Bedevaartstad Santiago blij met verlenging Año Santo, het Heilige Jaar

De laatste loodjes voor de bedevaartgangers op de Rúa de San Pedro met de torens van de kathedraal in zicht.
De laatste loodjes voor de bedevaartgangers op de Rúa de San Pedro met de torens van de kathedraal in zicht.

De stroom bedevaartgangers naar Santiago de Compostela is door de pandemie volledig opgedroogd. Normaal gesproken zouden juist dit jaar honderdduizenden richting de Noord-Spaanse stad trekken. Het jaar 2021 is namelijk een Heilig Jaar, een ‘Año Santo Compostelano’. Een jaar waarin 25 juli, de naamdag van apostel Sint Jacobus, op een zondag valt.

Is het normaliter al een drukke bedoening op de verschillende Caminos naar de kathedraal van Santiago, zo’n Heilig Jaar zorgt voor vele duizenden extra pelgrims. Want tijdens zo’n Año Santo, dat slechts gemiddeld veertien keer per eeuw voor komt, gaat de kathedraalpoort ‘Puerta de Perdón’ (Poort van de Vergiffenis red.) open.

Eind 2019 was de Puerta de Perdón nog dichtgetimmerd. In tegenstelling tot was de meesten zullen denken, ligt deze poort niet aan het veelbezochte Praza do Obradoiro, maar aan de Praza da Quintana de Mortos.
Eind 2019 was de Puerta de Perdón nog dichtgetimmerd. In tegenstelling tot wat de meesten zullen denken, ligt deze poort niet aan het veelbezochte Praza do Obradoiro, maar aan de Praza da Quintana de Mortos.

Normaal is deze toegangspoort tot de bedevaartskerk waar een aantal relikwieën van Jezus’ apostel Jacobus zouden liggen, gesloten. Andere deuren zijn overigens wel open, maar dat je als aardse zondaar door deze speciale poort gaat maakt het extra bijzonder. Zeker als je ook nog biecht en ter communie gaat. Dan zijn al je zonden echt kwijtgescholden.

Het laatste jubileumjaar was in 2010. Toen kwamen er zo’n 100.000 pelgrims naar Santiago. Het volgende Heilige Jaar staat voor 2027 in de agenda’s.

Praza do Obradoiro

Voor veel wandelaars van de ‘Caminos de Santiago’ is de tocht allang niet meer iets religieus. Maar een sportieve of persoonlijke uitdaging of zelfs een langzame weg van bezinning. Toch eindigt voor iedereen de wandeling op het centrale plein Praza do Obradoiro voor de immense kerk van Santiago de Compostela. De meesten nemen dan ook de gelegenheid te baat om de indrukwekkende kathedraal te bezoeken.

Zie ook: Gaiás, het Guggenheim van Santiago de Compostela, wil nog niet van de grond komen

Steigers en bouwplastic

De steigers ontnamen de pelgrims het zicht op het hoofdaltaar.
De steigers ontnamen de pelgrims het zicht op het hoofdaltaar.

De afgelopen jaren stond de kerk vooral in de steigers. Wij waren er een aantal weken aan het einde van 2019. Tijdens ons bezoek aan de kerk was deze verpakt in bouwplastic. Ook stuitten wij op veel afgesloten ruimtes. Alles werd klaargestoomd voor het komende, bijzondere jaar.

Helaas, corona gooide roet in het eten

De uitbraak van Covid-19 is voor iedereen een drama, maar Santiago de Compostela en de vele ‘toeleverende bedrijven’ langs de verschillende pelgrimsroutes voelen het nog eens extra. Corona leek een eind te maken aan Año Santo. Bijzonder sneu voor al die ondernemers en werknemers.

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

De katholieke oplossing: een verlengd Heilig Jaar

De katholieke kerk kwam begin dit jaar met een lumineuze oplossing. Toen duidelijk werd dat de lockdowns de komende maanden waarschijnlijk nog wel zouden voortduren en grote mensenmassa’s sowieso uit den boze zijn, besloot de Paus het Año Santo met een extra jaar te verlengen.

De Puerta de Perdón van de kathedraal blijft nu tot eind december 2022 open. Alle speciale activiteiten die zijn bedacht kunnen daardoor ook een jaar later gevierd worden. En mocht zondag 25 juli 2021 nog steeds voor de grote menigtes verboden zijn dan kan maandag 25 juli 2022 mooi als substituut dienen.

Het historische centrum van Santiago de Compostela is het bezoeken meer dan waard.
Het historische centrum van Santiago de Compostela is het bezoeken meer dan waard.
Zelfs als het regent is bedevaartsoord Santiago mooi. Dit is de Rúa de San Francisco.
Zelfs als het regent is bedevaartsoord Santiago mooi. Dit is de Rúa de San Francisco.

Wielerronde La Vuelta eindigt 2021 in Santiago de Compostela en niet in Madrid

Slim. Want veel ondernemers, de gemeente Santiago en de kerk hebben hun zinnen gezet op de Caminoganger. Het noorden van Spanje is niet het rijkste gebied. Het extra geld dat de vele Heilige Jaar-pelgrims binnen zouden brengen is voor deze contreien uitermate belangrijk. Dat bijvoorbeeld de wielerronde Vuelta a España op 5 september dit jaar niet eindigt in Madrid, waar het sinds jaar en dag finisht, maar in Santiago zegt genoeg.

Laatste etappe: van Padrón naar Santiago

Leuk detail: de wielrenners rijden een tijdrit over 33,7 kilometer van het stadje Padrón naar Santiago de Compostela. Bedevaartgangers die geen genoeg krijgen van het lopen maken de tocht ook, maar dan andersom. Van Santiago naar Padrón. Het verhaal gaat dat daar de resten van Sint Jacobus aan land kwamen. De Portugese Camino, overigens een van de mooiere Santiagoroutes, loopt trouwens ook via Padrón naar Santiago.

Soms kun je Padrón 'vangen' in een zakje.
Soms kun je Pimientos de Padrón ‘vangen’ in een zakje.

Groene paprika’s uit…Padrón

Nog een detail: misschien ken je die kleine, zwart gegrilde groene paprikaatjes wel, die je geregeld bij maaltijden in Spanje krijgt. Of soms als tapas. Dat zijn Pimientos de Padrón. Je kunt die paprika’s vast ook ergens anders krijgen, maar de echte komen van het landbouwgebied vlakbij dit historische stadje.

De routes naar Santiago de Compostela

De eetzaal van de grootste slaapplaats voor pelgrims in Santiago, Hospedaría San Martiño Pinario.
De eetzaal van de grootste slaapplaats voor pelgrims in Santiago, Hospedaría San Martiño Pinario.

Xacobeo, zoals de apostel Sint Jacobus én de route in Galicië worden genoemd, kun je op verschillende manieren bereiken. In de loop der eeuwen zijn er vele routes naar Santiago bijgekomen. De meest bekende is Camino Francés. Deze tocht via Pamplona, Burgos en León is veruit de populairste bij West-Europeanen.

Volgens kenners is de Portugese, die van Lissabon via de kust naar Porto loopt, beslist een van de mooisten. Ook langs de kust en mooi, is de Camino Norte, die loopt via Irun, San Sebastián, Bilbao, Santander en Gijón.

Veel gelopen (en gefietst) door vooral Spanjaarden is Ruta de la Plata, die de Zilverroute via Sevilla, Mérida, Cáceres, Salamanca en Zamora volgt. Je kunt daarna bij Astorga aansluiten op de Camino Francés. Je kunt ook de grens (min of meer) met Portugal blijven volgen en kiezen voor de route via Ourense. Qua mooi gaat daar wel onze voorkeur naar uit.

De Camino de la Plata is de langste met een afstand van over de 1000 kilometer. Je moet daar algauw 6 tot 8 weken voor uittrekken.

De Caminoroutes in Europa.
De Caminoroutes in Europa.(Bron:Wikipedia)

Ook vanuit Friesland te lopen via Jabikspaad

En mocht je echt zin hebben in een hele lange tocht. Ook in Nederland ligt een deel van de route, het Jabikspaad. Deze begint in het Friese Sint Jacobiparochie. Na 130 kilometer eindigt deze, inmiddels Jacobspad genoemde, route bij het Overijsselse Hasselt. Wie wil kan via Deventer en Nijmegen aansluiten op andere pelgrimsroutes naar Santiago. Je bent dan algauw zo’n 2100 kilometer onder de pannen.

Scroll naar boven