Toeristen zoeken vaker het Spaanse binnenland op

Janine test het verkoelende water van Ribera del Huéznar in Sierra Norte de Sevilla (Spaanse binnenland).
Janine test het verkoelende water van Ribera del Huéznar in Sierra Norte de Sevilla.

Als alles zo goed blijft lopen, gaat Spanje vanaf 21 juni van het slot voor recreërende buitenlanders. Door met fases te werken, waarbij steeds meer mag, houden de autoriteiten optimaal de vinger aan de pols. Tot nu toe met goed resultaat, want in tegenstelling tot Italië telt Spanje nauwelijks nog coronadoden en ook het aantal nieuwe besmettingen is laag.

Spanjaarden mogen binnen provincies als Andalusië, Extremadura en Galicië al reizen, want in deze deelstaten heeft Covid-19 lang niet zo heftig huisgehouden als in Madrid en de regio rond Barcelona. Maar gaan mensen ook weer reizen is de grote vraag.

Het natuurlijke zwembad van San Nicolás del Puerto.
Het natuurlijke zwembad van San Nicolás del Puerto.

Trek naar het Spaanse binnenland

De meeste Spanjaarden zullen in eigen land blijven, is de verwachting. Nou deden ze dat altijd al, want maar zo’n 10 procent van de Spanjaarden gaat buiten de landsgrenzen op vakantie. Je ziet wel dat hotelvakanties niet echt in trek zijn. Spanjaarden schijnen hun zinnen op campers, huisjes en buitengebieden gezet te hebben, blijkt uit de cijfers van toeristenorganisaties. Iets wat je ook in Nederland ziet.

Wij willen jullie helpen bij het zoeken naar Spaanse ‘pareltjes’

Janine en Walter

Recreëren in je eigen huisje is het veiligst, want je hoeft in principe niets met een ander te delen. Je merkt ook bij buitenlandse toeristen dat de belangstelling om naar resorts langs de drukke costa’s te gaan minimaal is. Ook zij kijken meer naar de onontdekte, rustige, maar zeker ook mooie gebieden in Spanje.

Smuik, onze 'veilige' huisje op camping La Fundición (Spaanse binnenland).
Smuik, ons ‘veilige’ huisje op camping La Fundición.

De betere alternatieven

En laten wij daar nu net alles van afweten. Wie onze blog volgt is de laatste jaren in allerlei delen van Spanje geweest, maar zeker niet aan de drukke kusten. Omdat de meeste mensen wel van zon, zee en strand houden hebben we e-reisgidsen over Costa de la Luz en Cabo de Gata gemaakt.

Ook kust, maar vaak minder zonnig en vooral meer regenachtig vind je in Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland. Op ons blog kun je over deze deelstaten ook verhalen vinden. Kortom: mocht je wel naar Spanje willen, maar zit je niet te wachten op overvolle toestanden dan hebben wij wel wat alternatieven.

Twee YouTube-filmpjes om jullie een beetje lekker te maken

Een YouTube-filmpje over onze fietstocht over de Via Verde van Sierra Norte de Sevilla. (Duur 2:38 min).
YouTube-filmpje over onze fietstocht over Via Verde Sierra Norte de Sevilla. (Duur 2:38 min).

Om jullie lekker te maken voor het binnenland, waar wij de komende jaren ebooks over gaan maken, hebben wij twee filmpjes over het berggebied Sierra Norte, boven Sevilla gemaakt. We waren er vorig jaar. We stonden op camping La Fundición, die aan een voormalige spoorweg ligt die is omgebouwd tot Via Verde-fietspad. En je ziet dat je in Spanje zeker geen zee nodig hebt om heerlijk in het water te dobberen.

YouTube-filmpje over het waterplezier in Ribera del Huéznar (Duur 1,24 min).
YouTube-filmpje over het waterplezier in Ribera del Huéznar (Duur 1,24 min).

Je hebt trouwens ook nog een camping vlakbij San Nicolás del Puerto, maar die is eigenlijk alleen geschikt voor tentkampeerders en camperaars met kleine busjes, want je moet door een rivierbedding (die soms onder water staat) en ook de toegangsweg is nogal smal. 

Kaart van Sierra Norte de Sevilla (Spaanse binnenland).
Kaart van Sierra Norte de Sevilla.

Sierra Norte de Sevilla, het groene paradijs

Sierra Norte de Sevilla maakt samen met de westelijk gelegen Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de oostelijke Sierra de Hornachuelos deel uit van de meer dan 400 kilometer lange bergketen Sierra Morena. Een horizontale lijn die Andalusië min of meer afsluit van de rest van Spanje.

Het heuvellandschap langs de Via Verde van Sierra Norte de Sevilla.
Het heuvellandschap langs de Via Verde van Sierra Norte de Sevilla.

