Onze top-5 van Spanje na 5 jaar schrijvend door het land

Vijf jaar op pad als schrijvers en uitgevers. Vijf grote digitale reisgidsen en 9 kleintjes over ons favoriete vakantieland Spanje. Overigens niet alleen ons favoriete land, ook die van tientallen miljoenen anderen. We zagen de cijfers voor komend seizoen en ook die laten zien dat Spanje bij de meesten op nummer 1 staat.

Na zes jaar samen in Camper Smuikje, én vijf jaar als schrijvers en uitgevers, hebben Walter en Janine er nog steeds zin in.Zeker als we, zoals hier in favoriete stad Santiago de Compostela aan het rondstruinen kunnen.
Na zes jaar samen in Camper Smuikje, én vijf jaar als schrijvers en uitgevers, hebben Walter en Janine er nog steeds zin in. Zeker als we, zoals hier in favoriete stad Santiago de Compostela aan het rondstruinen kunnen.

Mooi, maar hoe voorkom je dat je door al die andere miljoenen onder de voet wordt gelopen. Nou, als je onze e-reisgidsen koopt weet je in ieder geval zeker dat je niet bij Broodje van Kootje of in de Heinekencorner in een naar kokosnoten riekende badplaats terechtkomt.

Het andere Spanje

Wij richten ons al jaren op het andere Spanje. Het Spanje waar je wel buitenlandse toeristen tegenkomt, maar dan heel weinig. Het echte Spanje, waar geen concessies aan de smaak en de intelligentie van de bezoekers wordt gedaan.

Zes jaar geleden hakten we de knoop door en besloten we zeven maanden per jaar op zoek te gaan naar de mooiste plekjes, steden, dorpen, bergen, dalen, kusten en binnenlanden van het Iberisch Schiereiland. Hoewel we ook wel in Portugal komen, is Spanje ons hoofddoel. 

Onze digitale boeken op een rijtje.
Onze digitale boeken op een rijtje.

Zie ook: Vijf jaar reizen en werken in camper Smuikje. Een terugblik

Dieper doordringen

We spreken de taal (een beetje) waardoor we het idee hebben dieper door te kunnen dringen. Uit onze vroegere journalistieke carrières weten we hoe belangrijk het is verder te kijken dan het eerste zicht. Verder krabben om dichter bij de kern te komen. Tijd investeren, praten en vooral luisteren naar de mensen, naar hun verhalen. Zelf op onderzoek gaan. Niet gelijk de eerste reclamefolders geloven. Eerst zien, dan geloven.

Niets is ons te veel - haha, meestal dan... - als het nodig is beklimmen we de hoogste berg, het diepste dal. Hier proberen we een selfie te maken (gelukt) bovenop de Umbría in Nationaal Park Cabañeros bij Horcajo de los Montes.
Niets is ons te veel – haha, meestal dan… – als het nodig is beklimmen we de hoogste berg, het diepste dal. Hier proberen we een selfie te maken (gelukt) bovenop de Umbría in Nationaal Park Cabañeros bij Horcajo de los Montes.

Al meer dan dertig jaar Spanje-ervaring

Overigens trekken we inmiddels al meer dan dertig jaar door Spanje. Dus onze ‘kennis’ komt niet alleen van de laatste vijf jaar als uitgevers van reisboeken. Wel merk je dat je, door langer achter elkaar in het land te zijn, je meer één wordt met het land. Om maar iets simpels te noemen: de eettijden. Als je op vakantie bent moet je jezelf er steeds aan herinneren dat het middageten hier pas rond twee uur wordt gegeten. Als je er zo’n groot deel van de tijd woont denkt je buik er echt niet voor twee uur aan om je richting restaurant te dirigeren.

Voor jullie : onze natuur en steden top-5 van Spanje

Om onze vijf jaar als boekuitgevers te vieren hebben we een top 5 voor de mooiste natuurgebieden en een top 5 voor de interessantste steden gemaakt. Gebaseerd op de gebieden die we echt intensief bezocht hebben. En dat is nog lang niet alles. Gelukkig maar, want dan hebben we de komende decennia nog genoeg te doen….

Top 5 Natuurparken

Top 5 Steden

O ja, al deze gebieden en steden staan in ons Grote Spaanse Routeboek.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

4 reacties

 1. Wim Thys
  19 juni 2022

  Altijd juiste info. En inderdaad als je er lang bent dan moet je eenmaal als je terug thuis bent vroeger eten dan gewoonlijk. Daaraan herkennen wij ook de echte Spanje kenners.

  1. CamperSmuikje
   19 juni 2022

   Si señor! Gracias

 2. Geert
  19 juni 2022

  Smuikje, wat een mooi behaalde mijlpaal. Jarenlang volgen wij jullie. Van dichtbij tot aan huis toe. Altijd enthousiast over het actuele verblijf. Informatief en onvervormd. Hopend op een gezonde voortzetting met veel liefde. Ook voor het land, Spanje. Hasta.
  Geert en Ineke.

  1. CamperSmuikje
   19 juni 2022

   Wat een lief commentaar!! Dank je. Inderdaad. hasta. 👋

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven