Jun’19: Forse toename Spaanse camperplekken, explosieve groei noorden

De populaire camperplek El Grao de Castellón (NKC 48883) in Castellón de la Plana is één van de relatief nieuwe locaties in Spanje.
De populaire camperplek El Grao de Castellón (NKC 48883) in Castellón de la Plana is één van de relatief nieuwe locaties in Spanje.

Goed nieuws voor camperaars: het aantal camperplekken in Spanje groeit explosief. Elke maand komen er gemiddeld 5,5 nieuwe plaatsen bij. We zien vooral een forse groei in Noordwest-Spanje. De provincie Galicië blijkt uit ons eigen onderzoek eruit te steken met tien nieuwe camperplekken in 2018. Maar ook het aantal cp’s rond de populaire kunst- en staalstad Bilbao stijgt sterk.

Nu, enkele maanden later, zijn er 8 nieuwe camperplaatsen ontstaan of zitten in de planning. Ook dit keer weer vooral in het noorden. We hebben speciaal vanwege het komende zomerseizoen de allerjongste plannen onder de loep genomen. (Stand 12 juni 2019)

De telling uit 2018 hebben we in de tabellen geplaatst met de tekst ‘stand eind 2018’. De bestandsopname uit de eerste helft van 2019 staat onder het kopje ‘stand 12 juni 2019’. Niet alle deelstaten en provincies kwamen ten opzichte van 2018 met nieuwe plannen. Er zijn ‘slechts’ drie kaarten en tabellen veranderd c.q. aangevuld; Noord-Spanje, Noordoost-Spanje en Zuid-Spanje. De opsomming van 2018 én de eerste helft van 2019 vind je onderaan deze pagina.

Structurele groei van camperplekken

Waren er in 2010 nog maar 183 erkende plekken in het hele land, de teller stond eind 2018 stil op 904 camperplekken. Een groei van liefst 394 procent, meldt de landelijke Spaanse belangenorganisatie van camperaars.

Het strand bij cp Castellón ligt aan de overkant.Daar staan deze kleurige strandhuisjes. (Camperplekken).
Het strand bij cp Castellón ligt aan de overkant.Daar staan deze kleurige strandhuisjes.

We hadden het al gezien tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in het land. Elke partij probeerde kiezers te trekken met de belofte camperplekken in de gemeente te creëren. Zowel het linkse IU als de rechtse PP, kortom het hele politieke spectrum in Spanje ziet de komst van camperaars zitten.

Uit de cijfers blijkt namelijk dat er veel voordelen zijn aan het faciliteren van camperaars. Deze reizigers geven, volgens de onderzoekers, per camper in Spanje zo’n 100 euro per dag uit aan eten, tanken, funshoppen en culturele uitstapjes. De economische voordelen zijn dus evident. Wij doen het overigens ietsjes minder heftig, want anders zouden Smuik en wij binnen no time blut zijn.

Onze favoriet in de natuur is de parkeerplaats bij het nationale park Daimiel. Hier zie je de moerassen.
Onze favoriet in de natuur is de parkeerplaats bij het nationale park Daimiel. Hier zie je de moerassen.
Dit is de cp (NKC 10746) bij het informatiecentrum van het nationale park. Het stadje Daimiel heeft nu ook een eigen locatie.  (Camperplekken).
Dit is de cp (NKC 10746) bij het informatiecentrum van het nationale park. Het stadje Daimiel heeft nu ook een eigen locatie.

Steeds meer grote en kleine steden, maar ook dorpen in natuurgebieden willen meeprofiteren van al die uit te geven euro’s. Groot voordeel van camperaars is dat ze ook reizen in vakantieloze periodes. Normaliter ‘boomt’ het Spaanse toerisme in de zomer en paasvakantie, maar camperaars trekken er ook op andere momenten op uit.

Nog zo'n favoriet in de natuur bij de Picos de Europa. De cp van Posada de Valdeón (NKC 30000).  (Camperplekken).
Nog zo’n favoriet in de natuur bij de Picos de Europa. De cp van Posada de Valdeón (NKC 30000).
Beeld van de omgeving bij de cp Valdeón. Zie ons verhaal over deze streek.
Beeld van de omgeving bij de cp Valdeón. Zie ons verhaal over deze streek.

Camperen is trouwens niet alleen populair bij de vele buitenlandse bezoekers aan het land, ook steeds meer Spanjaarden bezitten tegenwoordig een ‘autocaravana’. Kortom de toename van het aantal locaties is ook een noodzaak wil je niet dat campers overal in het wild parkeren. Door aangeklede camperplaatsen met allerhande voorzieningen te bieden hopen ook veel gemeenten deze groeiende business naar hun eigen hand te zetten.

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

Binnenland

Naast de inmiddels 900 camperplekken heeft Spanje ook meer dan 1000 campings. Maar zoals altijd liggen die vooral langs de kust en bij de grote attracties in de buurt. Het voordeel van de vele nieuwe camperplekken is dat nieuwsgierige reizigers zoals camper Smuikje ook relatief onbekende bestemmingen kunnen bezoeken. Want Spanje is zeker ook in de binnenland het bezoeken meer dan waard. Kijk maar naar onze reis naar Horcajo de los Montes (NKC-site code: 57831). Het is weliswaar geen camperplek, maar wel een voorbeeld van hoe leuk het binnenland kan zijn. 

Je hebt in Spanje een aantal camperorganisaties vergelijkbaar met de Nederlandse NKC. Zij zijn vaak ook betrokken bij de plannen van gemeenten om een camperplek te realiseren. Wij zullen proberen, ook omdat we er nu met de neus min of meer bovenop zitten, jullie op de hoogte te houden van de vele nieuwe plekjes die de komende tijd geopend zijn en vooral ook worden.

De cp in Lanestosa (NKC 26577) is prachtig ommuurd.  (Camperplekken).
De camperplek in Lanestosa (NKC 26577) is prachtig ommuurd.
In Lanestosa kun je de voetsporen van Karel V volgen. Over dit interessante dorpje schreven we een verhaal.
In Lanestosa kun je de voetsporen van Karel V volgen. Over dit interessante dorpje schreven we een verhaal.

De locaties die wij noemen zijn de plekken die officieel door de verschillende gemeentes zijn of worden ingericht. Dus geen gedoogplekken of zogenaamde Park4Night-locaties.

De plaatsen op de kaarten en in de tabel zijn afkomstig van de Spaanse NKC-collega AreasAc. We hebben bij de digitale, lokale kranten gecheckt waar de camperplekken komen en wat de stand van de planning is. Wat je hier ziet is het resultaat van een jaar met AreasAc-meldingen.

Een aantal nieuwe locaties uit het jaar 2018 is overigens al opgepikt door de NKC, die hebben we dan ook niet in ons overzicht gezet.

Kwart miljoen buitenlandse camperaars

Per jaar wordt Spanje bezocht door 250.000 buitenlandse campers. De Spanjaarden doen zelf ook steeds meer mee, aangetrokken door de vrijheid om plaatsen zonder campings te bezoeken. Er rijden inmiddels 45.000 Spaanse campers rond (2018, bron Aseicar). Jaarlijks stijgt dat aantal met ongeveer 4000 wagens.

Ook een bijzonder plekje biedt Hontaria del Pinar (NKC 18596) waar de gieren boven je hoofd zweven.  (Camperplekken).
Ook een bijzonder plekje biedt Hontoria del Pinar (NKC 18596) waar de gieren boven je hoofd zweven.
Vlakbij Hontario begint de wandeltocht door het natuurgebied Cañón del Río Lobos.
Vlakbij Hontorio begint de wandeltocht door het natuurgebied Cañón del Río Lobos.

Spaanse Benimar is een grote speler

Spanje bezit één grote camper- en campervanproducent: Benimar uit Peñíscola (provincie Valencia) waar 250 werknemers elke dertig minuten een camper van de band laten rollen. 

Benimar is niet meer zelfstandig, maar sinds 2002 onderdeel van de Franse beursgenoteerde campergigant Trigano, die ook Chausson, Adria en Karmann produceert. Trigano, in 1935 opgericht door textielhandelaar en tentenverkoper Raymond Trigano, bezit liefst 25 merken en is een grote concurrent van die andere camperreus: de uit Duitsland afkomstige Hymer-groep. Hymer werkt met onder meer Hymer, Bürstner, Dethleff, Laika en LMC. Onlangs werd bekend dat Hymer is overgenomen door de Amerikaanse collega Thorn Industries voor bijna 2 miljard euro.

Nog meer getallen: Duitsland en Frankrijk tellen ieder ongeveer een half miljoen camperwagens. Nederland heeft er 100.000; België telt er 52.000 (stand eind 2018). 

Inhoudsopgave:

  1. Hoofdverhaal
  2. Noord-Spanje met de deelstaten Galicië, Asturië en Cantabrië
  3. Noordoost-Spanje met Baskenland, Aragon, Navarra en Catalonië
  4. Midden- en Oost-Spanje
  5. Zuid-Spanje met deelstaten Andalusië en Murcia
  6. West-Spanje met Extremadura
  7. Canarische eilanden

2 reacties

  1. hg weezeman
    29 april 2019

    Dat is een mooie vooruitgang zeker nu het toch wat moeilijker wordt om “wild” te staan.

    1. CamperSmuikje
      29 april 2019

      Zeker in de kuststreek, maar dat was soms ook wel nodig.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven