Janine’s nieuwe Spaanse cp-lijst

Janine houdt het beeld van de Viajero in Oviedo vast. Het beeld is een ode aan de reiziger.
Camperplek-onderzoekster Janine houdt het beeld van de ‘Viajero’ in Oviedo vast. Het beeld is een ode aan de reiziger.

Waarschijnlijk hebben jullie het al eerder gelezen en gehoord: op pad gaan met de camper door Spanje explodeert. Maar toen kwam de pandemie en zakte alles als plumpudding in elkaar. Ja, op reis gaan was het afgelopen jaar inderdaad niet evident. Maar toch. Voor de camperaars staan de seinen nog steeds op groen. Zoals wij de afgelopen jaren al constateerden komen er in Spanje steeds meer camperplekken bij. En juist die trend heeft zich in de afgelopen twaalf maanden van het ‘Coronajaar’ doorgezet en zelfs versneld.

Inhoudsopgave:

  1. Janine’s conclusies
  2. De camperplaatsen van Galicië, Asturië en Cantabrië
  3. Van: Catalonië, Aragon, Navarra, Baskenland, La Rioja
  4. Van: Valencia, Murcia en Balearen
  5. Van: Castilië en León
  6. Van: Castilië en La Mancha
  7. Van: Andalusië en Murcia
  8. Van: De Canarische eilanden

Janine’s conclusies: Castilië en Leon koploper op gebied van nieuwe camperplekken

Opvallende uitschieter is dit keer de deelstaat Castilië – León met 35 nieuwe locaties. Vorige jaren sprong Galicië er duidelijk uit. Deze deelstaat in het noordwesten van het land doet het overigens nog steeds goed en is, na Andalusië en Castilië – La Mancha met ieder 20, vierde met 17 nieuwe camperplaatsen.

De afgelopen jaren (2018 en 2019) groeiden Castilië – León met 15 cp’s en Castilië – La Mancha met slechts 6. Wij hebben gezocht naar het antwoord op de vraag waarom deze grote deelstaten het roer ineens zo nadrukkelijk hebben omgegooid. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen denken de overkoepelende regeringen dat het creëren van camperplekken een middel is om de  ontvolking van het platteland tegen te gaan.

Tien jaar later staat de teller op zo’n 1000 camperplaatsen, een plus van liefst 450 procent. Qua (mogelijk) nieuwe locaties telden we er in de afgelopen twaalf maanden zo’n 152.

Janine Stougie

Bij de wat kleinere deelstaten doet Asturië het goed met 13 nieuwe camperplekken. Om over de Canarische Eilanden maar te zwijgen. Kon je daar in het verleden eigenlijk alleen maar ‘illegaal’ staan, voor dit jaar staan er maar liefst tien camperplaatsen gepland. Volgens de Spaanse belangenorganisatie van camperaars (AreasAc) is op de eilanden officieel besloten veel meer voor camperaars te gaan doen. Niet alleen wordt er ijverig naar nieuwe plaatsen gezocht, ook wordt op zoveel mogelijk locaties servicevoorzieningen ingericht.

De planning: 152 nieuwe camperplaatsen erbij in één jaar

Volgens PACA, ook een Spaanse belangenorganisatie voor camperaars, had Spanje in 2010 nog maar 180 officiële camperplekken. Tien jaar later staat de teller op zo’n 1000 camperplaatsen, een plus van liefst 450 procent. Qua (mogelijk) nieuwe locaties telden we er in de afgelopen twaalf maanden zo’n 152 (mrt.20-mrt.21). Die wij hieronder voor jullie op een rijtje zetten.

De camperplaatsen van Andalusië en Extremadura.

We hebben zeven kaarten met tabellen gemaakt van de nieuwe camperplekken in Spanje. Links zie je een voorbeeldkaart van de regio Andalusië en Extremadura. Meer regio-info: klik daarvoor op de pagina-nummers onderaan dit verhaal.

.

Niet alle locaties zijn al gerealiseerd. Soms zijn het plannen. Maar opvallend is dat bijna al die plannen, behalve een “ja” van de meerderheid van de gemeenteraad hebben gehad, vaak ook in de begroting zijn opgenomen. En dat betekent dat er geld is vrijgemaakt om de cp (op termijn) te realiseren. Nog een weetje: de meeste gemeenten vragen voor de overnachting geen geld. Wel hopen ze uiteraard dat je bij de plaatselijke winkelier je boodschappen gaat doen en bij het restaurant of de bar iets gaat eten en drinken. 

Net als overal was én is ook in Spanje wel duidelijk dat reizen in een camper een van de meest veilige manieren van verplaatsen is. Dus als je als land, dat afhankelijk van toeristen is, wil overleven moet je vol op deze vorm van reizen inzetten. En dat heeft Spanje gedaan. Niet overal in dezelfde mate, maar je kunt zien dat heel veel gemeenten doorhebben dat camperaars faciliteren goed is voor de ‘schatkist’. Als gemeenteraadsleden het zelf niet bedenken dan trekken ondernemers, winkeliers en burgers wel aan de bel.

Steeds meer gemeentes zien het nut van de aanleg van camperplekken in, meldt de Spaanse belangenvereniging van camperaars AreasAC. Hun tweet vermeldt de gemeente La Solana die een camperplek aanlegt om toerisme en de lokale economie te stimuleren.
Steeds meer gemeentes zien het nut van de aanleg van cp’s in, meldt de Spaanse belangenvereniging van camperaars AreasAC. Hun tweet vermeldt de gemeente La Solana die een camperplek aanlegt om toerisme en de lokale economie te stimuleren.

Groei camperplaatsen ook door de toename Spaanse camperaars

Bovendien zijn de rondtrekkende reizigers steeds vaker Spanjaarden zelf. Werden er in 2019 al veel campers in Spanje zelf verkocht (zo’n 9000), zelfs afgelopen Coronajaar registeerde Spanje 8690 nieuwe toelatingen. Volgens Aseicar (een soort Bovag voor campers en caravans) en het Spaanse Statistisch Bureau Statista rijden er inmiddels 80.000 Spaanse campers in het land rond. Uit de rest van Europa sluiten daar nog eens dik 250.000 kampeerauto’s zich bij aan. In normale jaren… Ook de verhuur van campers in Spanje steeg, in de paar maanden van 2020 toen er wel gereisd mocht worden, met liefst 30 procent. 

Logisch dat met zo’n enorme toename van camperaars er ook meer camperplekken moet komen. De keerzijde is dat er harder opgetreden wordt tegen camperaars die volgens de autoriteiten én met name de omwonenden op illegale locaties gaan staan. Zo zijn er afgelopen jaar tijdens de zomervakantie behoorlijk wat boetes uitgedeeld langs de kusten in Galicië. Diezelfde trend zie je trouwens ook in buurland Portugal.

Gedoogconstructies worden opgeruimd of gelegaliseerd

De locaties die wij noemen zijn de plekken die officieel door de verschillende gemeentes en particulieren zijn of worden ingericht. Dus geen gedoogplekken of zogenaamde Park4Night-locaties. Sommigen van jullie zullen zeggen: hoezo nieuw? We hebben zonder problemen al eens in dat dorp gestaan. Dat kan, maar zeker de veel bezochte gemeenten willen door echte camperplekken te creëren een einde kunnen maken aan illegaal geparkeerde wagens en andere gedoogcontructies. Sta je niet op de officieel aangewezen locatie dan loop je kans een boete te krijgen of om in ieder geval weggestuurd te worden.

Verantwoording: hoe komt Janine aan de informatie?

De plaatsen op de kaarten en in de tabel zijn afkomstig van de Spaanse NKC-collega AreasAc. We hebben bij de digitale, lokale kranten gecheckt waar de camperplekken komen en wat de stand van de planning is.  Lokale journalisten zijn belangrijk, zo blijkt maar weer.

PS: Janine’s werk voor de komende tijd is kijken hoe het staat met de eerdere plannen voor camperplekken, die wij de afgelopen jaren voor jullie op een rijtje hebben gezet. Zijn al die mooie ideeën gerealiseerd, is de vraag die ons bezighoudt. We zagen tijdens het zoeken naar nieuwe locaties bijvoorbeeld al wel dat Teruel en Burgos hun nieuwe cp’s inmiddels toegankelijk hebben gemaakt. Zo kan in Teruel bij Museo Aragonés de Paleontología en Dinópolis gratis geparkeerd worden. Er zijn 30 plekken. Er is een V+E*, zoals Duitsers water tappen, lozen en het legen van je toiletcassette noemen (iets wat wij wat kort en krachtig betreft hebben overgenomen). *V+E staat voor ‘Ver- und Entsorgungsanlage’.

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Meer historische informatie

Zie ook (febr.20): Aantal nieuwe camperplekken in Spanje blijft stijgen; Galicië opnieuw koploper
Zie ook (juni. 19): Forse toename Spaanse camperplekken, explosieve groei noorden


Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven