De nieuwe EZ Hotspot Extender V5. Is het wat?

De doos van de router-extender.
De doos van de nieuwe EZ Hotspot Extender.

Nee, een nieuwe EZ Hotspot Extender hadden we niet nodig. De huidige met de V4-betiteling doet het nog uitstekend. Maar goed, de distributeur uit De Meern vroeg of we de nieuwste router-repeater V5 wilden testen. Dat wilden we natuurlijk wel, met de aantekening dat we onafhankelijk zijn. Als het een slecht product is, zullen we dat ook melden.

De verwachtingen zijn hoog gespannen, want de voorganger V4 werkt tot nu toe uitstekend ondanks de warmte, het stof en de hobbelige wegen in Spanje. Daarbij moet wel aangetekend worden dat we het metalen kastje zorgvuldig inpakken als we het niet nodig hebben. We hebben zelfs de originele, kartonnen doos én het plastic hoesje nog. 

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De pagina-indeling

Dat we er zorgvuldig mee omgaan, is logisch. De wifi-router met extender heeft namelijk ons digitale leven aanzienlijk vergemakkelijkt. Ja, we hebben een roaming-abonnement voor onze mobiele telefoons, maar daarmee kun je niet alles doen. We vreten mb’s. Niet om tv te kijken, maar om informatie te zoeken voor onze reisgidsen of foto’s en documenten uit onze cloud te halen.

En soms merken we dat de telefoons niet werken, want niet elke berg heeft een zendmast. Wifi daarentegen hebben de meeste campings in Spanje of Portugal wel en dan is zo’n wifi-router erg handig. Al is het maar om digitaal help te roepen als er in de buurt brand uit zou breken.

De inhoud.(EZ Hotspot Extender).
De inhoud.

Wat valt meteen op?

Terug naar de V5. Wat valt in eerste instantie meteen op? Het apparaat ziet er hetzelfde uit. Het kastje is zwart gelakt en van aluminium. Stevig materiaal dus. Het is ook wat zwaarder, ruim 120 gram waardoor het gewicht uitkomt op 660 gram. Het stroomverbruik zou gelijk zijn gebleven, volgens de verkoper (maximaal 12 watt).

Het aantal antennes is verdubbeld. Telde de V4 twee sprietjes, de V5 heeft er vier. Waarom dat belangrijk is leggen we verderop in de tekst uit. 

De vier antennes
Vier antennes bij de EZ Hotspot Extender.

En ,als je de specificaties ziet, de netwerkpoorten (WAN en LAN) hebben een veel hogere capaciteit gekregen. Voor ons simpele camperaars is dat niet belangrijk, maar als je de router thuis installeert kan dat wel van belang zijn.

Ook is het aantal verbindingen dat je tegelijkertijd kan gebruiken gestegen van drie naar vijf. Je kan inloggen op twee bandbreedtes zoals de 2.4 Ghz en de nieuwere 5 Ghz (Gigahertz). Daarnaast kun je twee USB-dongles gebruiken. En heb je nog de WAN-aansluiting om met je kabel te kunnen werken. Vijf mogelijkheden dus.

Advertentie: e-reisgids Cádiz
Cover e-reisgids CádizDe parel van het Spaanse zuiden. Bekijk de temperamentvolle havenstad van de flamenco. Cádiz, een stad om weg te dromen, om te flaneren door het historische centrum. Deze gids neemt je mee naar de enorme kathedraal, het Romeinse amfitheater, de levendige Mercado, het schilderij van El Greco, de Fenicische opgraving en de restaurantwijk La Viña. We nemen je ook mee naar de oude marine- en flamencostad San Fernando. Prijs 9,99 euro,150 pagina’s, 235 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    

Het is net alsof je duizenden auto’s over een landweg zou sturen.

Volgens de website kun je alle verbindingen tegelijkertijd gebruiken (EZwifi gebruikt daarvoor het woord ‘concurrently’), maar het woord simultaneous dual band kun je tijdens het schrijven van deze recensie niet op de website terug vinden. Dat is eigenlijk de officiële term als de router het wifi-signaal tegelijkertijd via de 2.4 én de 5 Ghz kanalen ontvangt en doorstuurt. EZwifi meldt desgevraagd: “the V5 is a simultaneous dual band product.”

Een simpele handleiding op de achterkant van de doos. (EZ Hotspot Extender).
Een simpele handleiding op de achterkant van de doos.

Naar boven

Wat is het belangrijkste verschil ten opzichte van de voorganger?

Je bent in deze tekst het al enkele keren tegengekomen: de termen 2.4 en 5 Ghz (Gigahertz). Waarom is dat belangrijk voor de V5? Het grote verschil tussen de V4 en de V5 zijn juist deze bandbreedtes. De V4 werkt alleen met het 2.4 Ghz kanaal. Zijn opvolger werkt met twee kanalen. Dat is beter. 

Waarom is dat beter? Wifi werkte tot voor kort met het 2.4 Ghz-kanaal. Alle laptops en smartphones waren erop aangesloten. Of de babyfoon van je buurman. Dan wordt het druk dus. Gevolg: je snelheden kunnen onder druk komen te staan, want de concurrentie in de buurt is sterk. De kanalen binnen het netwerk overlappen elkaar waardoor er storing ontstaat. Het is net alsof je duizenden auto’s over een landweg zou sturen.

Éen aansluiting voor de 2.4 Ghz-antenne.(EZ Hotspot Extender).
Éen aansluiting voor de 2.4 Ghz-antenne
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Dus er is een nieuwe bandbreedte geopend: de 5 Ghz. Een soort digitale snelweg. Die heeft veel meer mogelijkheden, waardoor de wifi-file in de lucht ontweken kan worden. Ook is de zendcapaciteit hoger. 

Naar boven

Nadelen?

Alleen: er zijn twee (kleine) nadelen. Een: de EZ Hotspot Extender V5 heeft voortaan vier in plaats van 2 antennes. Twee om de twee bandbreedtes te ontvangen, en twee om de signalen weer verder te zenden. Ik ben er niet gek op. De twee ontvangende antennes hebben ieder 3 meter kabel. Zie die maar eens makkelijk weg te werken in je kleine camper.

Tweede nadeel: Het 5 Ghz-netwerk heeft een kleiner bereik dan het 2.4 Ghz-broertje. Hoeveel minder heb ik nog niet terug kunnen vinden op internet. Gaat het om meters of tientallen meters? Op een buitenterrein kunnen meters van belang zijn. Haal je de wifi wel of niet binnen? Ook wordt het modernere 5 Ghz-netwerk meer gehinderd door muren. Staat de router, zoals bijna altijd midden op de receptie, dan valt het buitenbereik waarschijnlijk tegen. 

Thuistestje: Het 5 Ghz-netwerk valt weg in onze tuin.

PS: Thuis is inmiddels ook een dualband-router geïnstalleerd. Niet de EZ Hotspot-machine, maar een ander merk afkomstig van onze glasvezelprovider Een meting in onze tuin maakt duidelijk dat het signaal van het 5 Ghz-netwerk zeer instabiel is. Af en toe verdwijnt het signaal. Gemeten is op zo’n 19 meter afstand van de antenne. Veel hindernissen waren er niet op een houten deur en een enkelsteens muur na.
Als je al een paar meter richting de antenne loopt, wordt het signaal stabieler. Dus ja, bij het berekenen van het bereik van een 5 Ghz-router moet je denken in meters. Niet aan tientallen meters.

De meetpagina van onze thuisrouter. 5 Ghz-signaal valt soms compleet weg.
De meetpagina van onze thuisrouter. 5 Ghz-signaal valt soms compleet weg.
Advertentie: e-reisgids Doñana (Apple)
Hét paradijselijke nationale park van Spanje. Prijs 8,99 euro, 146 pagina’s, 212 foto’s, 25 kaarten en een filmpje. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Bookstore 

Maar goed. De V5 kan met beide kanalen werken. Doet de een het niet dan pak jij, of jouw router, het andere kanaal.  Een router met 5 Ghz zendt ook tegelijkertijd op 2.4 Ghz uit. Het apparaat heeft net als zijn voorganger het grote voordeel dat het op één toegangscode, ticket of voucher kan werken, waardoor je alle apparaten in de camper of caravan kan bedienen. Áls de campingbeheerder dat toestaat trouwens. 

Dat relatief nieuwe kanaal van 5 Ghz is de toekomst, zeker omdat de capaciteit voor bijvoorbeeld gaming of streaming veel hoger is. In de huiskamer zal de router zeker zijn werk goed doen.

Alle onderdelen van de EZ Hotspot Extender.
Alle onderdelen van de EZ Hotspot Extender.

Naar boven

Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl

Moet je een nieuwe kopen?

Hebben we de 5 Ghz-bandbreedte nodig als we ergens staan? Nee, tot nu toe niet. Je ziet ze bijna nergens als je rondreist. Ja, in onze wijk in Zwolle zien we ze langzamerhand steeds meer opduiken. Maar onderweg? Dat zal nog even duren, en dan nog: op een gemiddelde camping of camperplek met maar vaak één wifirouter zal de 2.4 Ghz dominant zijn vanwege het grotere bereik. Of ze hebben heel veel geld over voor de installatie van een campingbreed dual-netwerk. Maar daarvoor moet je waarschijnlijk naar de overwinter-campings. Daar is deze router-extender zeker nuttig. 

Conclusie

Conclusie: Dit apparaat is oke. De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Op dat gebied is de EZ Hotspot Extender V5 een mooie kopie van de V4. Makkelijk te bedienen via je smartphone of tablet en heeft ook nog eens mogelijkheden die de toekomst aankunnen. Maar moet je overstappen als je een V4 hebt? Nee, dat hoeft niet. Die kan nog wel een tijdje mee. Tenzij je wilt gamen of Netflixen op je hypermoderne digitale wintercamping of camperplek.

Zomer 2021. Hoe een Baskisch 5 Ghz-kanaal ons van de wifiloosheid redde
1500 Tot 2000 mensen op een kluitje op een Baskische camping, maar je wifi blijft overeind? Ja, dat is mogelijk, merkten we op Gran Camping Zarautz (Spanje). Knap, want bijna iedereen, op een paar baby’s na, had er een mobiele telefoon, tablet of laptop.
Streamen werd avonds wel moeilijk, maar blogs lezen, bewerken (!) of kranten downloaden ging prima. Het geheime wapen van de Basken? Een 5 Ghz-wifikanaal aanbieden waardoor een groot aantal gebruikers bediend kan worden.
Onze wifirouter merkte tijdens het scannen van de omgeving naast de traditionele 2.4 Ghz ook de veel snellere 5 Ghz op, waardoor we voor het eerst in jaren de extra antenne voor 5 Ghz erop schroefden. Onze router-decoder kan namelijk de twee kanalen tegelijk bedienen, waardoor je surfcapaciteit vergroot wordt. Tot nu toe bewogen we ons eigenlijk alleen voort via de oudere 2.4 Ghz-netwerken, want de meeste campings of camperplekken die we bezochten hadden (en hebben) een simpel netwerk. Maar de Basken zorgden voor een verrassing met hun hypermodern antennesysteem. ‘Eskerrik asko’, zeggen we. Ofwel: dankjewel op zijn Baskisch.

Meer info

 • Wil je wat meer over deze nieuwe router-extender van EZwifi weten, kun je naar de website van de technisch zeer onderlegde Moen surfen. Hij keek onder andere naar de downloadsnelheid van de nieuwe router. 
 • Wil je wat meer weten over db’s, dbi of noiseregels bij routers? Wat is de betekenis ervan? Klik dan hier.
 • Onze recensie van de EZhotspot Extender V4 uit 2017. Met onder meer uitleg over de voordelen van een dergelijk apparaat. 
 • En hier is de link van EZwifi

Naar boven

Advertentie: València in 7 dagen & Op reis door het land van de paella (Apple-Pdf)
Voorpagina e-routeboek ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

6 reacties

 1. Tijmen Kos
  21 juli 2019

  Ben benieuwd naar jullie ervaringen als jullie op reis zijn met de nieuwe EZ. Wij zijn tevreden -net als jullie-
  met de huidige EZ. Als we te ver van het Wifipoint van de camping staan, werkt die jammergenoeg niet, maar verder ?

  1. CamperSmuikje
   21 juli 2019

   Is een goed product en je keuze logisch.

 2. André Viergever
  21 juli 2019

  Ik heb wel een paar opmerkingen bij dit stuk.

  Voor mensen die de V4 al hebben lijkt dit verhaal weinig nieuws toe te voegen. Ook de conclusie ‘overstappen of niet’ zal voor hen niet werldschokkend zijn.

  Interessanter is – denk ik – de vraag of mensen die (voor het eerst) een Hotspot Extender willen aanschaffen zouden ‘moeten’ kiezen voor een V4 of een V5. Concreet:
  -Ik mis in jullie bespreking het prijsverschil tussen de twee versies.
  -Bestaat het verschil tussen V4 en V5 alleen uit toevoeging van 5GHz?
  -Of biedt V5 ook op 2,4 GHz voordelen boven de V4?
  -Geldt de beschreven hogere snelheid van de netwerkpoorten ook bij (alleen) 2,4 Ghz, of slechts bij bijschakeling van 5 GHz?
  -Ook niet onbelangrijk voor camperaars: het gewicht is hoger, maar hoe zit het met het stroomverbruik?

  Misschien kunnen jullie in de praktijktest hier verder op ingaan?

  1. CamperSmuikje
   21 juli 2019

   Hallo André,
   Juist die mensen die een V4 hebben zullen zich afvragen of ze moeten overstappen, is mijn inschatting. Dus daarom heb ik me ermee bezig gehouden.
   In ons verhaal melden we een paar verschillen zoals de hogere snelheid bij de netwerkpoorten, de twee bandbreedtes én het werken met de 5 verschillende bronnen (2 bandbreedtes, 2 USB-poorten en Kabelaansluitimg). Dat zijn in mijn ogen de belangrijkste verschillen.
   Ik heb de nadruk op de twee bandbreedtes gelegd omdat voor de gemiddelde camperaar of caravanbezitter dat het belangrijkste is. De snelheid van de netwerkpoorten is voor mij secundair, zeker in een gemiddelde camper. De download-snelheid heeft Moen gemeten, dus dat hoefde ik niet meer over te doen. De download is sterker dan bij de V4. Als we onderweg zijn, zullen we het zeker ook testen. Meer info kun je op zijn website (Moen) vinden. Het stroomverbruik is gelijk aan die van de V4, meldt de fabrikant. Maximaal 12 watt.
   De winkelprijs is 239€ voor de V5 en 160€ voor de V4 (prijspeil 2017). Een hartelijke groet,

 3. Pierre
  21 juli 2019

  Weer tot op het bot onderzocht. Jullie zijn cracken.!

  1. CamperSmuikje
   21 juli 2019

   Dank je Pierre.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven