Lugo verdient het om ontdekt te worden

De kathedraal op de achtergrond. Een Romeinse poort ervoor, begeleid door twee torens
De kathedraal op de achtergrond. Een Romeinse poort ervoor, begeleid door twee torens

Lugo, niet echt een stadsnaam die bij veel toeristen een belletje doet rinkelen. Misschien dat sommige bedevaartgangers op weg naar de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela de naam kennen, want Lugo ligt aan één van de zogenoemde ‘Caminos de Santiago’. Het moet voor de bedevaartganger een genot zijn om door Lugo te lopen, denken we, als we de enorme stadsmuren uit de derde eeuw na Christus (260-325) bekijken.

Wat zijn wij Zwollenaren jaloers op deze in de Spaanse provincie Galicië gelegen stad. Lugo is geheel omgeven door een intacte stadsmuur van 2,2 kilometer lengte. Zwolle daarentegen sloopte in zijn uitbreidingsdrift bijna alle muren en stadspoorten. 

Betoverend Lugo.
Betoverend Lugo.

Volgens de inwoners van Lugo wordt de stad omgeven door de meest intacte Romeinse muur van de hele wereld. Kijk, daar kan je toeristen mee lokken. Maar ook de UNESCO geeft de Lugoërs gelijk. Hun stenen muur is een werelderfgoed.  

Lugo, de ommuurde stad
Lugo, de ommuurde stad

71 Torens

Lugo’s muur telt nog zo’n 71 torens die op acht tot 16 meter afstand van elkaar staan. De ruim tien meter hoge verdediging stamt uit de Romeinse tijd. Bij regen wordt de muur met zijn donkere stenen nog indrukwekkender dan ‘ie al is. Als de regen ook nog eens de granieten stoeptegels in de stad nat maakt, spiegelen de gebouwen massaal op straat. Een stad die zijn kwaliteiten in de regen laat zien. Dat komt niet zo vaak voor. 

Straat richting Rúa San Marcos, gezien vanaf de Romeinse muur.
Straat richting Rúa San Marcos, gezien vanaf de Romeinse muur.
Vanaf de muur kijk je naar de stadspoort Porta do Bispo Odoario.
Vanaf de muur kijk je naar de stadspoort Porta do Bispo Odoario.

Wil je de stadsmuur beleven dan kun je erop rondlopen, want er is een breed voetpad op de beschermende schil aangelegd. ’s Avonds wordt de toer een extra leuke belevenis, want de muren én het wandelpad zijn verlicht. We zien vrouwen zonder begeleiding lopen, dus blijkbaar is het een veilige stad. 

De muur is natuurlijk niet helemaal origineel. In de loop van de eeuwen zijn er nieuwe poorten ingemaakt, en daarnaast werd er flink gerestaureerd. In 1971 sloopte het gemeentebestuur liefst 130 woningen en 1429 schuurtjes die in de loop van de eeuwen tegen de muur waren aangebouwd. Wil je nog een originele Romeinse poort zien? Ga dan naar die van Porta Miña. Je ziet een kleine poort die bijna platgedrukt wordt door twee enorme torens.

De schat van Lugo. Een halssieraad van bijna 2 kilo goud.

De Goudschat

.
Lugo is een creatie van de Romeinen uit 15 voor Christus na de verovering van de Noord-Spaanse provincie. Je struikelt daarom over de Romeinse overblijfselen. Het provinciale museum bezit bijvoorbeeld een Romeinse vloer en meerdere grafstenen. Een Romeins zwembad ligt, beschermd door een glazen vloer, duidelijk zichtbaar op een binnenstadsplein (Praza de Santa María). Het uitgangspubliek loopt op de Rúa Nova, die waarschijnlijk is aangelegd over het oude Romeinse stratenpatroon. Over de beneden de stad gelegen rivier Miño ligt een Romeinse brug, die nog steeds gebruikt wordt door de bedevaartgangers naar Santiago de Compostela.

Het wandelpad op de stadsmuur.
Het wandelpad op de stadsmuur.

De stenen bescherming geeft de binnenstad een intiem karakter. Lugo herbergt ook nog eens een bijzondere schat; een goudschat. Het provinciale museum (Museo Provincial de Lugo) bezit sinds dit jaar een nieuwe tentoonstellingsruimte met gouden sieraden uit onder meer de pre-romeinse tijd. Pronkstuk is de 1,8 kilo (!) wegende halsketting die gevonden werd in het kustplaatsje Burela.

De portier van het wat rustig overkomende museum is zo trots op het gouden sieraad dat hij, als wij het museum verlaten, nog een keer benadrukt dat het maar liefst om 1812 gram goud gaat dat wordt tentoongesteld. We snappen zijn enthousiasme helemaal. Bijna twee kilo goud om je nek. Dat moet wel een heel rijk persoon zijn geweest.

Meer informatie over Lugo én omgeving kun je vinden in onze nieuwe digitale gids: het Grote Spaanse Routeboek (Apple Books & Boekenbestellen.nl (Pdf).

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Ruzie

Het museum was de gouden collectie bijna kwijtgeraakt na een ruzie met de erfgenamen van de antiek-opkoper van de sieraden uit Galicië. De erfgenamen die de gouden collectie in eerste instantie aan het museum hadden uitgeleend, stopten de hele voorraad weer in een bankkluis toen de onderhandeling over een goede aankoopsom te lang duurde. Ruim twee miljoen euro kostte uiteindelijk de aankoop, maar voordeel was wel dat er in de zomer van 2018 een nieuwe tentoonstellingsruimte kon worden geopend.

De uitgaansstraat: Rúa Nova
De uitgaansstraat: Rúa Nova

Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de buurt van het uitgaanscentrum ligt. Lugo is overigens een heerlijke stad om te dwalen. Wie van kerken houdt, of bedevaartganger is,  kan de kathedraal de Santa María bezoeken met een houten altaarstuk van de Zuid-Nederlandse beeldhouwer Cornelis de Holanda. Het plafond boven het hoofdaltaar is prachtig beschilderd. Het Paleis van de Bisschop ligt ernaast, terwijl een straat verderop richting de Rúa Nova de uit de Middeleeuwen stammende gezellige wijk Barrio do Miño ligt.

Het plein Praza do Campo.
Het plein Praza do Campo

Het plein Praza do Campo is het hart van het wijkje. Niet voor niets dat het toeristenbureau er zich gevestigd heeft (Praza do Campo 11). Opvallend is wel dat er in de buurt nogal wat huizen leeg staan, overdekt met graffiti. Een teken dat de stad niet heel erg rijk is. In Nederland waren er allang dure appartementen van gemaakt. Zeker in de binnenstad. 

Restaurant Paprica.
Restaurant Paprica.

Eten

Wel kun je je er arm eten. Het restaurant Paprica (Rúa das Noreas 10) is een aanrader, terwijl je heerlijke lokale chocolade en andere producten kan kopen in de winkel La Sucursal aan de Rúa San Marcos 2. Tip: Spanjaarden eten ’s avonds in het weekeinde erg laat. Rond 22.00 uur verzamelen ze zich meestal. Wil je ‘thuis’ goedkoop eten, maar toch verse waren kopen, dan moet je beslist de Mercado de Abastos bezoeken, middenin het centrum. Het is een genot om daar langs de kaas-, vlees-, vis- en groentehandelaren te lopen. De beste bakker in de stad? Panadería Madrid En Lugo aan de Rúa San Pedro.

Tijdmachine

Wil je terug in de tijd? Niet in de Romeinse tijd, maar die van de 19e eeuw? Stap dan even het gebouw Circulo de las Artes binnen aan het hoofdplein Praza Maior 23. Het gebouw stamt uit 1895 en is opgericht door leden die de cultuur koesteren. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. Grote balzalen. Marmer op de vloeren. Fauteuils om in weg te zakken. Enorme biljartzalen waar ooit, zo blijkt, een Nederlander bijna wereldkampioen biljarten is geworden. Een enorme kroonluchter hangt boven de marmeren hoofdtrap. 

En dan die bibliotheek. Er is wifi, dat wel, Maar die stoelen en tafels. Enorme kappen bedekken de lampen boven de leestafels. Het is er doodstil. Slechts het geritsel hoor je als iemand een krant omslaat. In de vitrinekasten liggen herinneringen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. We hebben er, bijna, met open mond rondgelopen. Er is ook een jongerenafdeling, maar die ziet er hypermodern uit met felgekleurde meubels. Je kan met de leden whatsappen, vertelt hun website. Het Circulo gaat dus met zijn tijd mee.

Een ontdekking

Lugo. We missen je, nu we weer terug zijn in Nederland. Het was een ontdekking. Levendig, intiem, maar met respect voor het enorme verleden. Het was een plek om te blijven, te ontdekken en je te verbazen. Hier komen we zeker terug. Gelukkig heeft de stad een aardige camperplek en diverse hotels. De camping daarentegen ligt ver weg; zeker op zo’n dertig kilometer afstand.  In de winter niet open, dus je moet creatief zijn om er te komen. Ergens wel jammer, Deze stad verdient het om ontdekt te worden.

De camperplek.
De camperplek.

Zie ook: toeristenbureau Lugo


Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

6 reacties

  1. henk blom
    30 december 2018

    Heerlijk enthousiast verslag. Hoop dat wij de kans nog krijgen het te bezoeken.
    Vr.gr. Henk Blom.

    1. CamperSmuikje
      30 december 2018

      Dank je! Zou mooi zijn

  2. hg weezeman
    30 december 2018

    Ik ben er twee keer geweest. De ene keer als pelgrim toen ik vanuit huis naar SdC liep. Er zijn ook veel Santiago vangers die hier beginnen. De tweede keer met mijn lief en de Sprinter. Het is een prachtige stad. Terecht om er nog eens naartoe te gaan.
    Warme groet en een glimlach,

    1. CamperSmuikje
      30 december 2018

      Gaan we zeker doen! Mooie ervaring trouwens.

  3. Anuscka
    30 december 2018

    Wauw, wat een pareltje! prachtig!

    1. CamperSmuikje
      30 december 2018

      Klopt, was een ontdekking. Ooit zagen we een heel oude zwart-witfoto in een Spaans café van Lugo. Dat was zo’n tien jaar terug. Maar toen trokken we rond met een tent, en Lugo had te vaak slecht weer. Nu hebben we een camper en kunnen we koud weer of regen trotseren. En Lugo bezoeken. Inderdaad, een pareltje.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven