De Zwolse Courant, 200 jaar venster op de wereld.

Schrijver Willem van der Veen
Schrijver Willem van der Veen

Hier is ‘ie dan: ons tweede e-book ‘De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld’. Het is geschreven door oud-journalist Willem van der Veen die tientallen jaren bij de Zwolse Courant heeft gewerkt.

Walter en Janine hebben de meer dan 200 jaar oude papieren geschiedenis van de Zwolse Courant heel modern samengepakt in een e-book. Willem van der Veen presenteerde deze indrukwekkende historie eerder in de tijdschriften van het Historisch Tijdschrift Zwolle. Om te zorgen dat ook mensen over 100 jaar nog dit levenswerk tot zich kunnen nemen besloot de Zwollenaar zijn verhalen te bundelen in een 200 pagina’s tellend e-book.

Kantoorpersoneel van uitgeverij Tijl eind 19e eeuw. Foto: Willem van der Veen
Kantoorpersoneel van uitgeverij Tijl eind 19e eeuw. Foto: Willem van der Veen

De Stentor

Om nieuwe lezers, maar ook de abonnees van het Historisch Tijdschrift meer te bieden telt dit e-book veel meer foto’s, tekeningen en illustraties (meer dan 140) en vertelt een aantal voormalige redacteuren van ‘erfgenaam’ de Stentor het verhaal over hoe het verder is gegaan met het Zwolse bedrijf.

Trots. Dat is wat dit boek is. Trots op de unieke historie. Trots op de krant, op Zwolle en op het bedrijf Tijl, dat niet alleen een familiebedrijf was, maar vooral een onderneming waar iedereen wel iemand kende die er werkte, gewerkt had of ging werken.

1959. Kantoor Zwolse Courant, Willem tikt. Foto: Willem van der Veen

Uniek is niet echt een woord dat journalisten graag gebruiken. Meestal is iets niet uniek, maar voor de ‘Zwolse’ geldt dat wel. Er is geen enkele krant in Nederland die het langer onder een en dezelfde uitgever heeft uitgehouden. Het is een van de oudste nieuwsbladen van Nederland. Bovendien is het een krant die nog steeds bestaat. Weliswaar niet meer onder de vleugels van uitgeverij Tijl, maar Zwolle heeft nog steeds een eigen krant met een eigen redactie en dat is bijzonder.

Redactietafereel van de Zwolsche aan de Melkmarkt.
Redactietafereel van de Zwolsche aan de Melkmarkt. Foto: Willem van der Veen

Waarom een e-book?

Waarom een e-book? Niet omdat het modern is. Maar een boek van papier uitgeven kost veel geld, zeker als het om een fotorijk boek gaat voor de regio. Er was geen uitgever bereid om de Zwolse op de ‘ouderwets’ manier uit te geven. Daarop vroeg Willem van der Veen hulp aan ons.

Inhoudsopgave:

  • Voorwoord (door Janine Stougie)
  • Zwols meisje lokte Groninger uit liefde naar haar geboortestad
  • Een venster op de wereld in een achttiende eeuw tuintje
  • Van betutteld blaadje naar kloek dagblad
  • Zwolsche Courant spon garen bij toename van handel en verkeer
  • Een oud stukje Zwolle verdween
  • Degelijk dagblad balanceerde in oorlog op scherp van de snede
  • Met nieuwe hoofdredacteur op weg naar grotere verspreiding
  • Treurig einde van een nieuwe hoofdredacteur
  • De Zwolsche sloeg in jaren vijftig haar vleugels uit
  • Verandering van hoofdredacteur viel niet mee
  • Van binnenstad naar kaal terrein en vervolgens naar het einde
  • Herinneringen oud-redacteuren Zwolse/De Stentor (van redacties Veluwe, Steenwijk en Zwartsluis)
  • Nawoord (door Janine Stougie)

Recensies

(Overgenomen van www.boekenbestellen.nl).

Een absolute aanrader Willem van der Veen heeft in de loop der jaren heel wat lezenswaardige stukken uit zijn pen laten vloeien. Daarnaast kennen we hem van de legendarische Zwolse revues en een aantal fraaie gedichten. Maar bovenal is Willem journalist in hart en nieren en geschiedschrijver van ‘de Zwols(ch)e’, de krant waar hij zoveel jaar voor heeft gewerkt. Dit boek is natuurlijk vol met persoonlijke herinneringen, maar meteen een feitelijke, goed gedocumenteerde geschiedenis van de kranten van Tijl, waar bovengenoemde ‘Zwolsche’ de koploper van was. Een geschiedschrijving die leest alsof je er zelf bij bent, in Willem’s onnavolgbare stijl die zo lekker wegleest. Een absolute aanrader voor wie zoals ik ‘iets’ heeft met de ‘Zwolsche Courant’, maar ook voor ieder ander die geinteresseerd is in een belangrijk stuk krantengeschiedenis. Zwelgen in nostalgie of kennismaken met interessante feiten, het blijft genieten. Ook al had ik persoonlijk liever een papieren versie in handen gehad, al was het maar op krantenpapier. Citaat Paul uit Kampen.

(Overgenomen van Apple Book Store)

Vlot vertelde, fijn geïllustreerde geschiedenis van de opkomst en ondergang van een krant. Fraai beeld van twee eeuwen persgeschiedenis. Citaat 7 maart 2019, Basdik

Extra informatie

Zie ook: e-book De Paasheuvel tussen goed & kwaad

Willem van der Veen is op 8 oktober 2024 overleden op 92-jarige leeftijd. We danken Willem voor de leuke samenwerking bij de publicatie van zijn boek over de Zwolse Courant.

Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl

Scroll naar boven