Als je omhoog Sierra Norte uitrijdt kom je in Extremadura. Je bent hier in zogeheten laaggebergtegebied met hoogten tussen de 260 en 968 meter. Het natuurpark, want dat is het sinds 1989, bestaat uit dicht bos van steen- en kurkeiken. Stel je daar niet teveel van voor, want als je gaat wandelen of fietsen dan heb je geregeld stukken waar de zon genadeloos haar stralen op je loslaat.

Het achterland met de Via Verde pal achter de camping La Fundición.
Het achterland met de Via Verde pal achter de camping La Fundición.

Een regio met een geweldige schoonheid

Wel schaduwrijk is het in de nabijheid van Rivera del Huéznar, waarlangs de campings liggen en waar het dorpje San Nicolás del Puerto optimaal gebruik heeft gemaakt door er een lang strand langs aan te leggen. Vlakbij dit dorp ligt ook natuurmonument Cascadas del Huéznar. Wij hebben deze watervallen dit keer niet bezocht, omdat ze alleen bereikbaar waren vanaf de doorgaande weg, maar wij gaan ze in de toekomst zeker een keer bezoeken. Dit is zo’n regio die blijft trekken, omdat het van zo’n geweldige schoonheid is.

De watervallen vlakbij San Nicolás del Puerto.
De watervallen vlakbij San Nicolás del Puerto (Foto bron Wikimedia).

San Nicolás del Puerto

De belangrijkste stadjes zijn Cazalla de la Sierra, Constantina en San Nicolás del Puerto. In deze plaatsen kun je terecht voor je eerste levensbehoeften. Verder zijn het gezellige, typisch Spaanse stadjes, waar het rond de bars en restaurants bruist van het leven. Misschien nu in coronatijden wat minder bruisend, maar omdat er in het binnenland van Spanje ruimte genoeg is zal afstand houden niet echt een probleem zijn.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Via Verde over voormalige spoorlijn Cerro del Hierro

De Via Verde Sierra Norte de Sevilla is een kleine 20 kilometer lang. Dit fietspad loopt over de voormalige spoorlijn van de Cerro del Hierro, de ijzermijn, die al in de tijd van de Romeinen van groot belang was. Bij die oude mijnen kun je wandelen én klimmen, want erosie van het kalkstenen gebergte heeft voor bizarre rotsformaties gezorgd.

Het wandel- en klimgebied bij Cerro de Hierro (Spaanse binnenland).
Het wandel- en klimgebied bij Cerro del Hierro.

Een verkoelend natuurzwembad

Halverwege doe je San Nicolás del Puerto aan. Het ligt niet pal langs op de route, maar beneden in het dorp kun je in de rivier een verfrissende duik nemen. De fietsroute heb je zo weer opgepikt, want San Nicolás is te klein om te verdwalen.

De verkoelende rivier met haar schaduwrijke bomen (Spaanse binnenland).
De verkoelende rivier met haar schaduwrijke bomen.

Nieuw project: routeboeken tijdens ‘corona-oponthoud’

Ondertussen vermaken wij ons thuis met het maken van een routeboek door Spanje. Een deel is gekoppeld aan onze drie e-reisgidsen. Maar we trekken niet alleen door het zuiden. We reizen al dik dertig jaar door het land en ook in het noorden en midden zijn prachtige tochten te maken. De tien mooiste komen in dit nieuwe routeboek, dat uiteraard ook digitaal wordt uitgebracht, waardoor jullie de ritten via gps in jullie navi kunnen zetten.

Nog zo’n project, waar we nu dankzij het ‘corona-oponthoud’ tijd voor hebben, is het vervaardigen van een rijstreizenboek. De meesten van ons kennen wel paella, maar dat Spanje een land is met rijstvelden dat weten velen dan weer niet.

Voorbeelden Rijst-routegids (Voorlopig ontwerp).
Voorbeelden Rijst-routegids (Voorlopig ontwerp).

Het rijstreizenboek

Wij hebben al die rijstgebieden de afgelopen jaren bezocht. Min of meer toevallig, omdat ze naast een natuurgebied lagen dat wij wilden bezoeken. Het materiaal was er dus al. We gaan dit samen met een aantal rijstrecepten en meerdere routes in een nieuw digitaal boek onderbrengen. Ook Portugal zal een rol spelen, want ook dit typische vakantieland heeft een aantal rijstvelden, net naast heel leuke verblijfslocaties.

4 reacties

 1. Chtistiana
  14 juni 2020

  Ik kijk uit naar de eerstvolgende reiservaring.

  1. CamperSmuikje
   14 juni 2020

   Thnx. Mooi om te lezen, gaan we doen

 2. Tijmen Kos
  14 juni 2020

  Mooi stukje reclame !
  Onze Spaanse reis naar Santiago de Compostella gaat in 2020 niet door, hopelijk wel komend jaar. Wij trekken komende week richting Duitsland en Oostenrijk ( Rijn en Donau).

  1. CamperSmuikje
   14 juni 2020

   Dank je. Veel plezier daar!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven