Storm ‘Gloria’ slaat kassen plat en doet prijzen in West-Europa stijgen

De regionale krant 'La Voz de Almería' toont de verwoestingen door 'Gloria'.
De regionale krant ‘La Voz de Almería’ toont de verwoestingen door ‘Gloria’.

De storm ‘Gloria’ heeft de afgelopen dagen enorm huisgehouden in het oosten van Spanje. Zelfs in het altijd droge Cabo de Gata en directe omgeving is er heel wat nattigheid in allerlei gedaantes naar beneden gekomen.

De met plastic overdekte kassen rondom Campohermoso en Saladar y Leche in de gemeente Níjar in het zuidoosten zijn eerst geteisterd door regen en harde wind om vervolgens met hagel overdekt te worden, waardoor de al platgelegde kassen bedekt zijn met een dikke laag ijs. Op sommige plekken bedroeg de dikte bijna één meter.

Funest voor alles wat eronder zat.  De komkommers en aubergines stonden net op het punt geoogst te worden. Maar ook andere groenten zijn getroffen. Net als een 77-jarige boer, die dit natuurgeweld niet overleefde.

De platgeslagen kassen zijn bedekt met een forse laag ijs. Bron: 'La Voz de Almería'
De platgeslagen kassen zijn bedekt met een forse laag ijs. Bron: ‘La Voz de Almería’

Niet alleen de boeren en hun werknemers zijn door ‘Gloria’ getroffen, ook wij in West-Europa, zullen met de gevolgen te maken krijgen. Veel van onze groenten komen uit dit deel van Spanje. De prijzen voor aubergines en komkommers zullen de komende tijd waarschijnlijk omhoog vliegen. Volgens de berichten in de regionale krant ‘La Voz de Almería’ zijn vooral biologisch groenten vernietigd. Juist in dit gebied wordt op biologisch verantwoorde wijze geteeld.

Kaart uit onze e-reisgids met het getroffen gebied.
Kaart uit onze e-reisgids met het getroffen gebied.

De boerenbelangenorganisatie heeft de noodtoestand uitgeroepen en de regering van de verantwoordelijke deelstaat Andalusië lijkt deze oproep op te volgen. Meer dan duizend hectare schijnt volkomen vernield te zijn. Op andere locaties is een deel kapot.

Foto van het momenteel getroffen gebied uit onze e-reisgids over Cabo de Gata.
Foto van het momenteel getroffen gebied uit onze e-reisgids over Cabo de Gata. Op deze foto uit het voorjaar van 2019 staan de plastic kassen nog fier overeind.

In onze nieuwste e-reisgids Cabo de Gata – Costa de Almería hebben wij uiteraard ook aandacht voor de kassenbouw in het zuidoosten van Spanje. Waar je in dit gebied ook reist je krijgt te maken met deze vorm van landbouw. In ons boek staan de kassen nog fier overeind. En de Spanjaarden kennende zal dat binnenkort wel weer het geval zijn. Zeker als ze daarbij geholpen worden door de overheid, die hoogstwaarschijnlijk met een noodplan gaat komen.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

3 reacties

 1. Marc
  25 januari 2020

  Hopelijk gaan ze alle oude plastiek mooi resicleren ipv gewoon in de grond te stoppen of erger nog in zee te werpen Zoals je kan zien als je door de streek rijdt is er al veel troep blijven liggen en nemen ze het daar niet te nauw met het milieu. Kassa, kassa is al wat telt, ook goedkope arbeidskrachten gastarbeiders en marginalen bevolken de streek. Dit alles om onze comcommer of courgette en tomaat in de winter op tafel te krijgen

 2. Laura Tournier
  24 januari 2020

  Weer even terug naar af. Vroeger aten we deze groentes nooit in Nederland dus lekker terug naar onze eigen producten. Natuurlijk misschien sneu voor de producenten maar deze gigantische kassen “velden” ontsieren het landschap op een afgrijselijke manier.

  1. Thys
   24 januari 2020

   Nieuw plan voor de streek. Alle lelijke kassen weg en vervangen door eindeloze velden tulpen. Veel mooier hoor. Jammer dan voor de kwekers in Nederland.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven