Zarautz omarmt de Txakoli-wijn én de surfdudes

Dit uitzichtpunt op Zarautz is onlangs gerestaureerd. Het uitzicht is betoverend.
Dit uitzichtpunt (Torreón de Zarautz) op de badplaats is onlangs gerestaureerd. Het uitzicht is betoverend.

Zarautz is dé badplaats van de Baskische provincie Gipuzkoa. Ja, Zarautz en niet San Sebastián, want het strand van Donostia, zoals San Sebastián door de Basken wordt genoemd, heeft ‘slechts’ 1370 meter strand, terwijl het zo’n 30 kilometer naar het westen gelegen Zarautz 2500 meter zand te bieden heeft.

Tsja, wij zijn geen zonne- en strandkloppers dus ons maakt het niet zoveel uit. Maar de competitie tussen beide toeristische trekpleisters is natuurlijk groot. Het gaat om veel centjes die door zowel de Spaanse als buitenlandse gasten worden uitgegeven.

Het strand van Zarautz is breed en lang. De golven zijn soms wild. De boulevard daarentegen is ontworpen door een grijze muis.
Het strand van Zarautz is breed en lang. De golven zijn soms wild tot grote vreugde van de surfers. De boulevard daarentegen is ontworpen door een grijze muis.

Wij vinden trouwens dat San Sebastián wint. Al is het maar omdat de oude binnenstad van Donostia veel meer te bieden heeft. Prachtige gebouwen, heerlijke tapas (pintxos) en de strandboulevard  is echt veel en veel mooier. De boulevard van Zarautz daarentegen lijkt ontworpen te zijn om een buitenlandse invasiemacht te kunnen weerstaan. 

Surfers op het strand van Zarautz mét mondkapjes.
Surfers op het strand van Zarautz mét mondkapjes.

Surfdudes en -dudinnetjes

Zarautz is de badplaats van surfdudes en -dudinnetjes. De golven trekken veel internationale plankenridders. In het dik 20.000 inwoners tellende stadje zie je een soort tweedeling. Aan de ene kant van de Baskische nationale weg N-634, die dwars door Zarautz snijdt, bevinden zich de surfers en andere badgangers, terwijl aan de andere kant de gewone bevolking leeft. Je hebt daar het kleine, maar fijne stadshart met op een van de centrale pleinen dé muziektent. Het plein heet heel toepasselijk Musika Plaza. 

Het wijngebied rondom Zarautz en Getaria.
Het wijngebied rondom Zarautz en Getaria.

Het muziekpaviljoen van Zarautz, dat nog altijd dienst doet als podium, is een exacte replica van het origineel. Die oude muziektent is volgens de legendes tijdens de Spaanse Burgeroorlog verdwenen en waarschijnlijk in de verderop gelegen stad Burgos neergezet. In een hotel van dictator Franco z’n aanhang. Of het waar is, geen idee. Het staat op de historische informatiesite GureZarautz van de geschiedenisclub uit Zarautz.

De muziektent en het plein vormen het hart van Zarautz.
De muziektent en het plein vormen het hart van Zarautz.
Avondlicht in december op de camping van Zarautz.
Avondlicht in december met Smuikje op de camping van Zarautz.

Wijnstreek Txakoli

De relatief kleine badplaats Zarautz is ook het hart van een wijnstreek. Hier wordt de frisse witte wijn Txakoli gemaakt, hoewel de echte Basken liever de naam Txakolina gebruiken. Deze wijn drink je vooral bij de pintxos (tapas) of het middageten.

De wijnbouw in Baskenland is al eeuwen oud, maar in de 20ste eeuw was de Txakoli bijna verdwenen. De concurrentie uit het buitenland was te sterk geworden, terwijl de de kwaliteit van de jonge wijn ook nog eens bedroevend bleek te zijn.

Wandelen langs de mooie kust en de bodega’s kun je op de Caminoroute tussen Zarautz en Getaria.
Wandelen langs de mooie kust en de bodega’s kun je op de Caminoroute tussen Zarautz en Getaria.

