Wie zijn wij?

Dit zijn wij dus: Walter en Janine bij het Spaans-Catalaanse Espot.
Dit zijn wij dus: Walter en Janine bij het Spaans-Catalaanse Espot

Camper Smuikje wordt bestuurd door Walter Devenijns en Janine Stougie. We zijn reisjournalisten en wonen en werken in onze lieve camper Smuikje. Op deze pagina stellen we ons voor én maken we reclame voor ons eigen werk. Want op onze digitale reisgidsen zijn we trots. 

Even voorstellen

Janine was meer dan 30 jaar actief bij het regionale dagblad de Stentor, de opvolger van de Zwolse Courant. Dankzij haar verhalen werd een moordenaar opgepakt en een straat gered van de sloop door de bewoners een stem te geven. Daarnaast maakte ze in de beginjaren toeristische bijlages voor de krant en de Persunie, het samenwerkingsverband van een groot aantal dagbladen in Nederland én België.

Walter werkte bij onder meer bij het nationale persbureau ANP, Algemeen Dagblad en het zakenblad FEM Business. Specialisme: de economie met onderwerpen als de aandelenlease-affaire en de woekerpolissen. Hij onthulde nét voor de kredietcrisis dat de IJslandse bank Icesave makkelijk kon omvallen. De bank viel om en duizenden Nederlandse spaarders waren in eerste instantie hun geld kwijt. Gelukkig lukte het enkele spaarders hun inleg al vóór de val van Icesave weg te halen, dankzij het artikel van Walter. Hij werd genomineerd voor de Oscar van de Nederlandse journalistiek, de Tegel.

Wat kun je op deze pagina vinden?

Op een Spaanse camping – zittend onder een moerbeiboom – kwamen we tot de conclusie dat het tijd werd voor een radicale draai in ons beroepsleven. We zouden een bedrijf oprichten voor het schrijven van reisboeken. Het mooie vak, de journalistiek, werd namelijk steeds minder leuk door reorganisaties. Had Janine net de ene Wegener-sanering overleefd, stond de volgende alweer klaar. Walter werkte na de ondergang van het financiële weekblad FEM door de kredietcrisis in de pr-branche, een sector met hopeloos veel gebakken lucht.

Fotograaf Bram van de Biezen legde ons vast in Camper Smuikje.
Fotograaf Bram van de Biezen legde ons vast in Camper Smuikje.

Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat

Quote: Walter en Janine

Tijd voor een nieuwe route dus. Afscheid nemen van de gebaande paden onder het motto: ‘Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat’. We trokken er een paar jaar voor uit om ‘alles’ voor te bereiden. Want hoe ga je geld verdienen? Wat zijn de kosten? Hoe schrijf je een reisgids? Hebben we nieuwe computers of foto-apparatuur nodig? Hoe zit het met de belasting? BTW? Wat is dat eigenlijk? Etc.

Naar boven

Idee 1: we produceren e-reisgidsen op de plek van bestemming

Het bedrijfsfeest. Hun onderneming is net opgericht.
Het bedrijfsfeest. Hun onderneming is net opgericht.

Hét idee was én is reisgidsen te maken op de plek van bestemming. Spanje, Portugal en Duitsland zouden de landen zijn. Die kenden we het best. Dat werken & reizen konden we het best met een camper doen, vonden we. Vrienden hadden al campers gekocht om op vakantie gaan. Maar, zou je er ook in kunnen werken, vroegen we ons af nadat we hun wagens hadden bewonderd. Het antwoord was ja. Camper Smuikje bijvoorbeeld heeft twee werktafels én voldoende stopcontacten.

Idee 2: we maken reisgidsen van relatief onbekende gebieden

Idee 2 is om géén reisgidsen te maken van bekende plekken. Daar is de concurrentie te sterk. We gaan ons dus richten op een nichemarkt. Op onze reizen door Europa zagen we wel gidsen over Barcelona of Berlijn, maar de gebieden om deze steden kwamen er veelal bekaaid af. Op internet is de informatie vaak erg verbrokkeld, oppervlakkig of, als je pech hebt, niet vertaald. Wij hopen dat gat te vullen met onze…e-books.

Idee 3: papier komt er niet meer in

Onze ‘Spaanse’ boekenkast. Althans, een deel ervan.
Onze ‘Spaanse’ boekenkast. Althans, een deel ervan.

E-books, ofwel digtale publicaties. Want papier komt er bij ons niet meer in. Drukken is te duur en te omslachtig, vinden we. Dankzij de internetrevolutie, e-readers, iPads en de opkomst van Facebook en WordPress kun je nu je eigen uitgever zijn. Thuis hebben we wel een heerlijk ‘ouderwetse’ boekenkast met honderden boeken over Spanje. In vele talen en met schrijvers als Hemingway of Cervantes. Maar ook heel simpel geschreven reisboeken van net na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de schrijver met kennelijke verbazing heeft rondgereden door een arm, maar warmbloedig Spanje.

Naar boven

Spanning bij de opmaak van e-book Zwolse Courant
Spanning bij de opmaak van e-book Zwolse Courant

Apple bood het mooie ebook-opmaakprogramma iBooks Author aan. Dat zorgt ervoor dat werken aan een boek gemakkelijk wordt, waardoor je alle tijd kunt besteden aan de inhoud ervan. Hun Apple Books-winkel biedt ons ook nog een verkoopkanaal aan dat tegen een vergoeding toegang geeft tot de hele wereld.

Eind april 2016 was het zover. Onze camper is uitgerust met een heel technisch pakket. Nieuwe hardware en software zijn gekocht. We hebben gespaard als gekken. Ons bedrijfsplan is goedgekeurd. Onze leidraad is een vijf-jarenplan. Een lange termijn inderdaad, maar dat moet ook wel. Voordat je eerste betaalde boek gepubliceerd is, ben je rustig een jaar verder. In 2018 publiceerde we onze eerste digitale reisgids.

Zie ook: de Smuikje-tapes, ons eerste radio-interview

Zie ook: 5 Jaar reizen en werken in camper Smuikje. Een terugblik

Onze digitale reisgidsen:

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Naar boven

Onze andere, historische e-boeken:

E-book over de Paasheuvel

Dit is ons eerste e-book: een e-book over het voormalige SDAP-bolwerk de Paasheuvel in Vierhouten. Jongeren uit de grote steden werden op de Veluwe in het dorpje Vierhouten opgevoed volgens de sociaal-democratische leer. Ze kwamen samen onder de naam AJC (Arbeiders Jeugd Centrale). In de jaren dertig verschenen de werkverschaffingsprojecten.

De foto stamt uit de 1936-37. Wie dat zijn is onduidelijk. Waarschijnlijk zijn het werklozen die deelnamen aan een werkverschaffingsproject op de Paasheuvel. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel
De foto stamt uit de 1936-37. Wie de personen op de foto zijn is onduidelijk. Waarschijnlijk zijn het werklozen die deelnamen aan een werkverschaffingsproject op de Paasheuvel. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel

De oorlog trof de gemeenschap hard. Vele AJC-leden werden vermoord. Joodse onderduikers werden op de Paasheuvel gevangen gezet, en vermoord. Een dubieuze rol daarbij speelde een Oostenrijkse nationaal-socialist met de naam…Frankenstein. In het boek hebben we zijn levensloop beschreven en het lot van de Nederlandse meelopers (scholieren & student). Als de oorlog eindelijk voorbij is, wordt de AJC nieuw leven ingeblazen, maar de opkomende welvaart haalt de socialistische jongerenbeweging onderuit. Dit alles, voorzien van veel historische foto’s, publiceerden we via Apple Bookstore.

Meer info kun je vinden op deze pagina.

Naar boven

E-book over de opkomst en ondergang van de Zwolse Courant

In november 2016 was e-book nummer twee af, een publicatie over de opkomst en ondergang van de Zwolse Courant en het familiebedrijf Tijl. Het 200-pagina’s tellende werk is geschreven door oud-journalist Willem van der Veen. Het boek beschrijft hoe in Zwolle een ondernemer een krant opricht die uiteindelijk ruim tweehonderd jaar bestaat.

De jaren '50. De journalisten van de Zwolsche Courant, Boetze en Schothorst, werken in hun kantoor aan de Melkmarkt.
De jaren ’50. Journalisten van de Zwolsche Courant, Boetze en Schothorst, werken in hun kantoor aan de Melkmarkt. Foto: Willem van der Veen

Daarnaast beschrijft de journalist Van der Veen zijn loopbaan bij de Zwols(ch)e met humor, maar ook met enige bitterheid als de krant en uitgeverij Tijl uiteindelijk worden overgenomen en leeggezogen door de Apeldoornse concurrent Wegener-Mecom. De naam Zwolse Courant verdwijnt in de prullenbak; de Stentor wordt de nieuwe, nietszeggende naam.

Meer info kun je vinden op deze pagina.

Soms moet ons wezentje Smuik schoongemaakt worden. Dat gaat met veel plezier, als de zon schijnt. Je ziet Janine in actie op het dak.
Soms moet ons wezentje Smuik schoongemaakt worden. Dat gaat met veel plezier, als de zon schijnt. Je ziet Janine in actie op het dak.

Enfin, we hebben er zin in. Voor alle duidelijkheid; we blijven in Nederland wonen, maar een groot deel van het jaar zullen we reizen en werken in het buitenland. Het kan erger. 🙂

En Walter 'doet' de zijkant.
En Walter ‘doet’ de zijkant.

©️Copyright reserved. No automated text and datamining is permitted on this website. Het kopiëren en-of bewerken van onze teksten, kaarten en foto’s is slechts met toestemming mogelijk.

Naar boven

Scroll naar boven