Met de camper erop uit in Spanje. Niet alleen buitenlanders doen het, ook steeds meer Spanjaarden gaan met het ‘rijdende huis’ op pad. Voor het zesde achtereenvolgende jaar groeit de Spaanse campermarkt én daarmee ook het aantal camperplekken, want steeds meer gemeenten krijgen door dat camperaars geld in het laatje brengen.
Net als vorig jaar is het noorden van Spanje winnaar qua aanleggen van nieuwe camperplaatsen. Zeker Galicië steekt er met kop en schouders bovenuit met (plannen voor) zeven nieuwe locaties. In totaal gaat het ditmaal om 39 nieuwe locaties in heel Spanje (bronnen:AreasAc en regionale media).
Dat de komst van camperaars inderdaad geld opbrengt bewijst bijvoorbeeld de camperplek in Castronuño (Valladolid). Het dorp met nauwelijks duizend inwoners én een natuurgebied heeft het aantal bezoekers sinds de komst van de cp in 2019 met 60 procent zien stijgen.

Op dit soort effecten hopen ook Fonfría (17) en Trabazos (18) in de provincie Zamora. Deze dorpen liggen langs de E-82, de weg naar Portugal. Een veel gebruikte weg door buitenlanders. Zo is bijvoorbeeld de cp in Bragança, net over de grens in Portugal, een voltreffer. ‘Wat zij kunnen, moet ons toch ook lukken’, menen dan ook de gemeenteraden van beide dorpen. De gedachten dat camperaars misschien een dagje langer blijven of misschien een hapje en drankje gaan nuttigen spelen hier zeker mee.

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Ook Spanjaarden campergek
De verkoop van campers in Spanje steeg in 2019 met 19,2 procent. Er rolden 8900 nieuwe Autocaravanas uit de Spaanse autosalons, waardoor het camperpark groeide naar zo’n 70.000 wagens (bron: ASEICAR). Zo hard gaat het nog niet met het aantal camperplaatsen, maar er zijn behoorlijk wat gemeenten die plannen maken om voorzieningen voor autocaravanas aan te leggen.

Ook zie je dat plaatsen waar camperaars toch al ‘wild’ parkeren besluiten om echte plekken met voorzieningen aan te leggen en het overnachten en parkeren op andere locaties te verbieden.
Regulering bij Sierra Nevada
Dit jaar gaat dat bijvoorbeeld gebeuren op de Sierra Nevada. De gewone parkings worden voor camperaars gesloten, maar zij krijgen daarvoor in ruil een eigen terrein toegewezen. De bedoeling is dat daar dit jaar ook voorzieningen als water tappen, het legen van de toilet en het afvoeren van grijs water komen.

Bij de meeste, in dit verhaal genoemde locaties gaat het nu nog om plannen. In de maand januari wordt in veel gemeenten de begroting voor het komende jaar behandeld. Door geld vrij te maken voor de aanleg van campervoorzieningen lijken de meeste plannen uiteindelijk ook in werkelijkheid te worden omgezet. De meeste gemeenten trekken rond 100.000 euro uit om camperaars een nette plek te bieden.
Alleen extreemrechtse Vox houdt niet van camperaars
Grappig is dat in een politiek behoorlijk verdeeld land eigenlijk alle partijen, van extreemlinks tot rechts, voor de aanleg van camperplaatsen is. Alleen de extreemrechtse Vox heeft het niet zo op buitenlanders, dus ook niet op camperaars, maar gelukkig vindt de meerderheid in de meeste gemeenten het een uitstekend idee om ook mensen met hun ‘rijdende huis’ binnen te halen.
Zie ook: Janine’s nieuwe Spaanse CP-lijst
Zie ook: Forse toename Spaanse cp’s & andere wetenswaardigheden over de campermarkt. (juni 2019)
Janine’s CP-lijst: Nieuwe en aangekondigde Spaanse camperplekken
- Noord-Spanje met onder meer de provincies Galicië, Asturië en Cantabrië
- Noordoost-Spanje met Baskenland, La Rioja, Navarra
- Midden- en Oost-Spanje met Valencia, Aragon en Castilië-La Mancha
- Zuid-Spanje met provincies Andalusië en Murcia
- West-Spanje met Extremadura
- Spaanse eilanden Islas Canarias
- Meetperiode jul.2019 – jan.2020
3 februari 2020
Top
2 februari 2020
Gedegen lijst hoor! Jullie doen geen half werk! Maar wat iemand eerder al opmerkte vind ik ook wel: jammer dat het ‘vrij kamperen’ steeds meer verdwijnt…
2 februari 2020
Dank voor de complimenten! Is inderdaad jammer, maar beetje reguleren is soms noodzakelijk. Er zijn in heel Europa ruim een miljoen camperaars onderweg en die willen vaak naar het zuiden. Vooral aan de kust en in de toeristische gebieden wordt het soms akelig druk.
2 februari 2020
Beste camperaarts,ik loop met de gedachte rond zelf een camperplaats (winter) op te starten aan de c osta Tropical maar de voorwaarden en vergunningen zijn onbegonnen werk om als buitenlander dit op te starten
2 februari 2020
Jammer hoor, maar misschien moet je eens contact opnemen met Nederlanders die wel een cp in Spanje hebben geopend. Een ervan deed mee in Ik Vertrek (Cartagena, SenS Sleep). Ze hebben misschien tips. Succes!
2 februari 2020
Wij denken eind april via de noordelijke route naar Santiago de Compostella te trekken met auto en caravan. Ben benieuwd hoe dit gedeelte van Spanje is wat natuur en cultuur betreft.
2 februari 2020
Goh, wat een leuk idee! Binnenkort maken we een blogpagina over Santiago…
2 februari 2020
Niet te hopen dat de vrije plaatsen nog meer verdwijnen want dat is het hem nou net om te overwinteren. Dan wordt het voor de AOW er om de winter door te komen veel te duur.
2 februari 2020
Valt wel mee hoor. We zien dat er ook veel gratis plekken bijkomen. Kijk maar naar ons lijstje.