In de jaren tachtig telde de streek rondom Zarautz en de nabijgelegen vissersplaats Getaria slechts 21 hectare aan Txakoli-druiven. In 1989 gaat het roer om en wordt deze witte wijn een beschermd merk. De wijnbouwers moeten daarvoor aan allerlei strenge regels voldoen. Het resultaat mag er zijn: de kwaliteit springt omhoog. De wijngaarden bij Zarautz en Getaria nemen nu zo’n 433 hectare in beslag.

Hoe drink je Txakoli? Nou vlug…

Het drinken van deze wijn is een apart proces. Je giet de Txakoli in het glas vanaf een halve meter hoogte. Goed mikken dus. Deze ‘balanceeract’ zorgt ervoor dat er lucht in de wijn komt waardoor het extra goed smaakt. En daarna…snel opdrinken. Niet even ruiken, voorzichtig proeven, maar gewoon wegklokken na het inschenkritueel. Dat is even wennen, maar daarmee voorkom je dat je wijn doodslaat. 

Schenken van Txakoli doe je zo: omhoog die fles.
Schenken van Txakoli doe je zo: omhoog die fles.

Getaria

We hadden het al over Getaria. Dat dichtbebouwde vissers- en wijnplaatsje ligt vastgeklemd aan een rotspartij, omgeven door kleine strandjes, heuvels en heel veel steen. Je kan het gezellige stadje vanaf Zarautz makkelijk bewandelen langs de kronkelende zeeweg of via het oude Camino de Santiago-pad. We raden deze laatste route aan, want je loopt door niet alleen de meest natuurlijke weg, je komt ook langs de wijngebieden en wordt getrakteerd op prachtige vergezichten over de zee.

Getaria is schattig gelegen, en daardoor zeer druk in de zomer. Je kunt er goed eten, want de vis is supervers en de Txakoli meestal van goede kwaliteit. Topbodega’s zijn Aitaren, Ameztoi en Txomin Etxaniz. Gelukkig zien we ook biologische wijnbedrijven zoals die van Bodegas Urkizahar, maar dan betaal je in een restaurant ook 33 euro per fles. Keuzestress dus…

Zie ook: wandeling Zarautz – Getaria – Zumaia (gps-Wikiloc)

Op naar de Koning van de Haute Couture: Cristóbal Balenciaga,

Ben je een modegek? Dan kun je je hart ophalen in het enorme museum van de Baskische ontwerper Cristóbal Balenciaga, geboren in Getaria. Zijn vader was een visser. Groot geworden in Parijs, bewonderd door de Franse modeontwerper Christian Dior, heeft Getaria een enorm modemuseum aan hem gewijd. Je kunt er de aparte creaties van deze tulprok-ontwerper, die in 1972 overleed, bewonderen. 

Getaria is een schattig vissersplaatsje mét museum van de modekoning Balenciaga.(op de foto linksonder zie je het dak van het museum).
Getaria is een schattig vissersplaatsje mét museum van de modekoning Balenciaga.(op de foto linksonder zie je het dak van het museum).

Deze voormalige ‘Koning van de Haut Couture’ kleedde sterren als Grace Kelly, Ava Gardner, Audrey Hepburn en Jackie Kennedy. Én de kleindochter van ‘Baskenhater’ dictator Franco. Enigszins vreemd, want Franco veroverde tijdens de Spaanse Burgeroorlog de Baskische provincie met veel geweld.  

Denk aan het stadje Guernica dat door Franco’s Duitse vrienden plat werd gebombardeerd als oefening voor latere bombardementen op onder meer Rotterdam. En wie een onafhankelijke Baskische provincie steunde, werd maar al te vaak zonder vorm van proces geëxecuteerd. Blijkbaar was dat geen probleem voor deze ambitieuze ontwerper die ook tijdens de Nazi-bezetting van Parijs soepeltjes bleef doordraaien. Balenciaga werd trouwens begraven in zijn geboorteplaats.

PS: het merk Balenciaga bestaat nog steeds. De erfgenamen verkochten de rechten aan een ondernemer. 

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

2 reacties

 1. Tijmen Kos
  24 december 2021

  Bedankt voor dit interessante artikel. We hopen er in 2022 ook een kijkje te nemen. Jullie goede Kerstdagen gewenst en een voorspoedig 2022. Tijmen en Gusta Kos

  1. CamperSmuikje
   24 december 2021

   Jullie ook. Goede feestdagen. Feliz Navidad!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven