Voorproefje Zwolse 3: Carmen met make-up

De voorpagina van het boek over Spanje, dat Hans Alma en Teun van der Veen in de jaren vijftig maakten.
De voorpagina van het boek over Spanje, dat Hans Alma en Teun van der Veen in de jaren vijftig maakten.

Willem kan mooi schrijven. Zijn vader, Teun van der Veen, kon mooi tekenen en schilderen. In het verleden, toen er nog geen persfotografen waren, legde Willems pa de werkelijkheid vast met kwast of potlood. Zo maakte hij vele reportages voor de Zwolse Courant. Jullie zullen menig tekening van hem in het boek over 200 jaar Zwolse Courant tegenkomen.

Parel

Soms komen zaken samen. Walter en ik zijn al jaren gegrepen door Spanje. Ooit kwamen terecht in het schilderachtige Hondarribia. Dankzij… jawel, Teun van der Veen. Samen met redacteur Hans Alma van de Zwolse Courant trok Teun door Spanje. Alma schreef, Van der Veen tekende z’n ervaringen. Ze gaven er het boek Carmen zonder make-up uit.

Een boek dat wij ooit kochten en ons naar Hondarribia bracht, omdat Teun het zo mooi geschilderd had. Het bleek inderdaad een Spaanse parel. Of beter gezegd Baskische parel. In de tijd dat het duo rond trok heette het stadje nog Fuenterribia. Dat was in de tijd dat dictator Franco heerste en het Baskisch verboden was.

Mussenhage

Nu zijn we druk bezig met het boek over de Zwolse Courant van Willem. Bij het 175-jarig bestaan schreef Alma een herdenkingsgids over z’n werkgever. Willem put voor de allervroegste geschiedenis van de Zwolse uit dit werk van zijn voorganger en journalistiek voorbeeld. Zo weet hij dankzij Alma dat het idee voor de krant ooit ontstond in de Mussenhage, een straatje in de Zwolse volkswijk Kamperpoort.

Willem van der Veen wordt geïnterviewd door Janine Stougie.
Willem van der Veen wordt geïnterviewd door Janine Stougie.
Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl

En jullie raden nooit waarin wij momenteel huizen? In een echte mussenhage. We worden tegen zonsondergang en -opgang ‘horendol’ van de kakafonie van duizenden mussen. Blijkbaar snurken ze hier allemaal op de camping in Zahara de los Atunes. Waarom? Geen idee, maar rond kwart voor acht ’s avonds komen ze met enorme zwermen hierheen om massaal de bomen in bezit te nemen. Zo komen zaken samen.

Hans en Teun

Even een voorproefje van wat Willem over z’n grote voorbeeld Hans Alma schrijft in het komende boek: “Ook maakte Alma elke maand reportages van soms wel een paginagroot over oude stadjes, dorpen en streken in het omvangrijke verspreidingsgebied van de Zwolse. Bij dit reportagewerk werd hij vaak vergezeld door mijn vader, de Zwolse tekenaar en schilder Teun van der Veen, die veel illustraties maakte.

Hun samenwerking kreeg een hoogtepunt in de avontuurlijke reis door Nederland en België, waarbij de twee Zwollenaren zonder een cent op zak hun kostje op straat bijeenscharrelden met goochelen (Alma) en sneltekenen (Van der Veen).

(…) De gezamenlijke belevenissen kregen even na 1950 een vervolg toen Hans Alma een gaatje in de markt van het naoorlogse Nederland ontdekte. Hij merkte dat er nauwelijks een boek te krijgen was over toeristische reizen naar vreemde oorden, zoals Spanje. Toen er ook nog een bekende uitgeverij bleek Alma’s pennenvruchten in boekvorm uit te brengen vroeg hij Teun van der Veen hem te vergezellen.

In een tijd dat nog bijna niemand internationale reizen maakte, legden zij per openbaar vervoer in vier weken 5.000 kilometer af en keerden ze terug met een schat aan Spaanse beelden en verhalen. Alma’s eerste reisboek Carmen zonder make-up werd enthousiast ontvangen en had een lange reeks van lezingen door het hele land tot gevolg.”

Fuentearribia. Tegenwoordig op z'n Baskisch Hondarribia. Een wonderschoon plaatsje, dat we hebben leren kennen dankzij het duo Alma en Van der Veen.
Fuentearribia. Tegenwoordig op z’n Baskisch Hondarribia. Een wonderschoon plaatsje, dat we hebben leren kennen dankzij het duo Alma en Van der Veen.

Walter en Janine

Met wat Walter en ik van plan zijn wordt Hans Alma nu ook ons grote voorbeeld. Wij hebben weliswaar Teun van der Veen niet bij ons voor tekeningen. Nee, wij leggen de werkelijkheid vast met onze iPhones. Het schrijven is hetzelfde gebleven. Alleen zullen wij geen echte uitgever nodig hebben. Wij doen alles zelf en brengen op termijn onze reisboeken uit als e-books.

e-Pubversie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (e-Pub/Pdf)
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Te koop bij: Boekenbestellen.nl
Scroll naar boven