Cáceres, sieraad op de Unesco-werelderfgoedlijst

Cáceres staat terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Cáceres staat terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cáceres is door de Unesco in 1985 op de werelderfgoedlijst geplaatst. De hele stad? Jazeker, de gehele binnenstad. En dat is meer dan terecht. Cáceres met zo’n 100.000 inwoners is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in deelstaat Extremadura. De stad is al eeuwenlang een verzamelplaats van menselijke activiteiten.

Waar moeten we beginnen? De compacte binnenstad van het fraaie Cáceres is zo gevuld met schitterende gebouwen, interessante musea, kerken, bezienswaardige straten, steegjes en pleinen dat het lastig is om een goed startpunt te vinden.

Het levendige hart van Cáceres, Plaza Mayor.
Het levendige hart van Cáceres, Plaza Mayor.

Wij hebben ons er drie dagen volledig in ondergedompeld. Door vanuit de parador, ons hotel middenin de binnenstad, zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds op pad te gaan. Na afloop waren we op. En toen hadden we nog niet eens alles gezien.

Dé toegangspoort tot de oude stad Cáceres, Arco de la Estrella.
Dé toegangspoort tot de oude stad Cáceres, Arco de la Estrella.

Negeer de lelijke schil

Om de binnenstad ligt overigens een schil van moderne flatgebouwen, lelijke bank- en verzekeringsfilialen, parkeerplaatsen en parken om te verpozen. De kans is groot dat je vanuit deze niet al te fraaie omgeving de binnenstad benadert. Laat je niet afschrikken. Zodra je een van de autoloze toegangswegen naar de binnenstad inloopt, kom je in een geheel andere wereld terecht. 

Op de website van het toeristenbureau zijn vele routes uitgestippeld. Zo kun je bijvoorbeeld de ‘Route van de Christenen en de torens’ (Ruta de la Ciudad Cristiana y sus Torres), de ‘Joodse Route’ (Ruta de la Judería Nueva) of de ‘Arabische wandeling’ (Ruta de la Ciudad Almohade Hiz Qazris) volgen. Ook aan de ommelanden is aandacht besteed. Je kunt er allerlei brochures (die niet altijd in andere talen vertaald zijn) downloaden. Een beetje grasduinen kan zeker geen kwaad.

Toeristenbureau

Plaza Mayor 36, Cáceres
Website: turismo.caceres.es (met Engelse en Duitse pagina’s)

De stadskaart van Cáceres. Je kunt de kaart via deze link downloaden.
De stadskaart van Cáceres. Je kunt de kaart via deze link downloaden. Of je klikt op de andere link (zie volgende alinea).

Wat kun je bezoeken of doen?

Startpunt Plaza Mayor

Een goed startpunt is de Plaza Mayor. Het centrale plein. Hier ligt het toeristenbureau, waar je ook een heel handige 3D-achtige plattegrond van Cáceres kan krijgen. Het geeft je in de historische wirwar net iets meer houvast.

De stadspoort Arco de la Estrella

Arco de la Estrella. Deze poort tot het oude centrum ligt pal achter het VVV-kantoor. Als je vóór de poort linksaf slaat kom je bij het deel van de stadsmuur dat te beklimmen is. Je bezoekt de Arabische toren aan het plein.

Deze Torre de Bujaco geeft je een prachtig uitzicht over de stad. Ook kom je hier meer te weten over de geschiedenis van Cáceres als Arabische stad. Over de stadsmuur kun je ook nog naar een minder interessant bijtorentje, Torre de la Yerba, lopen.

Bij de kassa van de Torre de Bujaco kost een entreebewijs een paar euro. Met dat kaartje kun je ook een van de andere torens bezoeken zoals de iets verderop gelegen Torre del Horno. Deze hoge toren is absoluut niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of hoogtevrees hebben. De stenen trap gaat loodrecht omhoog. De heenweg is al eng, de terugtocht is nog veel enger. Als je wel kan én durft, heb je wederom een mooi zicht op de stad.

Torre de Bujaco

Adres: Plaza Mayor
Website: turismo.caceres.es

Een kijkje op de stadsmuren en torens vanaf Toren del Horno.
Een kijkje op de stadsmuren en torens vanaf Torre del Horno.

Je kunt hier de weg van de ommuurde Arabische stad blijven volgen. Je komt via deze Calle Adarve del Padre Rosalío langs Arco de Santa Ana, Torre Redonda en Hospital de los Caballeros. Om de hoek zie je links het straatje naar de parador. Die slaan we in, want we gaan op weg naar Plaza de San Mateo met prachtige gebouwen als Convento de San Pablo, Palacio de los Cáceres-Ovando en iets verder de Plaza de las Veletas met het Museo de Cáceres. 

Museo de Cáceres

In dit indrukwekkende gebouw kun je kennismaken met de duizenden jaren oude stad. Je wordt meegenomen naar het Paleolithicum, de IJzertijd, de tijd van de Romeinen en Moren tot in onze eigen tijdperk. Via de tuin kom je in een bijgebouw, waar je naar hedendaagse kunst kunt kijken.

Ondergrondse wateropslag, de Aljibes

Museo de Cáceres verbergt zelf ook een grote schat. Onder het gebouw liggen de Aljibes. Deze wateropslagkelders zijn de grootste van heel Spanje en op die van Istanbul na de grootste ter wereld. Wij vonden het imponerend. Een Moors kunstwerk, maar dan verstopt onder de grond. Eeuwen geleden geconstrueerd om de stad van water te voorzien.

Adres: Plaza de las Veletas 1, Cáceres
Website: museodecaceres.gobex.es

De Aljibe, de wateropslag uit de Arabische tijd. Ligt onder het museumgebouw van Cáceres.
De Aljibe, de ondergrondse wateropslag uit de Arabische tijd. De kelder ligt onder het museumgebouw van Cáceres.

Nog een keer klimmen: Baluarte-Torre de los Pozos

Wij blijven in de binnenstad. Als je het museum aan de achterkant, bij Casa de los Caballos, waar moderne kunst een plek heeft gekregen, verlaat kom je in de Joodse wijk en stuit je al heel snel weer tegen de stadsmuur. In Baluarte de los Pozos met de gelijknamige toren kun je naar binnen. Joods en Arabisch zijn hier verbonden. De Torre de los Pozos is van oorsprong een Moors bouwwerk. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht over de omgeving. 

In de verte zie je Santuarío de Nuestra Señora la Virgen de la Montaña op een heuvel liggen. De maagd (virgen) is de beschermengel van Cáceres en de 3 kilometer lange tocht naar het rond haar gebouwde heiligdom is een wandeling waard. In de Baluarte is een tentoonstelling over Cáceres ondergebracht. Niet heel bijzonder, maar het uitzicht vanaf de toren is dat wel.

Adres: Barrio de San Antonio 13, Cáceres
Website: turismo.caceres.es

De oude stad. Kijkje richting het zuiden van de stad.
De oude stad. Kijkje richting het zuiden van de stad.

Casa-Museo Árabe Yusuf Al-Burch

Je bent nu min of meer het Arabische hart van de stad binnengedrongen. Bij Arco de Cristo sla je links af om iets verderop te landen in Casa-Museo Árabe Yusuf Al-Burch. Een ieniemienie-museumpje dat je laat zien hoe de Moorse stad er vroeger heeft uitgezien. Ook hier kom je een Aljibe tegen. Nog altijd werkend. Volgens de ‘bewoner’ zit er altijd zo’n 2500 liter water in. Regen zorgt ervoor dat de bron aangevuld wordt. De temperatuur is ook altijd gelijk; zomer of winter, het water is 12 graden. Je kunt het water in het sfeervolle Arabische huisje nog altijd zien stromen als het geregend heeft.

Adres: Cuesta del Marqués 1, Cáceres
Website: facebookpagina Museo Árabe

De inrichting van het Arabische museum.
De inrichting van het Arabische museum.

Vanaf hier kun je verder het hart van Cáceres in, maar wat ons betreft bewaren we dat voor het einde van onze tocht. Wij keren terug naar de kleine stadspoort Arco del Cristo om vanaf daar de Calle Adarve del Cristo naar de volgende Torre (Ochavada) te volgen. Je slingert je in een soort cirkelbeweging door de binnenstad om uiteindelijk op het hoogste punt uit te komen. 

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De Romeinse muren – Muralla Romana

Vanaf Ochavada loop je via de Calle de la Obra Pía de Roco naar Torre de los Espaderos aan het Plazuela del Socorro. Rondslenterend over het plein zie je de Muralla Romana (Romeinse muren), Torre del Rey en iets verderop Palacio de Godoy met z’n prachtige hoekbalkon. Vanaf de Romeinse muren kom je binnendoor bij het sfeervolle plein Plaza del Conde de Canilleros. 

Palacio de Toledo – Moctezuma

Palacio de Toledo – Moctezuma uit de 14-16de eeuw, waarin het Archivo Histórico Provincial de Cáceres is ondergebracht, is het bekijken waard. Je bent nu vlakbij het Casco Histórico, het historische hart van de stad…, alsof de rest ook niet historisch was. Je ziet hier de Concatedral de Santa María, Palacio de Mayoralgo, Palacio de los Golfines de Abajo en heel veel andere prachtig gerestaureerde gebouwen.

Adres: Plaza del Conde de Canilleros, Cáceres

Website: turismo.caceres.es 
of archivosextremadura.gobex.es

‘s Nachts, als het koud en een beetje mistig is, lonkt de stad. Je kijkt hier vanaf Plaza de San Jorge.
‘s Nachts, als het koud en een beetje mistig is, lonkt de stad. Je kijkt hier vanaf Plaza de San Jorge.

Plaza de San Jorge

Ook leuk voor foto’s is de Plaza de San Jorge, dat iets verderop ligt, met Iglesia San Francisco Javier. De kerk wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte, maar de torens bieden een fenomenaal uitzicht over de stad. De toegangsprijs is bescheiden. 

Iglesia San Francisco Javier

Adres: Plaza de San Jorge 9, Cáceres

Website: turismo.caceres.com
of turismoextremadura.com (met Engelse pagina’s)

Dwalen in de nacht. Calle Cuesta de la Compañía.
Dwalen in de nacht. Calle Cuesta de la Compañía.

Alleen door de stad wandelen is eigenlijk al genoeg. De mooie gebouwen, smalle steegjes en nauwe straatjes zorgen ervoor dat je telkens wel weer een nieuw pad in kan slaan. Niet alles is altijd even mooi, maar voordat je het weet sta je ineens weer op een prachtige plein. Zolang je binnen de stadsmuren blijft is er weinig wat je zal tegenvallen.

De binnenzijde van de stadsmuur richting stadspoort Arco de la Estrella.
De binnenzijde van de stadsmuur richting stadspoort Arco de la Estrella.

En wat kun je nog meer zien in de omgeving?

Wil je meer van de Paleolithische tijd weten dan kun je Cueva de Maltravieso bezoeken. In het zuiden van de stad is een grot met tekeningen gevonden. Je kunt er weliswaar vanuit de binnenstad naar toe wandelen, maar het is nogal een tocht. 

Het Centro de Interpretación ligt aan de Avenida de Cervantes. Bezoekers uit Europa mogen gratis naar binnen. De grot is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 15.00 uur, op zondagen van 10.00 tot 15.00 uur. De grot met tekeningen van handen en resten van menselijke bewoning is beperkt toegankelijk. In het interpretatiecentrum helpen ze geïnteresseerde bezoekers verder.

Website: Centro de Interpretación Cueva de Maltravieso

De stad is trots op zijn heerlijke lokale producten zoals kaas en de kersen uit de provincie deelstaat Extremadura
De stad is trots op zijn heerlijke lokale producten zoals kaas en de verwerkte kersen uit provincie Extremadura.

Waar kun je overnachten?

Cáceres weten de Aziaten tegenwoordig ook te vinden. Dus je kan er zeker van zijn dat het aanbod behoorlijk is. Zelf zaten we in de Parador van Cáceres die in een oud kasteel is ingebed. In het voor- en late najaar zijn de prijzen daar laag. Het prachtige hotelkasteel ligt ook heerlijk midden in het centrum.  

Camping

Cáceres heeft een camping op ongeveer 6 kilometer van de binnenstad. Er rijdt een bus langs de camping naar de stad. De halte ligt voor de deur. Informatie erover kun je krijgen bij de receptie. 
Adres: Carretera N-630, Cáceres
Website: campingcaceres.com

Camperplek

Adres: Calle Lope de Vega 1. 
NKC-code: 6380

Scroll naar boven