Wie zijn wij?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Walter & Janine in Arcornocales, het kurkeikenbos in zuid-Spanje. Ook daar makten we reclame ;-)

Walter & Janine in Arcornocales, het kurkeikenbos in zuid-Spanje. Ook daar maakten we reclame voor onze Smuik 😉

Camper Smuikje wordt bestuurd door Walter Devenijns en Janine Stougie. Beiden zijn journalist. Walter werkte bij onder meer bij het nationale persbureau ANP, Algemeen Dagblad en het zakenblad FEM Business. Janine was meer dan 30 jaar actief bij het regionale dagblad de Stentor, de opvolger van de Zwolse Courant.

Op een Spaanse camping in 2013 – zittend onder een moerbeiboom – kwamen we tot de conclusie dat het tijd werd voor een radicale draai in ons beroepsleven. We zouden een bedrijf oprichten voor het schrijven van reisboeken. Het mooie vak, de journalistiek, werd namelijk steeds minder leuk door reorganisaties. Had Janine net de ene Wegener-sanering overleeft, stond de volgende alweer klaar. Walter werkte na de ondergang van FEM door de kredietcrisis in de pr-branche, een sector met iets te veel gebakken lucht.

Tijd voor een nieuwe route dus. Afscheid nemen van de gebaande paden onder het motto: ‘Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat’. We trokken er een paar jaar voor uit om ‘alles’ voor te bereiden. Want hoe ga je geld verdienen? Wat zijn de kosten? Hoe schrijf je een reisgids? Hebben we nieuwe computers of foto-apparatuur nodig? Hoe zit het met de belasting? BTW? Wat is dat eigenlijk? Etc.

Hét idee

Hét idee was én is reisgidsen te maken op de plek van bestemming. Spanje, Portugal en Duitsland zouden de landen zijn. Die kenden we het best. Dat werken & reizen konden we het best met een camper doen, vonden we. Vrienden hadden al campers gekocht om op vakantie gaan. Maar, zou je er ook in kunnen werken, vroegen we ons af nadat we hun wagens hadden bewonderd. Het antwoord was ja. Camper Smuikje bijvoorbeeld heeft twee werktafels én voldoende stopcontacten.

Het bedrijfsfeest. Hun onderneming is net opgericht.

Het bedrijfsfeest. Hun onderneming is net opgericht.

Idee 2

Idee 2 is om géén reisgidsen te maken van bekende plekken. Daar is de concurrentie te sterk. We gaan ons dus richten op een nichemarkt. Op onze reizen door Europa zagen we wel gidsen over Barcelona of Berlijn, maar de gebieden rondom heen kwamen er veelal bekaaid af. Op internet is de informatie vaak erg verbrokkeld, oppervlakkig of, als je pech hebt, niet vertaald. Wij hopen dat gat te vullen met onze…e-books.

E-books, ofwel digtale publicaties. Want papier komt er bij ons niet meer in. Drukken is te duur en te omslachtig, vinden we. Dankzij de internetrevolutie, e-readers, iPads en de opkomst van Facebook en WordPress kun je nu je eigen uitgever zijn.

Spanning bij de opmaak van e-book Zwolse Courant

Spanning bij de opmaak van e-book Zwolse Courant

Apple biedt ook nog het mooie ebook-opmaakprogramma iBooks Author aan. Dat zorgt ervoor dat werken aan een boek gemakkelijk wordt, waardoor je alle tijd kunt besteden aan de inhoud ervan. Hun iTunes-winkel biedt ons ook nog een verkoopkanaal aan dat tegen een vergoeding toegang geeft tot de hele wereld.

Eind april 2016 was het zover. Onze camper is uitgerust met een heel technisch pakket. Nieuwe hardware en software zijn gekocht. We hebben gespaard als gekken. Ons bedrijfsplan is goedgekeurd. Onze leidraad wordt een vijf-jarenplan. Een lange termijn inderdaad, maar dat moet ook wel. Voordat je eerste betaalde boek gepubliceerd is, ben je rustig een jaar verder.

E-book over de Paasheuvel

Inmiddels is het eerste ‘ei’ gelegd: een e-book over het voormalige SDAP-bolwerk de Paasheuvel. Jongeren uit de grote steden werden op de Veluwe in het dorpje Vierhouten opgevoed volgens de sociaal-democratische leer. Ze kwamen samen onder de naam AJC (Arbeiders Jeugd Centrale). In de jaren dertig verschenen de werkverschaffingsprojecten.

De foto stamt uit de 1936-37. Wie dat zijn is onduidelijk. Waarschijnlijk zijn het werklozen die deelnamen aan een werkverschaffingsproject op de Paasheuvel. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel

De foto stamt uit de 1936-37. Wie de personen op de foto zijn is onduidelijk. Waarschijnlijk zijn het werklozen die deelnamen aan een werkverschaffingsproject op de Paasheuvel. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel

De oorlog trof de gemeenschap hard. Vele AJC-leden werden vermoord. Joodse onderduikers werden op de Paasheuvel gevangen gezet, en vermoord. Een dubieuze rol daarbij speelde een Oostenrijkse nationaal-socialist met de naam…Frankenstein. In het boek hebben we zijn levensloop beschreven en het lot van de Nederlandse meelopers (scholieren & student). Als de oorlog eindelijk voorbij is, wordt de AJC nieuw leven ingeblazen, maar de opkomende welvaart haalt de socialistische jongerenbeweging onderuit. Dit alles, voorzien van veel historische foto’s, publiceerden we op iBooks van Apple.

 • Meer info kun je vinden op deze pagina.

E-book over de opkomst en ondergang van de Zwolse Courant

In november 2016 was e-book nummer twee af, een publicatie over de opkomst en ondergang van de Zwolse Courant en het familiebedrijf Tijl. Het 200-pagina’s tellende werk is geschreven door oud-journalist Willem van der Veen. Het boek beschrijft hoe in Zwolle een ondernemer een krant opricht die uiteindelijk ruim tweehonderd jaar bestaat.

De jaren '50. De journalisten van de Zwolsche Courant, Boetze en Schothorst, werken in hun kantoor aan de Melkmarkt.

De jaren ’50. De journalisten van de Zwolsche Courant, Boetze en Schothorst, werken in hun kantoor aan de Melkmarkt. Foto: Willem van der Veen

Daarnaast beschrijft de journalist Van der Veen zijn loopbaan bij de Zwols(ch)e met humor, maar ook met enige bitterheid als de krant en uitgeverij Tijl uiteindelijk worden overgenomen en leeggezogen door de Apeldoornse concurrent Wegener-Mecom.

 • Meer info kun je vinden op deze pagina.

E-reisgids over de Costa de la Luz

Onze laatste uitgave is een e-reisgids over de Spaanse Costa de la Luz. Het e-book heeft 488 pagina’s en 840 foto’s. Meer info kun je hieronder vinden.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz
Prijs 16,99 euro, 488 pagina’s, 840 foto’s. Meer info over e-reisgids? klik hier. Of ga direct naar: de Apple bookshop alleen met Safaribrowser 

Enfin, we hebben er zin in. Voor alle duidelijkheid; we blijven in Nederland wonen, maar een groot deel van het jaar zullen we reizen en werken in het buitenland. Het kan erger. 🙂


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •