
De Sixtijnse kapel in Rome. Wie kent deze wereldberoemde plek van het Vaticaan niet? Of misschien heb je ooit wel eens de plafondschildering gezien van ‘de schepping van Adam’ door schilder Michelangelo. Je weet wel, het fresco waarbij God (met baard en mantel) met zijn vinger de hand van de naakte Adam lijkt aan te raken. Deze handscene is nogal populair bij posterfabrikanten én Italiaanse restaurants.
Deze Sixtijnse kapel staat niet in Rome…
Welnu, we zijn ook in een soort Sixtijnse kapel geweest. Drager van de eretitel ‘Sixtijnse kapel van Extremadura’. De kapel die zoveel kleiner is dan de echte Sixtijnse kapel in Rome, ligt niet in de heilige stad, maar verscholen in de Dehesa-bossen van de zuidelijke Spaanse provincie Extremadura bij het boerendorp Fuente del Arco.
De heilige maagd Virgen del Ara wordt er vereerd. Omgeven door olijfbomen, kurk- en steeneiken, wilde velden vol kleurrijke bloemen en begeleid door de odeur van schaapskuddes. Dat alles voorzien van steile heuvels waarbij een stijging, of als je wilt een daling, op 12 procent uitkomt. Zelfs met een e-bike een zware klim.


Wonderen bestaan
Maar daar tussen de lege bergen ligt dus de kapel van de Virgen del Ara. Ooit aan het eind van de 15de eeuw heropgericht door een ridderorde uit Santiago, want op deze plek was immers een wonder gebeurd. Want, zoals dat zo gaat met heilige maagden; ze doen veel goeds. Deze maagd zou een blinde, Moorse vader het zicht hebben teruggegeven op de voorwaarde dat de vraagster het christelijke geloof zou aannemen. Het bestaan van de tientallen meters lange kapel is het simpele bewijs dat wonderen bestaan.

We hebben trouwens de fietstocht naar de vallei van de kapel Virgen del Ara vastgelegd in een gps-bestandje. Zie ook: fietstocht van Fuente del Arco naar Ermita Virgen del Ara
De verborgen rijkdom van Fuente del Arco
Terug naar dit kerkje die in de buurt ligt van het landbouwdorp Fuente del Arco. Dit mooi gelegen plaatsje dat op de heuvel ver de groene Dehesa inkijkt, beschikt over veel rijkdom, verborgen rijkdom. De kapel is net als haar Romeinse zus beschilderd. En net als in Rome zijn er verhalen uit de Bijbel opgetekend. Logisch, want toentertijd was de bevolking grotendeels analfabeet. Elke eeuw is er een schilder voorbij gekomen, zij het dat de namen van de schilders helaas onbekend zijn gebleven.

De eerste indruk is overweldigend. Echt alles, maar dan ook alles is beschilderd, op de vloer na, terwijl vanachter het altaar de kleine maagd je met rode wangetjes tevreden lijkt aan te kijken. Begrijpelijk, haar beeld wordt ondersteund door drie lekker dikke engeltjes, terwijl andere engeltjes van boven toezicht houden. Wat wil een heilige nog meer.
Honderden jaren oud schilderwerk
Bij het betreden van de kapel kijken vier grote vrouwen vanaf het plafond op je neer. Deze schilderingen uit de 19de eeuw zouden, als we het goed begrepen hebben, de toen bekende continenten, voorstellen. De lagere, geometrische tekeningen, stammen uit de 15de eeuw en zijn volgens de folder qua schilderkunst uniek in Spanje.

Adam en de Ark van Noah
In totaal zie je 26 schilderingen die het verhaal vertellen van het oude testament. Ze worden ‘ingelijst’ door zwart-wit geschilderde brede banden, waardoor de vertellende beelden nog duidelijker in het oog springen. En net als in Rome zie je hier Adam, zij het dat hij hier midden in de Spaanse wildernis de verboden vrucht aanneemt van Eva.
In dit soms kurkdroge land duikt een kleurrijke kapel-schildering op van de Ark van Noah, waarbij allerlei beesten, zo lijkt het, met enige spoed het reddende schip in worden gedreven. Deze Sixtijnse kapel van Extremadura, zoals de kerk ook wel wordt genoemd, is een beauty en je betaalt slechts 2 euro om binnen te komen. Er wordt gespeeld met kleuren, waardoor rood, blauw, groen of geel voortdurend om je heen wervelen.


‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Mijnen, wandelpaden én de Romeinse opgraving Regina
Fuente del Arco (693 inwoners) biedt trouwens nog meer aparte zaken zoals de gesloten ijzerertsmijn La Jayona die je vanaf de kapel kan bewandelen en bezoeken. De oude mijn-spoorweg bij het station van Fuente del Arco is veranderd in een fietspad (Via Verde). Ten noorden van het dorpje dat over een boomrijke camperplek, enkele vakantiewoningen en cafés beschikt, ligt de deels opgegraven Romeinse nederzetting Regina Turdulorum.
Hét pronkstuk is het Romeinse theater dat hier op het lege platteland van Extremadura misplaatst lijkt. Maar Regina was ooit een echte stad die handig lag aan de handelsroutes tussen noorden en het zuiden van de toenmalige Romeinse provincie. De grond was toen ook al vruchtbaar. De opgravingen zijn nog lang niet afgerond, maar ondertussen kun je al wel al de blootgelegde tempelgebouwen en het enorme theater bekijken.


TIP: je kan via de kerk-website de kaarten kopen. Er is ook een rondgang met de Spaanstalige gids mogelijk. Dan gaat de prijs wat omhoog. In het weekeinde en in de zomer zal het stikken van de bezoekers. Dus als je slim bent… Maandag is de kapel gesloten.