Camper Smuikje stort zich met Willem van der Veen op e-book Zwolse Courant

Willem wordt geïnterviewd in de oude Harmonie over zijn nieuw boek dat de 200 jarige geschiedenis van de Zwolse Courant beschrijft.
Willem wordt geïnterviewd in de oude Harmonie over zijn nieuw e-book dat de 200-jarige geschiedenis van de Zwolse Courant beschrijft

Oud-journalist Willem van der Veen werd vrijdag 12 augustus door Janine Stougie voor het eerst geïnterviewd. Er was zelfs een fotoshoot in het stadscafé Blij. Willem, heeft een serie geschreven over de ruim 200 jaar tellende geschiedenis van zijn voormalige werkgever, de Zwolse Courant.

Wij en camper Smuikje gaan zijn werk uitgeven als e-book. Daarmee krijgen we het de komende maanden loeidruk, want we werken ondertussen ook nog aan onze reisgids over de Spaanse Costa de la Luz. Dat wordt onderweg reizen, dóórtikken en opmaken.

Het fenomeen Zwolse Courant, inclusief de edities in Kampen, Veluwe, Salland en de polders, verdient het om niet vergeten te worden, vindt Willem. En hij is gelukkig niet de enige. Alhoewel, na de vele wisselingen van de macht waarbij uitgeverij Wegener plaatsmaakte voor het Vlaamse concern de Persgroep, is de nieuwe eigenaar de 225ste verjaardag van de krant in 2015 ‘vergeten’. Iets wat normaal met veel toeters en bellen gevierd wordt omdat het zo bijzonder is, is ditmaal voorbij gegaan.

Willem van der Veen in de Voorstraat, de straat waar Willem als kind de krantendrukkerij van Tijl zag draaien.
Willem van der Veen in de Voorstraat, de straat waar Willem als kind de krantendrukkerij van Tijl zag draaien.

Feuilleton

Maar niet voor Willem. Vandaar dat hij al in 2014 begon met een feuilleton voor het Zwols Historisch Tijdschrift over de lange periode dat Zwolle een eigen krant had. Wat zou het mooi zijn geweest om tijdens dat jubileum zijn verhalen te bundelen tot een boek. Dat liep anders. In boeken met ritselende pagina’s doet de opvolger van Tijl niet en ook boekenuitgeverij Waanders had niet zo veel interesse.

Toen kwamen wij in beeld. Beter gezegd: Janine, oud-verslaggeefster van de Zwolse Courant en de Stentor kwam in beeld. Ze kent Willem, hoorde van zijn plannen en de moeilijkheden om een uitgever te vinden, terwijl wij net ons eerste e-book, over de Paasheuvel, hadden gepubliceerd. Samenwerken? Ja, was het antwoord en dus gaan we voor Willem een e-book maken en uitgeven. De leuke verhalen van Willem over de krant mogen niet verloren gaan, vinden we.

1959. Kantoor Zwolse Courant aan de Melkmarkt, Willem tikt.
1959. Kantoor Zwolse Courant aan de Melkmarkt, Willem tikt.

Waarom schreef hij eigenlijk een boek over de Zwolse? De man die een kwart van de geschiedenis van Tijls Dagbladen aan de lijve ondervond kon eigenlijk niet anders. De Zwolse is een van de vijf oudste kranten van Nederland en dus een instituut. De krant hoort bij Zwolle. Ze is een deel van onze stadsgeschiedenis. Al is het maar omdat ze er vooral bij was.

De Zwolse was bij de Amerikaanse Burgeroorlog, maar ook bij de vernietigende branden in de Zwolse binnenstad en bij het winnen van de Johan Cruyff-schaal door PEC Zwolle. Ze was ooggetuige van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en van de oliecrisis in de jaren zeventig. De krant beïnvloedde ons wereldbeeld, zeker in het pre-internettijdperk.

Wie is Willem van der Veen?

Willem van der Veen werkte meer dan een halve eeuw voor de Zwolse Courant. Hij mag dan niet meer officieel in dienst zijn van de krant. De 84-jarige geboren en getogen Zwollenaar (1 februari 1932) was, is en blijft journalist. Schrijver ben je voor altijd. Hij begon op z’n negentiende. Officieel. Journalistiek was echter daarvoor ook al in zijn leven.

Zijn bekende vader, kunstenaar Teun van der Veen, voorzag de krant van de dagelijkse illustraties toen foto’s plaatsen een nog niet veel voorkomende voorziening was. Journalisten van het aan de Melkmarkt gevestigde dagblad kwamen veelvuldig bij de familie die schuin aan de overkant woonde over de vloer. Dat Willem z’n hele leven journalist zou worden zat er dus al vanaf de paplepel in. Zijn soepele schrijfstijl laat ook zien dat het in z’n genen zit.

Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl
Scroll naar boven