Jacqueline’s buikgevoel zorgde ervoor dat Zwols redactie-archief niet gedumpt werd

Het oude hoofdkantoor van Tijl en de Zwolse Courant.

Redde Bert Huisman een groot deel van de 11 miljoen pagina’s, die bij Wegener in een verlate kelder stonden weg te rotten, Jacqueline Hasselt (48) zorgde ervoor dat het in tientallen jaren opgebouwde redactie-archief van de Zwolse Courant bewaard bleef.

Jacqueline werkt tegenwoordig nog steeds in de ‘krantenbusiness’. Momenteel is ze actief als ambtelijke secretaris van de Ondernemingsraad bij de Persgroep. Daarvoor had ze dezelfde functie maar dan bij voorganger Wegener. Ooit kwam ze echter als vakantiehulp en invalkracht terecht bij Hessel Arendshorst. Dat was in 1985. Vier jaar later werd ze het vaste maatje van deze archivaris. Ze bleef dat uiterst belangrijke werk doen tot 2002. In dat jaar verhuisde ze naar Apeldoorn, waar Wegener kantoor hield.

Vanaf het moment dat ik hoorde dat de opslagruimte gesloten zou worden en dat alles wat daar stond weggegooid zou worden, heb ik me ingezet om dit archief te bewaren.

Krantenknipsels

Arendshorst was in de jaren zeventig op verzoek van de hoofdredactie begonnen met het opzetten van een archief. In eerste instantie een verzamelplek voor alleen de foto’s uit de krant. Later kwamen daar de teksten bij. Eerst werden de verzamelde foto’s en de krantenknipsel in een mapje gestopt en bewaard in een kast.

Later toen de kranten op microfilm werden gezet, kwam al het bewaarde materiaal vrij via het zogeheten Freebasesysteem. Je kon met de computer op datum de artikelen achterhalen en er een kopie van maken.

Jacqueline Hasselt zorgde ervoor dat het krantenarchief vol foto's en knipsels bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO) terechtkwam. Foto Gerben Rink
Jacqueline Hasselt zorgde ervoor dat het krantenarchief vol foto’s en knipsels bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO) terechtkwam. Foto Gerben Rink.

In 2002 verdween niet alleen Jacqueline uit het archief. De documentatieafdeling waar zij deel van uitmaakte, werd kort na de verhuizing naar Apeldoorn opgeheven. Gelukkig voor Jacqueline kon ze terecht bij de Ondernemingsraad, waar ze al jaren belangrijk werk doet.

Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl
In deze mapjes met hangers werd jarenlang knipsels van belangrijke verhalen en foto's bewaard. Honderden van deze mapjes moesten uitgezocht worden.
In deze mapjes met hangers werd jarenlang knipsels van belangrijke verhalen en foto’s bewaard. Honderden van deze mapjes moesten uitgezocht worden.

Foto’s gered

De archieven stonden in eerste instantie in het hoofdkantoor van Wegener aan de Laan van Westenenk, maar verhuisde naar een opslagruimte elders in Apeldoorn. “Daar verstofte het foto- en tekstarchief”, vertelt Jacqueline. “Niemand keek er nog naar om. Vanaf het moment dat ik hoorde dat de opslagruimte gesloten zou worden en dat alles wat daar stond weggegooid zou worden, heb ik me ingezet om dit archief te bewaren. Ik wist welke mooie foto’s er in dat archief zaten.

Vaak uniek materiaal, omdat veel fotografen vaak hun eigen negatieven al hadden weggegooid of omdat fotografen waren overleden waarbij hun thuisarchief niet bewaard was gebleven. Bovendien gaf het archief een mooi beeld van Zwolle van de jaren zestig tot aan het moment dat de digitale fotografie opkwam eind jaren negentig.”

Jacqueline weet waar ze overpraat. In haar Zwolse periode heeft ze zeer geregeld meegewerkt aan behoorlijk wat boeken, meestal uitgegeven door Waanders, die een mooi beeld gaven van het oude Zwolle.

Uitfilteren

Al snel bleek dat niemand belangstelling had voor het gehele redactie-archief. Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) had alleen belang voor het Zwolse deel. Maar dat moest er wel eerst uitgefilterd worden. Twee jaar lang, in 2008 en 2009, is Jacqueline daar met wat hulp mee bezig geweest. In de koude opslaghal legde ze het archief op volgorde, pakte het in en beschreef ze wat ze exact had gedaan. Vele uren, maar vooral ook vele vrije dagen is ze daarmee bezig geweest. “Dat was trouwens dezelfde periode dat Bert Huisman bezig was met het onderbrengen van de krantenleggers”, vertelt ze.

Maar daarmee was het nog niet gedaan. Het HCO wilde het alleen hebben als alles eerst in zuurvrij papier gepakt zou worden en geïnventariseerd. “Dat heb ik eind 2008, begin 2009 gedaan met hulp van mijn vader Co Hasselt en een aantal vrijwilligers met een Tijl-verleden, zoals Hans de Zwaan, Steven ten Veen, oud-chef zetterij Willem Schreuder en de inmiddels overleden Betty Kroek.

Zij hebben vele middagen de containers vol archiefbakjes op volgorde gezet, de namen van de mappen geïnventariseerd en beschreven. Vervolgens hebben ze alles in zuurvrij papier en zuurvrije dozen omgepakt en deze weer genummerd.”

Giga klus

Een giga-klus, maar daardoor kon in oktober 2009 het Zwolse redactie-archief over de laatste decennia wel overgedragen worden aan het HCO. “Ik begrijp dat er nu nog regelmatig gebruik van het archief wordt gemaakt als ik weer bekende foto’s tegenkom in boeken van jubilerende verenigingen als AV PEC (atletiekvereniging) en bijvoorbeeld over fotograaf Jan Drost. Heel leuk en daarmee had mijn gevoel het bij het rechte einde dat dit mooie archief niet verloren mocht gaan.”

Jacqueline zorgde er ook nog voor dat het Gelders redactie-archief in Epe en het Flevolandse in Lelystad terechtkwam. “Maar daar heb ik verder nooit meer iets van gehoord.”

  • Meer info over de opkomst en ondergang van de Zwolse Courant? Zie onze special e-bookpagina
  • Wie een digitaal een kijkje wil nemen in het archief van de Zwolse Courant, klik op deze link naar het HCO.
Met een paar vrijwilligers als Jacqueline's vader Ko Hasselt en oud-medewerkers als wijlen Betty Kroek (links) en Willem Schreuder werd alles gelabeld, ingepakt en uiteindelijk afgeleverd bij het HCO.
Met een paar vrijwilligers als Jacqueline’s vader Ko Hasselt en oud-medewerkers als wijlen Betty Kroek (links) en Willem Schreuder werd alles gelabeld, ingepakt en uiteindelijk afgeleverd bij het HCO.

1 reactie

  1. Bert Huisman
    11 december 2016

    Geweldig want dit maakt het verhaal compleet. Dankjewel Jacqueline Hasselt. Want ook jij hebt een klus gedaan met eeuwigheidswaarde. Wat ben ik blij dat ook dit nu publiek is gemaakt. Dankjewel ook voor het journalistieke werk Janine!

    Bert Huisman

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven