Wat vinden wij van onze wifi Hotspot-extender V4? Een recensie

Het wifi-kastje. (Hotspot-extender V4).
Het wifi-kastje van de Hotspot-extender V4.

Zonder wifi kunnen we niet. Als we in het kantoortje van camper Smuikje onze verhalen schrijven voor de nieuwe e-reisbooks zoeken we op internet naar extra informatie. Hoe schrijf je de namen van de bezochte plaatsen en straten? Wat zijn de openingstijden of prijzen?

En, niet onbelangrijk: we bekijken onze foto´s die in the Cloud ‘hangen’. We fotograferen namelijk standaard alle informatieborden die we tegenkomen op onze reis. Vaak geven die meer informatie dan dat we bij de lokale VVV´s tegenkomen.

Natuurlijk hebben we beiden een mobiele telefoon met de daarbij behorende telecom-contracten. Sinds Europa op telecom-gebied één is geworden, zijn de prijzen voor internet in het buitenland drastisch gedaald.

Om een voorbeeld te geven: nog maar enkele jaren geleden betaalden we voor het opslurpen van slechts 1 mb 2 euro. Je snapt, veel gesurft werd er niet. Nu betaalt Walter ongeveer 30 euro voor 10 Gigabyte, omgerekend 10.000 mb. Dat is 0,003 cent per mb. Kijk, dat zijn nou prijzen waar je happy van wordt.

De pagina-indeling:

De handleiding op de doos van de Hotspot-Extender.
De handleiding op de doos van de Hotspot-Extender
Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De nieuwe wifi-router Hotspot-extender

Toch hebben we onlangs een nieuwe wifi-router gekocht: de EZ-wifi Hotspot Extender V4*. Zo eentje die met zijn sterke buitenantenne het signaal van een camping of camperplek binnenhengelt, ook als dat campingsprietje honderden meters verder weg staat. Dat internetsignaal verspreidt de router dan weer in onze Smuik, waardoor we alle wifi-hongerige apparaten erop aan kunnen sluiten.

  • Voordeel 1: je hoeft niet elke keer een duur internetvoucher aan te schaffen voor elke telefoon, tablet of laptop. Meestal, niet altijd overigens, kun je met één code álle apparaten bedienen.
  • Voordeel 2: je hoeft niet altijd in de buurt van de receptie te staan om dat wifisignaal op te pikken. Dat hebben we in de afgelopen maanden wel gedaan, want onze oude router van Turbowifi wilde niet meer samenwerken met onze Apple´s. Waarom niet weten we niet helemaal, maar Apple zou de chip van de router niet meer erkennen. Zou te onveilig zijn.

Enfin, onze nog maar twee jaar oude investering van bijna 200 euro staat in afwachting van de gang naar de recycleboer werkeloos in onze kast. Auw dus. Een nieuwe werd gekocht voor ruim 160 euro. Want we verbruiken toch wel meer mb´s dan onze telecomproviders beschikbaar stellen. Alleen al het bekijken van de vele honderden foto´s of documenten in onze cloud jankt onze mb-abonnementen leeg. Zo´n 500 mb per dag, per persoon wordt er wel eens verbruikt. We zijn grootverbruikers. En dat vele maanden lang.

De V5 komt eraan.
De wifi-extender V4 krijgt een opvolger, de V5. We gaan de machine binnenkort (in juli) testen, dus hoe die werkt weten we niet. De specificaties zien er zo op het oog goed uit. De V5 is een apparaat dat twee netwerken kan bedienen, 2,4 Ghz en 5 Ghz. De V4 kan alleen met de oudere netwerkversie overweg (2,4 Ghz). We houden jullie op de hoogte.
De router-versterker op de plank.
De router-versterker op de plank
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Naar boven

Waarom kochten we de Hotspot-extender V4?

Waarom zijn we gegaan voor de V4? We lazen de positieve recensie van de zeer technisch onderlegde camperaar Mickel Moen (Geert). Daarna bezochten we de site van EZ-wifi, bekeken diverse andere recensies. De specificaties van het V4 zagen er goed uit. De handleiding bijvoorbeeld is slechts een a-4tje lang. Het product wordt compleet geleverd, inclusief de voor de reiziger zo belangrijke 12-volt stekker.

Naar boven

Wat zijn onze ervaringen?

De installatie:

Een kind kan de was doen. Uitpakken, alle onderdelen aansluiten, en de simpele handleiding volgen. Scannen, ennnn…Boem. Contact! Code invoeren van het binnengehaalde wifi-station en klaar is Kees. Menu is te bedienen vanaf tablet of mobiele telefoon, en waarschijnlijk ook laptop (maar dat hebben we nog niet getest). De groengekleurde menuknoppen zijn groot. Je kunt ze niet missen.

De 60 gram zware buitenantenne.  (Hotspot-extender V4).
De 60 gram zware buitenantenne

Bereik:

Zijn buitenantenne is klein, heeft een zuignap en kan met zijn 8dBi behoorlijk wat wifi-stations vinden. De buitenantenne van Turbowifi zat op 7dBi (red. Hoe hoger, hoe beter). Volgens de EZ-fabrikant die uit Europa komt, is het bereik ongeveer 250 meter. Dat is dan wel weer afhankelijk of er bebouwing in de buurt is of bos. Elk object hindert namelijk de doorgave van een wifi-signaal. Als het regent zakte het signaal ook in. Wifi heeft immers een hekel aan water. In de praktijk, met bomen, caravans of campers in de buurt, schommelde het bereik zo rond de 100 meter.

Makkelijke knoppen in een duidelijk menu.  (Hotspot-extender V4).
Makkelijke knoppen in een duidelijk menu

Scannen:

Het Nederlandstalige menu, dat soms krom Nederlands gebruikt, kent verschillende scanmethodes. Je kan bijvoorbeeld zoeken op Fon-netwerken. Dat is het wifisysteem waarbij Fon-gebruikers gratis mee kunnen surfen op de router van een ander Fon-lid. In Nederland wordt Fon verspreid via KPN, waardoor je in het buitenland gebruik kan maken van andere Fon-hotspots. Voorwaarde is wel dat je je eigen router openzet voor andere Fon-gebruikers. In ons land, België, Frankrijk en Portugal struikel je bijna over de Fon-wifi´s. In Spanje en Duitsland (daar noemen ze het heel suffig wlan) moet je ze echt zoeken.

Het totale pakket.
Het totale pakket

Mobiel:

Stel, er is geen wifi-station in de buurt. Wat dan? Dan kun je heel makkelijk je iPhone of je Android-telefoon aansluiten middels een usb-kabel (niet meegeleverd). Kabel aansluiten, menu oproepen, op de knop Apple-Android drukken. De rest gaat vanzelf. Bij ons werkte de test omschakeling van wifi naar mobiele telefoon niet helemaal soepel, maar na het uit- en aanzetten van de router werd ons mobieltje herkend. En nu maar hopen dat je een goede 3G/4G-verbinding in het buitenland hebt. Want dat is weer een heel ander verhaal.
O ja. Een windows-phone kan niet aangesloten worden!

Advertentie: e-reisgids Cádiz
Cover e-reisgids CádizDe parel van het Spaanse zuiden. Bekijk de temperamentvolle havenstad van de flamenco. Cádiz, een stad om weg te dromen, om te flaneren door het historische centrum. Deze gids neemt je mee naar de enorme kathedraal, het Romeinse amfitheater, de levendige Mercado, het schilderij van El Greco, de Fenicische opgraving en de restaurantwijk La Viña. We nemen je ook mee naar de oude marine- en flamencostad San Fernando. Prijs 9,99 euro,150 pagina’s, 235 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    

Stroomverbruik:

Niet onbelangrijk. We laten onze elektrische apparaten bij voorkeur lurken aan 12 volt. Dat is zuiniger én we hoeven de omvormer niet aan te zetten, waardoor er minder kostbare energie verloren gaat. De producent van EZ-wifi levert twee stekkers; die van 230 volt en eentje van 12 volt.

Die laatste is handig, maar ziet er designtechnisch lomp uit. Een te dikke, rode knop maakt duidelijk dat er stroom binnengehaald wordt. En dat terwijl het zwarte, vergeleken met de Turbowifi-router zware kastje van 620 gram , er wél mooi uitziet. Het kastje is overigens van metaal en stemmig zwart gelakt. Stroomverbruik: 2 tot 12 watt, afhankelijk van het gebruik (berekening fabrikant). Het apparaat wordt niet warm, terwijl je op de Turbowifi bij wijze van spreken een eitje had kunnen bakken 😉 .

Kabels:

Die zijn voor een gemiddelde camperaar of caravanbezitter lang genoeg. Aan de buitenantenne – die tegen water bestand lijkt te zijn als we de reclame van EZ-wifi mogen geloven – hangt drie meter kabel. Het kabeltje is dun en dus mooi weg te werken als je dat wilt. De stroomkabels zijn ook lang.

Hoe sterk is je verbinding?
Hoe sterk is je verbinding?

Verder:

  • Wie dieper in de V4 wil duiken, kan dat doen via het beheerdersmenu. Daar verandert het handige menu voor grote vingers in een wat minder overzichtelijker menu met vele mogelijkheden. Dat is echt voor de liefhebber, waarbij handig (en slim) is dat je je standaardcodewoord root van je beheerdersmenu kan veranderen.
  • Ook handig is dat je je wifiverkeer kan bestuderen, waarbij je via een grafiek ziet hoe sterk of stabiel je wifikanaal is. Je ziet ook wie op je Hotspot Extender aangesloten zijn.
  • Niet onbelangrijk: in het menu zit een knop waarmee je naar een uitgebreide handleiding kan surfen die te vinden is op de website van EZ-wifi.
  • Wie anoniem wil surfen, kan op de speciale knop voor het Tor-netwerk klikken. Ook bezit het menu een mogelijkheid om je verbinding ´levend´ te houden, waardoor je wifi-verzorger je niet telkens eruit gooit als je niets doet.
  • Erg handig: je kan je router opdracht geven géén updates te downloaden. Makkelijk, want onze laptop ging na aangesloten te zijn op 4G lekker alles updaten, waarna we binnen enkele uren honderden mb´s van ons telecom-tegoed kwijt waren. Grrrrr.

Naar boven

Conclusie:

Topapparaat. Alleen dat lampje aan de voorkant waarmee je kan zien of de verbinding goed is, flikkert erg zenuwachtig. Ach…

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Naar boven

Ps: Waar staan de afkortingen dB, dBm of dBi voor?

Dat zijn getallen waarmee je de signaalsterkte van een wifi-zendmast of je eigen antenne kan meten.
dB, of dBm (decibel-milliwat). Hoe lager het getal, hoe beter de kwaliteit van je wifi-sigaal.
V4 vertaalt het ontvangen signaal niet in cijfers maar met percentages en een beschrijving. Bij een wifi-kwaliteit van 80% meldt V4 bijvoorbeeld dat de kwaliteit goed is.
Mocht je wél een dB-cijfer tegenkomen dan geldt de regel, hoe lager het getal, hoe beter de kwaliteit. dB -37 is beter dan -47. Een signaal tussen de -80 en -90 is slecht.

Noise.
Hier wordt de wereld omgedraaid. Hoe hoger de noisepegel, hoe beter de ontvangst. -92 dB is beter dan -72 dB. Meer ´lawaai´ is dus beter. Ergens wel logisch.
En dan nog dBi. Dat getal geeft de sterkte van je ontvangstantenne aan. Hier geldt; Hoger is beter. Onze V4-antenne heeft het getal 8 dBi. De oude zat op 7. Lijkt een minimale verbetering, maar als we de deskundige van een Duitstalige wifigidsje (pag.10) mogen geloven, dan is de sprong voorwaarts behoorlijk.

Meer info:

Website Mickel Moen
ezwifi.eu

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

*We hebben geen enkele band met de fabrikant. Het apparaat hebben we zelf betaald (prijs aug.17, ruim €160)

Naar boven

Scroll naar boven