Onze historische boekenreeks: de Zwolse Courant en Paasheuvel (AJC)

Na de sloop van het Tijl-pand aan de Melkmarkt werd de plek opgevuld met een grijs bankgebouw. En nog veel later ging het Rabokantoor plat voor een winkelcomplex (Primark). Aan de Voorstraat zie je nog wel een deel van het oude Tijl-kantoor met in de top de Tijl-boom. (fam.De Boer-collectie Hogenkamp)
Na de sloop van het Tijl-pand aan de Melkmarkt werd de plek opgevuld met een grijs bankgebouw. En nog veel later gingen de kantoren van de Rabo en Zwolse plat voor een winkelcomplex (Primark). Aan de Voorstraat zie je nog wel een deel van het oude Tijl-pand met in de top de Tijl-boom. (fam.De Boer-collectie Hogenkamp)

Oud-journalist Willem van der Veen beschrijft in het digitale boek ‘De Zwolse’ de levendige herinneringen over zijn werk bij de Zwolse Courant-Stentor met mooie anekdotes en historische foto’s. Daarnaast verhaalt hij ook over de twee eeuwen durende persgeschiedenis van de krant die geleid werd door de Zwolse familie Tijl.

Die tweehonderd jaar is best wel uniek. Meestal is iets niet uniek, maar voor de ‘Zwolse Courant’ geldt dat wel. Er is geen enkele krant in Nederland die het langer onder een en dezelfde uitgever heeft uitgehouden. Het was een van de oudste nieuwsbladen van Nederland. Bovendien is het een krant die nog steeds bestaat. Weliswaar niet meer onder de vleugels van uitgeverij Tijl, maar Zwolle heeft nog steeds een eigen editie met een eigen redactie en dat is bijzonder.

Willem van der Veen, chroniqueur van de Zwolse Courant.

Willem van der Veen, de auteur van dit boek, maakte de afgelopen jaren voor het Zwols Historisch Tijdschrift een verhalenreeks over Tijl en de krant. Deze elfdelige serie verscheen enkele jaren geleden in boekvorm. Om de unieke historie voor het nageslacht te bewaren.

De jaren '50. De journalisten van de Zwolsche Courant, Boetze en Schothorst, werken in hun kantoor aan de Melkmarkt.
De jaren ’50. De journalisten van de Zwolsche Courant, Boetze en Schothorst, werken in hun kantoor aan de Melkmarkt.

Het is geen gewoon boek met knisperende pagina’s geworden. Het digitale boek is de toekomst en zorgde ervoor dat Willems verhaal ook verrijkt kon worden. Met veel extra foto’s, illustraties en anekdotes.
De eerste elf hoofdstukken zijn Willems verhaal over 200 jaar Zwolse Courant. Het eindigt op het moment dat de Zwolse Courant de Stentor wordt. Het moment ook dat Willem na dik vijftig jaar ophoudt met werken voor het dagblad.

Maar als de Stentor gaat de geschiedenis verder. Een aantal Stentor-redacteuren vertelt in dit boek over de tijd ná de Zwolse Courant. Foto’s laten zien hoe het verder is gegaan. Het zijn de extraatjes in dit zeer lezenswaardige boek.

Willem van der Veen wordt geïnterviewd door Janine Stougie.
Willem van der Veen wordt geïnterviewd door Janine Stougie in oud-journalistencafé Blij.
Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl

Zie ook: Schrijver Van der Veen: “Iedereen kende de Zwolse Courant”
Zie ook: De Zwolse Courant, 200 jaar venster op de wereld
Zie ook: Persbericht! Hoera, Willems e-book over de Zwolse Courant is uit
Zie ook: Voorproefje Zwolse: ‘Glamourjournalist’ Willem op reportage met beschimmelde redactiejas
Zie ook: Zwolse redder van krantenhistorie: “Ik kon het niet aanzien”

De Zwolse – Authentiek ★★★★
by Basdik
Vlot vertelde, fijn geïllustreerde geschiedenis van de opkomst en ondergang van een krant. Fraai beeld van twee eeuwen persgeschiedenis (bron: recensie Apple Books Nederland).

Digiboek nr2: De Paasheuvel tussen goed en kwaad

De gerestaureerde voorgevel van de Zonnehal op recreatieterrein de Paasheuvel.
De gerestaureerde voorgevel van de Zonnehal op recreatieterrein de Paasheuvel.

Dit digitale book gaat over de Paasheuvel, een recreatieterrein in de Veluwse bossen. Gelegen op een paar kilometer van Nunspeet, bij het dorpje Vierhouten. De recreatieplek is omgeven door enorme bossen en een prachtige heide.

De Paasheuvel is een plaats met historie. De titel ‘De Paasheuvel tussen GOED & KWAAD’ is gekozen vanwege die geschiedenis. Er zijn leuke verhalen te vertellen over de stichters ervan en hun idealen. De Tweede Wereldoorlog daarentegen haalde het slechtste in de mens naar boven.

Waarom dit e-book? De schrijver Walter Devenijns woonde er jarenlang met mijn vriendin. Toen ze zich er vestigden, kwamen we erachter dat de Paasheuvel een plek met rijke geschiedenis was. Jonge arbeiders onder leiding van de socialistische jongeren beweging Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) ontgonnen vanaf 1922 de toen nog kale heide.

Feest (juni 2023) in de Zonnehal na de restauratie.
Feest (juni 2023) in de Zonnehal na de restauratie.

Vakantie in de natuur, weg van de armoedige stadswijken, weg van het ‘voze’ stadsleven. Op naar een nieuwe mens. Als symbool speelde de zon een belangrijke rol bij de jonge socialisten. Want wie naar de zon keek, zag geen schaduw. Vandaar dat de Vierhouter Zonnehal op de Paasheuvel een opkomende zon van glas en hout in de gevel had verwerkt. Die gedachte om zich te ontwikkelen in de natuur was toen een revolutionaire gedachte.

De werklozen maakten de Paasheuvel pas groot

Na de beurskrach in 1929 en het uitbreken van de crisis in de jaren dertig (Grote Depressie) werkten er duizenden werklozen op de Paasheuvel via de werkverschaffing. Bijna alle grote gebouwen zijn gebouwd of uitgebreid met de inzet van werklozen. Duitse vluchtelingen, afkomstig uit Hitler-Duitsland, hielpen mee totdat de oorlog uitbrak.

Enkele joodse onderduikers werden tijdens de oorlog op het terrein gevangen gezet en geëxecuteerd. We besteden aandacht aan de slachtoffers én de veroordeelde moordenaars, waarvan er een die de bijzondere naam Frankenstein droeg.

Na de oorlog viel de AJC uiteen. De opkomende welvaart en het verdwijnen van de verzuiling zorgden ervoor dat de Paasheuvel steeds meer een gewoon recreatiecentrum werd.

De Paasheuvel vierde onlangs haar 100-jarige bestaan. Dat werd trots vermeld tijdens het openingsfeest van de gerestaureerde Zonnehal.
De Paasheuvel vierde onlangs haar 100-jarige bestaan. Dat werd trots vermeld tijdens het openingsfeest van de gerestaureerde Zonnehal. Dat moest gevierd worden met een toost.

Nu is het ruim dertig hectare tellende terrein, voorzien van enkele Rijksmonumenten, opgesplitst. Een groot deel werd overgenomen door een recreatiebedrijf uit Ermelo. De Paasheuvelgroep, met wortels uit de AJC-tijd, bezit nog maar een paar hectare. Het socialisme heeft Vierhouten definitief verlaten. Alleen de prachtige gebouwen herinneren nog aan het roemrijke verleden.
 
Tijd voor een e-book dus, met aandacht voor de geschiedenis, monumenten, restaurants, de ruisende bossen en een lege heide. Veel leesplezier!

Zie ook: De Paasheuvel tussen goed en kwaad

Advertentie: e-book De Paasheuvel tussen goed & kwaad (Apple)
Voorpagina e-book PaasheuvelDe geschiedenis van de sociaal-democratische jongerenbeweging AJC en de wrede moord op ondergedoken joodse Nederlanders op het Veluwse terrein van de Paasheuvel (Vierhouten). Gratis. 90 pagina’s. Meer informatie? Klik hier. Of ga direct naar: Apple Book Store
Scroll naar boven