17 Minuten en weg is de 200 kilo wegende vis

De tonijn wordt geslacht in de supermarkt
De tonijn wordt geslacht in de supermarkt

Ze weegt ruim tweehonderd kilo en is bijna twee meter lang. Het is tonijn die hier voor de kust wordt gevangen. In het Spaans heet de tonijn atun. Die term zie je nog wel eens op een visblikje in je supermarkt staan. Deze tweehonderd kilo wegende gigant past niet in zo’n blikje en dus wordt het geval in een Spaanse supermarkt van El Puerto de Santa Maria voor het publiek in stukken gehakt. En onmiddellijk in de reusachtige visafdeling verkocht.

Goedkoop is het niet: per kilo zo’n 27 euro. Lekker is het wel. Niet dat we een kilo hebben gekocht hoor, maar na de slacht waar 2 mannen 3 grote messen, 1 hakbijl en 17 minuten voor nodig waren, worden kleine stukjes op een gril gelegd. Het publiek mag proeven.

Stunt

Het in stukken hakken van de tonijn is een publiciteitsstunt van de mercado. Al dagen van te voren wordt er reclame gemaakt. Ook de stad is gek op de grote vis. Je hebt als de vangstcampagne in het voorjaar op gang komt, een ruta del atun langs de restaurants. De tonijn wordt hier voor de kust van de Costa de la Luz gevangen wordt. Zo’n negenhonderd ton per jaar.

De tonijn is zelfs afgebeeld op het plafond van de lokale markt van Zahara.
De tonijn is zelfs afgebeeld op het plafond van de lokale markt van Zahara.

El Puerto ligt in de buurt van de vissersplaatjes Barbate en Zahara de los Atunes. Zahara mag dan wel de reuzenvis verwerkt hebben in zijn naam, de tonijnvloot ligt toch echt in de op enkele kilometers verder gelegen haven van Barbate. De vissers claimen dat ze de tonijn op een traditionele en dus duurzame manier vangen. Hun houten sloepen plaatsen de netten langs de kustlijn op een manier die de Romeinen ook al kenden. Geen industriële verwerking dus.

Japanners

De laatste jaren is de tonijn populair geworden bij onder andere de Japanners. Die jagen de prijzen omhoog, waardoor de lokale bevolking wel twee keer nadenkt voordat ze zo’n dure vis op tafel zet. El Puerto is sowieso populair bij de Japanners. Ze zijn niet alleen liefhebbers van de tonijn, maar weten ook de sherrysoorten uit de havenstad te waarderen. Sommige sherrymakers bezitten inmiddels Japanse aandeelhouders.

Scroll naar boven