Reis met ‘Costa de la Luz Noord’ naar Doñana, Costa Islantilla & wijnstreek Condado de Huelva

Bij parador Costa de la Luz bij grensstadje Ayamonte eindigde onze reis. De brug verbindt Spanje met Portugal.
Bij parador Costa de la Luz in het grensstadje Ayamonte eindigde onze reis. De brug verbindt Spanje met Portugal.

Lege stranden, natuurparken, ommuurde steden, kleine vissersplaatjes en de wijnstreek Condado de Huelva. Dat alles kom je tegen in het noordelijke deel van de onbekende Zuid-Spaanse kust Costa de la Luz. Deze gids die aansluit op die van Costa de la Luz Zuid, laat het gebied tussen het beroemde nationale park van Doñana en de Algarve zien, met als eindpunt het pittoreske grensplaatsje Ayamonte.

De digtale gids beschrijft de steden en natuurgebieden, neemt je mee op de wandelroutes en laat je de interessantste toeristische highlights zien zoals het bedevaartsoord El Rocío bij het beroemde nationale park Doñana, de wijnstad Bollulos Par del Condado met wijnmuseum en Niebla, het ommuurde geheim van Andalusië. En dat alles wordt verwarmd door een zon die drieduizend uur per jaar schijnt.

We hebben het boek de ondertitel ‘de groene gordel onder Sevilla’ meegegeven. Want dat is exact wat ‘t is. Het veelbezochte Sevilla ligt op nog geen 25 kilometer afstand. In totaal bezochten we 26 dorpen en steden tijdens onze enkele maanden durende reis door deze streek.

El Rocío is dé toeristische trekpleister van Doñana. Het bedevaartsoord ligt aan de rand van het natuurpark en trekt tijdens Pinksteren meer dan een miljoen bezoekers. (Costa de la Luz Noord).
El Rocío is dé toeristische trekpleister van Doñana. Het bedevaartsoord ligt aan de rand van het natuurpark en trekt tijdens Pinksteren meer dan een miljoen bezoekers.

Wat laat deze digitale gids zien?

– Sinaasappelwijn drinken in het wijngebied Condado de Huelva

Een plezier was de verkenning van het onbekende wijngebied D.O. Condado de Huelva. Zo ontdekten we de heerlijke sinaasappelwijn. Wat meer moeite hadden we met havenstad Huelva. Maar ook deze provinciehoofdstad bleek interessant te zijn door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een nog intact zijnde Engelse wijk en havenpier. Daarnaast wordt Huelva omgeven door schitterende natuurgebieden. Wie bijvoorbeeld een boot of fiets heeft kan de uitgestrekte gebieden makkelijk bezoeken. In het boek hebben we ook verschillende wandeltochten opgenomen.

– Alles over het beroemde nationale park Doñana

Het uitgebreide Doñana-hoofdstuk gaat uitsluitend en alleen over natuurpark Doñana. Het telt ruim 130 pagina’s vol mooie foto’s en pakkende reisverhalen over dit bijzondere gebied. Het is bestemd voor mensen die geïnteresseerd zijn in dit natuurrijke Werelderfgoed van de UNESCO. We laten je zien waar je kan fietsen en wandelen bij het natuurpark. In het streng beschermde nationale park kun je meerijden met een terreinbus.

We beschrijven wat je onderweg te zien krijgt en waar je kan opstappen en overnachten. Daarnaast zie je de gevolgen van een enorme bosbrand die Doñana bedreigde en het prille herstel van de natuur. De lezer gaat onder meer op visite bij de lynx , de ooievaar en de keizerarend. Tenslotte biedt het enorme, meestal lege strand dat tegen Doñana aanligt de toerist rust en ruimte.

Zelf zijn we het meest trots op de zeer uitgebreide verkenning van Doñana. We durven wel te zeggen ongeëvenaard uitgebreid, want nergens in het Nederlands taalgebied zul je meer tekst en beeld vinden over dit bijzondere natuurpark. Het geheel wordt gelardeerd met vele prachtige illustraties.

Ritje met terreinbus door nationaal park Doñana.
Filmpje Ritje met terreinbus door nationaal park Doñana. YouTube (2,20 min.)

– De mooiste foto’s van de noordelijke Costa de la Luz:

– Nog meer heerlijke natuur in Dehesa de Abajo, Pinares de Aznalcázat en het duinengebied Acantilado del Asperillo

Daarnaast zijn de natuurgebieden rondom Doñana bezocht zoals Dehesa de Abajo, Pinares de Aznalcázar en het duingebied Acantilado del Asperillo. Ook de badplaatsen Mazagón en Matalascañas hebben een eigen hoofdstuk gekregen. Ook hier weer wordt de informatie ondersteund door vele kaarten en foto’s.

– Wil je ontspannen? Ga naar het altijd zonnige Costa de Islantilla

En natuurlijk kijken we maar de prachtige kust van Costa de Islantilla waar horeca en aannemers zich qua bouwwoede in hebben kunnen houden. Bij Nederlandse en Vlaamse toeristen is de Costa de Islantilla met grensstadje Ayamonte en authentieke vissershaven Isla Cristina een populaire vakantiebestemming. Geen wonder. De stranden zijn prachtig, de zon schijnt er bijna altijd. En de vis is heerlijk vers. Daarnaast liggen er aan de kust en in de omgeving schilderachtige stadjes, terwijl provinciehoofdstad Huelva ondanks de mindere plekken eveneens een bezoek waard is. Al is het maar om lekker te winkelen en te eten.

De mooie kust. (Costa de la Luz Noord).
De mooie kust van Costa de Islantilla

– Tv-persoonlijkheid en wijnteler Ilja Gort werd enthousiast over het noorden

Eerder was wijnteler, tv-persoonlijkheid en reisleider Ilja Gort met NPO 2 op reis in deze onontdekte regio. Hij bezocht onder meer het bedevaartsoord El Rocío en een wijnboer in de mooie wijnstreek Condado de Huelva. Zijn enthousiasme was aanstekelijk.

In onze webwinkels kun je de bijna 300 pagina tellende digitale reisgids Costa de la Luz Noord vinden. Het is een kijk- en leesboek, een e-reisgids die écht alles laat zien.
Wie alleen geïnteresseerd is in het natuurgebied Doñana of de toeristische bestemming Costa de Islantilla kan de wat kleinere gidsen over deze gebieden kopen.

Ilja Gort staat voor de grote bedevaartskerk in El Rocío en bekijkt het enorme Pinksteren-feest (Pentecostés). Bron: Gort over de Grens, Avrotros. Uitzending terug te zien via NPO Start
Ilja Gort staat voor de grote bedevaartskerk in El Rocío en bekijkt het enorme Pinksteren-feest (Pentecostés). Bron: Gort over de Grens, Avrotros. Uitzending terug te zien via NPO Start.

Reisgids over het noorden van Costa de la Luz

Inhoudsopgave:

  • Voorwoord (pag. 1 – 5)
  • Hoofdindex plus plattegronden-index (pag.6 – 10)
  • Nationaal- en natuurpark Doñana (pag.11 – 145)
  • Wijnstreek Condado de Huelba (pag.149 – 176)
  • Huelva (pag.177 – 200)
  • De steden van Columbus (pag.201 – 223)
  • Costa de Islantilla (pag.224 – 280)

.

.

De bezochte en beschreven plaatsen

Het noordelijke deel van de Costa de la Luz.
Kaart met de bezochte plaatsen en gebieden aan de Costa de la Luz Noord.
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

– Zie ook: De blog-verhalen over Costa de la Luz
– Zie ook: De foto top-10 van het noordelijke deel Costa de la Luz
– Zie ook: reisgids Costa de Luz – Zuid

Scroll naar boven