Spanje blijft in razendtempo nieuwe camperplaatsen opleveren

De nieuwe cp van Mérida is zo goed als af. Toen wij er in mei 2022 voorbij kwamen, waren ze nog bezig met de laatste werkzaamheden.
De nieuwe cp van Mérida is zo goed als af. Toen wij er in mei 2022 voorbij kwamen, waren ze nog bezig met de laatste werkzaamheden.

Het aantal nieuwe camperplekken in Spanje blijft maar groeien. Wij telden afgelopen jaar 166 nieuwe locaties. Niet al deze camperplaatsen (cp’s) zijn al gerealiseerd, maar in de meeste gevallen staan gemeenten in de startblokken om zo snel mogelijk camperaars te ontvangen. Gezien deze cijfers blijft Spanje in een razendtempo locaties speciaal voor camperaars realiseren.

Je ziet wat dat betreft echt een groeispurt vanaf 2019. Afgelopen jaar was met 152 nieuwe of geplande cp’s een record. Dat record is dit teljaar (van mei 2021 tot en met begin juni 2022) alweer verbroken.

Koplopers

Koplopers zijn de deelstaten Castilië en León (+45 plekken) en Galicië (+21). De eerste jaren van onze cp-lijsten stond Galicië duidelijk op nummer 1, maar al twee jaar op rij heeft Castilië en León de koppositie overgenomen. Misschien niet helemaal eerlijk, want deze autonome regio is enorm groot vergeleken met het in het noordwesten gelegen Galicië. Castilië en León is zelfs de grootste deelstaat van Spanje met z’n dik 94.000 vierkante kilometer. Galicië komt op 29.500 vierkante kilometer.

Cangas de Onís (Asturië) had tot voor kort plek voor 2 campers op de grote parking van het dorp. Sinds kort kunnen er 20 wagens staan en zijn er voorzieningen neergezet.
Cangas de Onís had tot voor kort plek voor 2 campers op de grote parking van het dorp. Sinds kort kunnen er 20 wagens staan en zijn er voorzieningen neergezet.

De gedeelde tweede plek in de periode 21-22 is voor Andalusië. Daarna volgen Castilië en La Mancha (+13), Aragón (+12), Asturië (+12) en Catalonië (+11). Eenzaam onderaan staat Navarra met geen enkele nieuwe camperplaats. Deze noordelijke deelstaat wordt op de voet gevolgd door València en de Balearen, die beide slechts 1 nieuwe cp bieden.

Groei van 40 procent

Ondanks het nieuwe record komt Spanje volgens Aseicar, de verenigde caravan- en camperverkopers zo’n 2000 locaties tekort. Want net als in de rest van Europa hebben Spanjaarden afgelopen jaar 40 procent meer campers gekocht. Wij merkten dat dit jaar ook. Kwamen we voor kort vooral in het weekeinde enkele Spaanse camperaars tegen, dit jaar waren ze er ook door de week. En in het weekeinden vormden ze zelfs de grootste groep.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Maar er is wel een (misschien tijdelijke) kentering zichtbaar. Zo zijn de prijzen van campers met gemiddeld 25 procent gestegen. Dat zorgt uiteraard voor iets minder verkopen. Ook de inval van Rusland in de Oekraïne doet de verkoop stagneren.

Vermijd drukte, ga het binnenland in

Feit blijft dat Spanje wederom een recordaantal nieuwe camperplaatsen heeft gerealiseerd, maar dat er nog heel wat bijgebouwd moet worden om alle camperaars onderdak te bieden. Zeker langs de kusten blijft de druk groot. Wat dat betreft zouden wij camperaars willen aanraden het binnenland te bezoeken. Trek eens door Extremadura of door het ommeland van de Duero of de Douro, zoals de Portugezen deze rivier noemen.

Nu staan er geregeld campers op de 'gewone' parkeerplaats van Puebla de Sanabria. De gemeente gaat iets verderop, bij de sportvelden, een echte locatie met voorzieningen aanleggen.
Nu staan er geregeld campers op de ‘gewone’ parkeerplaats van Puebla de Sanabria. De gemeente gaat iets verderop, bij de sportvelden, een echte locatie met voorzieningen aanleggen.

Speciale cp-netwerken langs grens met Portugal en in Catalonië

In dit laatste gebied bestaat zelfs een heus netwerk. Onder de naam ‘Raia Norte’ hebben meerdere gemeenten in het grensgebied tussen Spanje en Portugal camperplaatsen aangelegd. Je kunt daar in de fraaie natuur of in bijzondere stadjes gratis verblijven. De deelnemende gemeenten verwijzen naar elkaars bezienswaardigheden, hebben op informatieborden routes uitgestippeld, die uiteraard langs alle cp’s voeren. En groot voordeel: in het achterland is het zelden overvol. Zelfs in de zomermaanden juli en augustus kun je hier nog wel op de bonnefooi je geluk beproeven.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

‘Raia Norte’ is overigens niet het enige cp-netwerk in Spanje. Op onze kaart van Catalonië kom je ook zo’n samenwerkingsverband in regio Baix Penedès tegen. Gemeenten in dit bij zee gelegen wijngebied verwijzen naar elkaar en zorgen ervoor dat de toeristische attracties bij de campertoeristen op het netvlies komen. Hoewel nog altijd de meeste toeristen naar accommodaties pal aan de kust gaan wil dit netwerk laten zien dat een verblijf iets verder van zee ook uitermate aantrekkelijk is én bovendien stukken goedkoper.

Achterland Castilië en La Mancha

Omdat wij deze cp-lijsten al langer publiceren hebben we gemerkt dat er in het achterland van Castilië en La Mancha eveneens samengewerkt wordt om het de camperaar naar de zin te maken. Het wordt weliswaar niet onder een officiële naam gedaan, maar de cp’s van bijvoorbeeld Viso del Marqués, Villargordo del Júcar, Terrinches en Castellar de Santiago zijn allemaal op dezelfde wijze aangelegd. Hier moet je trouwens wel betalen, maar daarvoor is de plek met een hek omheind en wordt de locatie via video bewaakt. Ook vind je er douches en wc’s.

In april 2022 bezochten we Minas de Riotinto. Toen was er nog niet veel van de nieuwe cp te zien. Momenteel is deze locatie middenin het dorp volop in gebruik.
In april 2022 bezochten we Minas de Riotinto. Toen was er nog niet veel van de nieuwe cp te zien. Momenteel is deze locatie middenin het dorp volop in gebruik.

Verantwoording: alles gecontroleerd

De meeste cp’s op onze lijst staan nog niet op de app van de NKC, omdat ze nog maar onlangs open zijn gegaan. Wij hebben uiteraard gecontroleerd of deze ‘nieuwelingen’, die wij via Areasac, de Spaanse tegenhanger van NKC, hebben gevonden ook echt bestaan. En ja, ze bestaan. Aan de hand van bijvoorbeeld foto’s van Spaanse camperaars, met Google Maps en via Street View hebben we gekeken of jullie naar de genoemde cp’s kunnen afreizen. Controleer wel de lijsten die wij als pdf’s aan deze blog hebben gekoppeld. Achter elke plek staat of die al klaar is of dat het gaat om plannenmakerij.
Wij wensen jullie vooral een mooie trip door het prachtige Spanje.

Zie ook: Janine’s CP-lijstjes (introductie)

Inhoudsopgave: waar zijn de nieuwe camperplaatsen aangelegd?

2 reacties

 1. JustKarin
  24 juli 2022

  Geweldig bedankt!

  1. CamperSmuikje
   24 juli 2022

   Graag gedaan!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven