Soms kan werken prachtig zijn… Herstel, meestal kan werken prachtig zijn. Ons werk, het maken van e-reisgidsen, brengt ons op de mooiste plekjes van Spanje en Portugal. Zo bracht ons nieuwste e-book ‘Rijst op de korrel’ over de rijst- en natuurgebieden in Spanje en Portugal, ons naar Évora, een eeuwenoude stad, in het hart van Portugal.
Het is niet voor niets dat de Romeinen er ook hun voetstappen hebben achtergelaten. De stad ligt uitermate centraal aan een doorgangsroute naar Spanje, nog zo’n land dat bijzonder belangrijk was in de Romeinse tijd. Mede dankzij deze avontuurlijke veroveraars, en dan met name de vele bouwwerken die ze hebben nagelaten, staat Évora sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst.
Tijdens een stadsbezoek zijn het Romeinse aquaduct en de al even Romeinse tempel dan ook min of meer verplichte kost. Niet erg. Ze zijn indrukwekkend. Ook de universiteit uit 1559 en het knekelhuis in Igreja de São Francisco zijn veel bezochte bezienswaardigheden. De stad wemelt verder van de kerken, kloosters en paleizen.
Évora is zo’n stad waar je je makkelijk meerdere dagen kunt vermaken. Je zou kunnen beginnen bij de stadsmuur bij Porta do Raimundo. Aan de binnenkant van de stad is deze muur soms moeilijk te herkennen. Zo is er een heel hotel voor neergezet en een woonwijk tegenaan gebouwd, maar er zijn ook delen heel herkenbaar, zoals bijvoorbeeld in stadspark Jardim Público.
De ‘gesel’ van de stad: het autoverkeer
Aan de buitenrand kun je de muur over het algemeen goed volgen, maar je wordt dan wel geconfronteerd met de ‘gesel’ van de stad: het autoverkeer. Niet dat je auto’s niet tegenkomt in de binnenstad, maar net iets minder dan op de rondweg die pal langs de stadsmuur loopt.
Langs de stadsmuur, bij Porta de Lagoa, stuit je op een vrij gaaf gedeelte van de oude stad. Je ziet daar een paar prachtige, oude gebouwen, maar ook het aquaduct en Forte de Santo António da Piedade. Deze vesting is in privébezit en kan niet bezocht worden.
Het aquaduct, Aqueduto da Água de Prata, daarentegen is zelfs vele kilometers te volgen. Het Romeinse bouwwerk doorsnijdt het landschap nog zo’n 19 kilometer, waarvan een dikke 8 als wandelpad is uitgetekend. Je kunt de tocht beginnen bij Porta de Lagoa.
Prijs 15,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Deze stadspoort is nog altijd een van de toegangen van Évora, maar de poort zelf is verdwenen. Dat geldt niet voor Porta de Avis. Als je Rua do Muro afloopt, kom je vanzelf bij deze goed gerestaureerde stadspoort. Dit is overigens ook een gezellig deel van de stad met mooie gebouwen, een parkje en veel lokale restaurants.
De ‘echte’ hoogtepunten
Blijf je de muur volgen dan kom je vanzelf bij de ‘echte’ hoogtepunten van de stad: de universiteit en iets hoger de kern van Évora met Templo de Diana, de kathedraal, Jardim Diana, Convento dos Lóios, waarin de Pousada gehuisvest is, en stadsmuseum, Museu de Évora.
In de smalle straatjes in de binnenstad kun je heel makkelijk de weg kwijt raken. Jammer zou zijn als je de resten van het aquaduct in de binnenstad Rua do Menino Jesus zou missen. Maar als je een vol rondje stad doet kom je die ongetwijfeld tegen.
Vergeet ook niet de Praça Giraldo met d’r arcaden en het toeristenbureau, waar je een handige 3D-achtige kaart kan afhalen. Als je je verder door de smalle uitgang van dit plein de Rua da República afloopt, kom je bij Igreja de São Francisco met z’n bizarre knekelhuis in Capela dos Ossos.
Zie ook: ‘Lekker’ Portugal als coronaproof alternatief
Aan de achterkant van dit rariteitenkabinet stuit je op Praça 1* de Maio. Hier vind je de moderne Mercado Municipal met een overvloed aan regionale producten. Blijf je doorlopen dan kom je vanzelf in de sfeervolle Jardim Público, waar je ook weer de stadsmuren tegenkomt.
Wij dreigden opgesloten te worden in dit weliswaar publieke stadspark. Tussen 17.30 en 08.00 uur gaat blijkbaar een deel op slot. Wees daar dus voor beducht. Als het hek open is kom je het park weer uit bij Porta do Raimundo, waar we onze tocht ook begonnen.
Is er nog meer te zien? Jazeker. Ook Praça Joaquim António de Aguilar met het stadstheater, Teatro Garcia de Resende, en het domein van een van de betere stadsbakkers, Fermento Pão, zijn sfeervol.
De stad is relatief compact, waardoor je altijd weer op een herkenbaar punt uitkomt. De stadsmuren zorgen ervoor dat je niet buiten de binnenstad verdwaald raakt.
Waar kun je verblijven?
Deze toeristische stad heeft alles. Ook een camping (Orbitur aan de Estrella de Alcáçovas) die het hele jaar open is. Kosten: minimaal 12 euro voor twee personen met caravan of camper. Verhuurt ook huisjes.
De officiële camperplek ligt aan de Avenida Sanchez de Miranda. Je kunt daar het hele jaar door gratis staan. Er is geen stroom. Voorzieningen als lozen en water tappen zijn gratis. NKC-sitecode: 73092.
Tip qua mooi slapen is de pousada van Évora. Pousadas zijn tegenwoordig commerciële hotels, maar waren ooit het equivalent van de paradores in Spanje. Ze zijn over het algemeen wel fors duurder dan de Spaanse staatshotels. Voor goedkopere overnachtingen kun je kijken op Booking.com of AirBnb.nl.