Met onze drone Bernárd de lucht in

Dit is Bernárd. Onze drone. Hij zoemt als een adelaar door de lucht. Onze eagle-eye. Vandaar dat we hem in Nationaal Park Monfragüe, vlakbij het Spaanse stadje Plasencia, aan de grond hebben gehouden. Te veel concurrentie. Tientallen gieren zweefden daar door de lucht. Daar is onze mini-nepvogel niet tegen bestand.

Oooo, kijk nou, hij kijkt naar me... Janine oefent met drone Bernard op de camping van Salamanca en maakt een foto van zichzelf.
Oooo, kijk nou, hij kijkt naar me… Janine oefent met drone Bernard op de camping van Salamanca en maakt een foto van zichzelf.

We hebben vorig jaar deze kleinste drone (DJI Mini 2) die beschikbaar is gekocht om jullie ook andere beelden van Spanje te tonen. Vanuit de lucht is je perspectief nu eenmaal anders.

Bernárd weegt net iets minder dan 250 gram. Een lichtgewichtje, waardoor wij geen vliegbrevet hoeven halen. Ja, voor elk zwaarder exemplaar is dat wel nodig. Overdreven? Denk het niet. We merken het al met deze. Je moet behoorlijk oefenen om met hem te kunnen vliegen.

Te veel concurrentie voor onze drone in Monfragüe van tientallen rondvliegende gieren bij Salto de Gitano.
Te veel concurrentie voor onze drone in Monfragüe van tientallen rondvliegende gieren bij Salto de Gitano.
Dit stadje (Granadilla in Extremadura) bleek op slot te zitten. Hadden we even geen rekening meegehouden. Dus dan maar een kijkje nemen met drone Bernard.
Dit stadje (Granadilla in Extremadura) bleek op slot te zitten. Hadden we even geen rekening meegehouden. Dus dan maar een kijkje nemen met drone Bernard (DJI Mini 2)

Niet dat het vliegen op zich ingewikkeld is, maar je beleving van links, rechts, voor en achter is ineens anders. Ook omdat je het ding al heel snel ‘kwijt’ bent. Je ziet ‘m niet meer. Je hoort ‘m niet meer. Je bent dus aangewezen op je beeldscherm oftewel telefoon. Hierop zie je waar hij vliegt. Maar het voelt alsof je auto rijdt, kijkend op je navigatie in plaats van door de voorruit. Vervreemdend. Dus dat moet je oefenen. Vlieguren maken.

.

En dat lukt. Want we hebben inmiddels al heel wat vluchtjes gemaakt, waardoor we jullie het Spaanse land op een andere manier kunnen tonen. We vinden de luchtfoto’s ook een verrijking voor onze digitale reisboeken. We kunnen onze lezers net even wat beter laten zien waar ze terechtkomen.

Onszelf ook, want soms kun je ergens niet goed bij, maar door Bernárd het luchtruim te laten kiezen kunnen we net achter de ‘coulissen’ kijken zoals bij de ommuurde, maar helaas even afgesloten stad Granadilla. Dus ja, we vinden deze uitbreiding van ons repertoire een verrijking.

Wel te bezoeken is de oude Romeinse nederzetting Caparra, maar vanuit de lucht krijg je een beter idee hoe het er ter plekke uitziet.
Wel te bezoeken is de oude Romeinse nederzetting Caparra, maar vanuit de lucht krijg je een beter idee hoe het er ter plekke uitziet.

O ja, waar je trouwens ook op moet letten is of je ergens wel of niet mag vliegen. Wij waren de afgelopen weken in Picos de Europa en daar geldt dus voor het totale nationale park een vliegverbod. Helaas. We hadden jullie ook graag dit prachtige natuurschoon van een andere kant willen laten zien. Gelukkig zijn de bergtoppen hoog genoeg, waardoor we heel wat foto’s met toch andere perspectieven hebben kunnen maken.

Tik op de foto voor kijken naar filmpje van 50 seconden dat drone Bernard bij Fuente del Arco in Extremadura heeft gemaakt.
Tik op de foto voor filmpje dat drone Bernard (DJI Mini 2) bij Fuente del Arco in Extremadura heeft gemaakt (50 seconden).

Waarom heet onze drone Bernárd?

PS: waarom heet dat ding eigenlijk Bernárd? We hadden in 2020, toen we in het Portugese Olhão Covid-19 doorstonden, een Franse achterbuurman (Bernárd met zijn vrouw Colette), die op zoek was naar een woning. Elke dag raceten ze met hun camper of op de scooter naar een nieuwe afspraak met de makelaar om te gaan kijken naar huizen en appartementen.

Elke dag zagen ze er minder happy uit. We hadden ze al eens een ingewikkeld pakket uit hun campergarage zien halen. Walter zei toen al dat hij dacht dat het een soort vliegmachine was. Op een dag waren wij op de terugweg over het speciale fietspad door en langs natuurgebied Ria Formosa toen wij hoog boven ons een vliegende brommer ontwaarden.

In koor riepen wij ‘Bernárd’. Eerst nog als grap, maar bij thuiskomst vertelde de buurvrouw dat Bernárd inderdaad uit wanhoop de lucht was ingegaan om te kijken of hij ergens een goed, beschikbaar stuk grond kon vinden waar ze hun huis op zouden kunnen bouwen. En ja, ze hebben hun grond gevonden. Waarschijnlijk staat hun huis er inmiddels op. En wij, wij hadden een naam voor ons eigen vliegmachine….

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

1 reactie

  1. Tijmen Kos
    26 juni 2022

    Mooi verhaal over ‘Bernard’ .

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven