn als het lukt en wij over niet al te lange tijd voor deze door zon aangedreven camper zouden kunnen kiezen. Hoewel: we zullen nog wel even flink moeten sparen, want goedkoop zal de nieuweling, als die er ooit komt, niet zijn.

We hebben contact gezocht met de studenten, die vanaf zondag 19 september onderweg gaan. Ze komen door Spanje. En zoals het er nu naar uitziet zelfs vlakbij ons in de buurt. Bovendien gaan ze via Zaragoza naar een van de zonnigste plekken van Spanje, naar het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Europa, Tarifa. Deze stad hebben wij uiteraard bezocht voor ons digitale reisboek Costa de la Luz Zuid. In Tarifa gaan ze op 15 oktober aankomen. Dus wie weet gaan we ze nog in levende lijve ontmoeten.

In Duitsland bestaat dit alleraardigste initiatief. Zie ook: wohnmobil für klimaschutz.de

Voor de echte strandwandelaar is de route van Tarifa naar Playa de los Lances een aanrader.
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Van teammanager Kjell Revenberg mogen we in ieder geval de foto’s van de Stella Vita gebruiken om ook jullie een beetje lekker te maken. De credits van deze illustraties gaan naar fotograaf Bart van Overbeeke.

2 reacties

  1. Peter van Het Hurktoilet
    19 september 2021

    Je moet niet alleen naar de aanschafprijs kijken. Bedenk je eens hoeveel diesel je bespaart als je gratis zonne-energie hebt? Wij reden de afgelopen acht jaar met onze bus 110.000 km, dat is 11.000 liter voor gemiddeld 1,25. Dat is bijna 14.000 euro, en dan zwijg ik er nog maar over dat je nooit meer aan de (vaak betaalde) paal hoeft om je hh-accu te voeden. Tel daar bij op dat je wegenbelasting bij gebrek aan emissie heel veel voordeliger uit zal vallen.
    Dan nog zullen de eerste exemplaren prijzig te zijn, maar het gemak dat je nooit meer hoeft te tanken (of op te laden) is ook wat waard. En als deze techniek gemeengoed wordt, zullen de prijzen zakken.

    1. CamperSmuikje
      19 september 2021

      Helemaal eens. Niet alleen, hopelijk, goed voor de portefeuille, maar ook goed voor klimaat.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven