Stormloop camperaars stimuleert groei cp’s in Spanje

Cuenca, met hier de 'wolkenkrabbers' uit een ver verleden, is een populaire stad in het binnenland van Spanje. Dik 10 kilometer buiten de stad ligt een camping, binnenkort beschikt Cuenca bij de binnenstad over een gemeentelijke camperplek.
Cuenca, met hier de ‘wolkenkrabbers’ uit een ver verleden, is een populaire stad in het binnenland van Spanje. Dik 10 kilometer buiten de stad ligt een camping, binnenkort beschikt Cuenca bij de binnenstad over een gemeentelijke camperplek.

Het aantal nieuwe camperplekken in Spanje groeit en groeit. In de afgelopen zeven maanden telden we 84 nieuwe locaties met de in het binnenland gelegen deelstaat Castilië en León als koploper. Niet al deze camperplaatsen (cp’s) zijn al gerealiseerd, maar in de meeste gevallen staan gemeenten te trappelen om zo snel mogelijk camperaars te ontvangen.

Die groei is nodig ook, want we horen van heel veel camperaars dat Spanje in snel tempo ‘overbevolkt’ raakt. We overwinteren zelf momenteel ook in het zonnige zuiden en horen van heel veel camperaars dat met name langs de kust van de Middellandse Zee het niet leuk meer is. Wie op de bonnefooi op pad gaat heeft nauwelijks kans op een plekje. Soms mag je een nachtje blijven staan, maar moet je de volgende dag toch echt wegwezen.

Steeds meer Spaanse campers

Dat komt niet alleen omdat heel veel buitenlanders het zuiden een beter alternatief vinden dan het koude en dure noorden, maar ook omdat steeds meer Spanjaarden zelf campers kopen. En er volop mee op pad gaan. Met name in de weekeinden en tijdens de vakanties.

Nieuwe camperplekken zijn dus meer dan welkom. Wel zie je dat zeker gemeenten in het prachtige, maar lege binnenland cp’s realiseren. Of ze daarmee de kustgangers op weg naar nieuwe avonturen weten te verleiden, wagen wij te betwijfelen.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Blijvend hoog tempo

Wie terugkijkt ziet dat we vorige keer 166 nieuwe cp’s meldden, maar toen hebben we een periode van 14 maanden bekeken. Dit jaar hebben we ervoor gekozen eerder de eindstand op te maken. Duidelijk is trouwens dat het hoge tempo qua groei van het aantal camperplaatsen aanhoudt.

We merken dat veel camperaars in de startblokken staan om hun komende reis uit te stippelen. We hopen dat onze cp-lijsten daarbij van pas komen. Aan de bezoekersaantallen op onze website en blog kunnen we merken dat we jullie er in ieder geval veel plezier mee doen. Vandaar ook dat we er voor gekozen hebben deze meest recente lijst eerder te publiceren.

Wijnstad Haro in La Rioja heeft sinds kort ook de beschikking over een gemeentelijke cp. De stad heeft al jaren een door camperaars veelgebruikte camping.
Wijnstad Haro in La Rioja heeft sinds kort ook de beschikking over een gemeentelijke cp. De stad heeft al jaren een door camperaars veelgebruikte camping.

Alle politici voor meer cp’s

Opvallend is dat in een politiek o zo verdeeld land als Spanje, zowel extreemrechts als extreemlinks en alles er tussen, camperaars graag willen ontvangen. Zo zet momenteel de linkse gemeenteraadsleden van Unidas Podemos zich in voor een goede camperplek in Malaga. Malaga had net voordat Covid-19 uitbrak een gemeentelijke cp bij sporthal Martín Carpena gekregen. Daar konden 100 campers staan.

Omdat er geregeld driedubbel zoveel stonden begon de buurt te klagen. Al snel besloot het gemeentebestuur de plek te sluiten, waardoor campers nu weer overal verspreid door de stad hun tijdelijke slaapplaats zoeken. Unidas Podemos eist nu dat de stad Malaga op zoek gaat naar een oplossing. “Want het kan niet zo zijn dat wij mensen met rondrijdende huizen geen  gastvrijheid aan kunnen bieden”, aldus de partij. Een toeristische stad als Malaga is dat aan zichzelf verplicht.

Zelfs Vox, de extreemrechtse partij, die normaal overal tegen is, is het met al haar politieke tegenstanders eens dat camperaars een plek verdienen in Spanje.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple/Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met veel informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus. Prijs 15,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store 

Campings omgezet in cp’s

Grappig om te zien is dat voormalige campings omgezet lijken te worden tot camperplek. In Antequera wil de gemeente de voormalige camping Torcal ombouwen. Je ziet deze beweging al wat langer in Frankrijk, waar bijvoorbeeld de niet meer goed lopende camping van de stad Moulins nu dienst doet als cp. Voor vele camperaars een perfecte oplossing. Ook voor de voormalige campingeigenaren die niet genoeg tent- en caravankampeerders krijgen om een vol jaar van te kunnen leven. Camperaars hebben veel minder ‘zorg’ nodig. Bovendien blijven die het hele jaar door rondreizen.

Hontoria del Pinar in Castilië en León is de toegangspoort tot Parque Cañon del Río Lobos. Deze gratis cp krijgt binnenkort 'gezelschap' van buurtgemeente Navaleno.
Hontoria del Pinar in Castilië en León is de toegangspoort tot Parque Cañon del Río Lobos. Deze gratis cp krijgt binnenkort ‘gezelschap’ van buurtgemeente Navaleno.

Castilië en León winnaar aantal nieuwe cp’s

De winnende deelstaat qua nieuwe cp’s is ditmaal wederom Castilië en León met 22 nieuwe camperplekken. Met name de provincie Burgos is met een enorme inhaalslag bezig. Tot 2020 telde deze noordelijke provincie amper een dozijn cp’s met ongeveer 150 standplaatsen. Momenteel is er in 23 dorpen en steden plek voor dik 400 campers. En als we het bestuur mogen geloven dan is het einde nog lang niet daar.

Wanhoop bij kustgemeenten

Opvallend is trouwens de wanhoop bij sommige kustgemeenten. We meldden eerder al dat het aantal camperaars langs de Middellandse Zeekust uit z’n voegen lijkt te lopen. In onze zoektocht naar nieuwe cp’s stuitten we op een verhaal uit Sueña Torrevieja, waar blijkbaar alle parkeerplaatsen door campers worden bezet. Zelfs de parking van de begraafplaats biedt geen ruimte meer voor bewoners die hun overledenen willen bezoeken.

De gemeente is op zoek naar een oplossing. Ze is er blijkbaar nog niet uit of ze keihard gaat optreden tegen de camperaars door hoge boetes te gaan uitdelen of dat ze een terrein gaan aanwijzen waar camperaars officieel mogen staan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Discussie in Almería
Ook zo’n stad waar veel over parkerende camperaars wordt gesproken is Almería. Vele honderden verblijven soms wekenlang op de parkings in de buurt van het strand. Het bracht een columnist van de lokale krant ertoe het gemeentebestuur op te roepen goed te zijn voor de camperaar. Want die brengt geld mee én dat is goed voor iedereen.

Hij schrijft dat hij pas ook getroffen werd door de enorme aantallen die geparkeerd staan bij onder meer Maestro Padilla Auditorium, Parque de las Familias, bij het strand Bobar en Palmeral en bij de monding van rivier Andarás.
Maar hij maant de critici het vanuit een positief oogpunt te zien: “We moeten trots zijn.  Ze zijn hier omdat ze hier willen zijn. Ze komen voor ons. En ze brengen geld mee. Laten we gastvrij zijn.” Hij voegt eraan toe dat de meeste camperaars natuurminnende mensen zijn die respectvol met het milieu omgaan. 

Advertentie: e-reisgids Almería, het Moorse geheim (Apple)
Almería, het Moorse geheim

Deze e-reisgids over de levendige Spaanse havenstad Almería laat de invloed van de Moren zien en het enorme Arabische kasteel Alcazaba. Daarnaast is er veel aandacht voor de film- en kunstwereld (Indalobeweging). Almería is een echt kijk- en leesboek met 116 pagina’s, 164 foto’s, weblinks, kaarten, filmpjes en een filmwandelroute. Prijs: 8,99 euro.
Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore

Verantwoording: alles gecontroleerd

De meeste cp’s op onze lijst staan nog niet op de app van de NKC, omdat ze nog maar onlangs open zijn gegaan. Wij hebben uiteraard gecontroleerd of deze ‘nieuwelingen’, die wij via Areasac, de Spaanse tegenhanger van NKC, hebben gevonden ook echt bestaan. En ja, ze bestaan. Aan de hand van bijvoorbeeld foto’s van Spaanse camperaars, met Google Maps en via Street View hebben we gekeken of jullie naar de genoemde cp’s kunnen afreizen. Controleer wel de lijsten die wij als pdf’s aan deze blog hebben gekoppeld. Achter elke plek staat of die al klaar is of dat het gaat om plannenmakerij.
Wij wensen jullie vooral een mooie trip door het prachtige Spanje.

Zie ook: Janine’s CP-lijstjes (introductie)

Inhoudsopgave: waar zijn de nieuwe camperplaatsen aangelegd?

Scroll naar boven