Hoe we de hitte overwinnen in onze camper

 • 109
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
  110
  Gedeeld

Walter met de Gazpacho, koude soep uit Spanje
Walter met de Gazpacho, koude soep uit Spanje. Linksachter zie je onze raamluifels

Nee! Geen bommetje, Smuik! Onze camper had er zin in. Is ook verleidelijk met een zwembad vlak achter je bips. Lekker samen met de baasjes poedelen. Samen beetje verkoeling zoeken. Want ook in Spanje heeft de eerste hittegolf van het jaar keihard toegeslagen. Er heersen momenteel (juni) temperaturen die eigenlijk alleen maar in augustus normaal zijn. Tussen de 35 en 42 graden overdag. In Extremadura aan de grens met het zwaar door bosbranden getroffen Portugal was zelfs meerdere dagen sprake van 44 graden.

Geen airco

De grote vraag is natuurlijk: hoe ‘overleef’ je die hitte in en bij de camper of caravan? Met een airco? Nope. Die komt er bij onze camper niet in. Anders kom je als het een beetje warm is, nooit meer buiten. En dat ding slurpt te veel energie. Je kan wennen aan hoge temperaturen. Echt waar. Geef jezelf een paar dagen tijd. Relax.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple)
Prijs 15,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store 

Onze trucjes: we kijken naar het Oosten

Als we op de overnachtingsplek staan kijken we altijd waar het Oosten is. Dat is niet zo moeilijk. Bijna Iedereen heeft wel een mobieltje met een kompas. Waarom het Oosten? Vanuit die windrichting komt de zon op, om aan het eind van de dag in het Westen onder te gaan. Dus, we zoeken een boom, hoge struik of muur op, die ‘s ochtendsvroeg schaduw geeft als de zon opkomt. Zo word je niet uit je bed gebrand.

Zoeken als het kan de hoogte en het bos op

Het is een no-brainer eigenlijk. Spanje bestaat voor zeventig procent uit middel- en hooggebergte. Meestal voorzien van bos, want bergen houden in de winter de regenwolken vast. Hoe hoger en groener, hoe lager de temperatuur. In Sierra Nevada kan het zelfs in de zomernacht nog behoorlijk fris worden. Dus mocht je bij een nieuwe hittegolf in de buurt van een hoge berg zijn en er zijn campings of camperplekken… . En laat de bebouwing links liggen. We stonden in Jarandilla de la Vera. Een minidorp. Maar toch: op de hoofdstraat was het 35 graden. De bij een riviertje en in een bos gelegen camping was 5 graden koeler.

Pakken snel de zonneluifels

Wij kunnen uiteraard, als er een zwembad in de buurt is, een verfrissende duik nemen. Voor onze Smuikje is het vooral veel puffen. Die moeten we een handje helpen. We hebben speciaal voor zijn raampjes zonneschermdoeken gemaakt, soort miniluifels. Ook bij caravans is dat handig, denken we. En het werkt. Je kunt de ramen volledig op elkaar open zetten. Zelfs met rechtstreekse zonneschijn op het raam hoeven er verder geen extra beschermende maatregelen worden genomen, waardoor Smuik fijn doortocht.

We openen de enorme achterklep

Dat geldt natuurlijk ook voor de achterklep. We hebben niet voor niets voor deze Hymer Compact 478 gekozen (was tijdje nog verkrijgbaar onder de naam Brevio van Bürstner). De achterklep is goud waard en oogst onderweg geregeld positieve oh’s en ah’s. Zodra je ‘m opent voel je de warmte wegtrekken. Het is geen wondermiddel. Als het buiten 33 graden is, is het binnen ook 33.

En we openen de enorme achterklep.
En we openen de enorme achterklep

En bevestigen de thermodeken

Verder beschermen we de neus en het voorraam van Smuikje met een thermodeken. Het materiaal is zo’n halve centimeter dik. De meesten zullen denken dat je die alleen in de winter nodig hebt, maar het werkt bij warmte ook uitstekend. De binnen uit te rollen plissegordijnen werken niet, hebben we gemerkt. Achter het glas verzamelt zich te veel warmte.

Een thermodeken houdt de kou maar ook de warmte tegen
Een thermodeken houdt de kou maar ook de warmte tegen
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple)
Prijs 16,99 euro, 488 pagina’s, 840 foto’s. Meer info over e-reisgids? klik hier. Of ga direct naar: Apple Book Store

Zetten de ingebouwde ventilator aan

Toch heb je aan al deze beschermingsmaatregelen maar weinig als het dagen én nachten achter elkaar heel warm blijft. Zeker niet als er ook nog eens geen zuchtje wind staat. Om Smuik zelf een beetje te koelen hebben we zo nu en dan een bak water onder ‘m leeggegooid. Deze truc kennen we van de Spanjaarden – grond koelen door er water op te gooien. Water verdampt en verkoelt daardoor alles wat er net boven zit. In ons geval de koelkast. Want die heeft het zwaar.

…voor de koelkast

Je kunt met zo’n koelkast maar tot zo ongeveer 25 graden onder de buitentemperatuur koelen. Vandaar dat wij als extraatje een ventilator hebben laten inbouwen. Het zorgt niet meteen aan bijvoorbeeld tien min extra, maar het brengt de temperatuur wel iets verder naar beneden. Bovendien, het zonneschermdoek over het keukenraam werpt vrij snel extra schaduw over de buitenkant van de koelkast.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Pdf)
Prijs 16,99 euro, 488 pagina’s, 840 foto’s. Meer info over e-reisgids? klik hier. Of ga direct naar: Boekenbestellen.nl 

Gooien dat dakraam he-le-maal open

Dakramen werken natuurlijk ook fantastisch. We hebben er speciaal één voor boven ons bed laten installeren. Een verademing. Maar warm blijft warm, zo simpel is het. Je moet je er vooral niet te druk over maken, veel drinken (geen alcohol, wel water), goed insmeren, luchtige kleren aan, in de schaduw blijven en dan gaat het wel.

en Zetten zonnemutsen op Smuikje

Die dakramen op hun beurt hebben sinds kort zonnemutsen gekregen, ofwel afneembare zonneluifeltjes. We hebben ze zelf gemaakt. Een stuk doek kopen, op maat maken en een elastiek erin naaien. Klaar! Alleen het erom heen trekken vereist einige lenigheid. Walter kan met zijn dikke lichaam niet goed door het kleinste dakraam. Janine gelukkig wel. 😊 Voordeel is nu wel dat we de dakramen open kunnen laten op de antimuggen-netten na. De luchtstroom naar boven (warme lucht stijgt altijd) blijft zo open.

 

De laatste ontwikkeling: onze Smuik kreeg twee zonnemutsen voor zijn dakramen.
De laatste ontwikkeling: onze Smuik kreeg twee zonnemutsen voor zijn dakramen.
Hoe maak je een zonnemuts voor je camper-dakraam?
Zonneluifelstof, overal verkrijgbaar
Zonneluifelstof, overal verkrijgbaar

De stof is hetzelfde als voor zonneluifels aan huizen. Dik, beschermend en gericht op het tegenhouden van zonnestralen. We hebben de dakramen opgemeten tot en met de randen. Aan alle kanten 10 centimeter groter maken, zodat er speling inzit. Anders kun je ze er niet omheen trekken.

Aan de randen afgebiesd door ze een centimeter of 2 meer om te slaan, zodat een tunneltje ontstaat. Daar kun je als laatste een elastiek doorheen trekken. Met een veiligheidsspeld erdoorheen drukken. Voor het naaien heb je wel een stevige naald nodig, want die zonneluifelstof is enorm hard en stug.

Als laatste. Ons geheime wapen: gazpacho

Ook belangrijk, ondanks dat je eetlust afneemt in de hitte, is eten. Voor ons geldt de koude, Spaanse soep gazpacho al jaren als tovermiddel. Het is vloeibaar en je giet een enorme bak gezonde energie zonder al te veel moeite je lichaam in. Geen eindeloos gekauw, maar zo hup onverdund het lijf in. Je voelt je energie onmiddellijk terugkeren.

Door de warmte verlies je veel mineralen en zouten. Met gazpacho vul je dat op vrij natuurlijke wijze aan. Nu heeft niet elk land gazpacho. De meesten niet eigenlijk, maar we zagen op de heenweg dat het tegenwoordig ook in supermarkten in Frankrijk te krijgen is. In de zomer zie je het ook wel in Nederland en Duitsland. Voor wie niet weet waaruit gazpacho bestaat: tomaat, komkommer, paprika, olijfolie en azijn. Dat alles wordt gemixed en koel gedronken.

Daimiel, in de schaduw
Daimiel, in de schaduw

Stiekem hopen we op een buitje

Grappig om te merken is dat, wij althans, meer last hebben van hoge temperaturen in een vochtig klimaat. We stonden in natuurpark Daimiel, onder Madrid, op asfalt zonder schaduw, geen zwembad of verfrissend natuurbad en daar liep de temperatuur op tot 41.9 graden. Maar pure droge warmte. We hebben daar zelfs nog een behoorlijke wandeling gemaakt. Terwijl we de afgelopen dagen in Catalonië bij zo’n 33 graden, met zwembad, en zelfs staand in het gras, peentjes zweten en min of meer op apegapen liggen vanwege de hoge luchtvochtigheid. Het lijkt Nederland wel, zeiden we nog tegen elkaar. Ook hier zou een verfrissend buitje goed werk kunnen doen…

Wat vinden onze lezers van de reisgidsen?

Wat vinden onze lezers van de e-reisgidsen? Op onze speciale e-boekpagina kun je hun recensies lezen & een selectie van onze digitale uitgaven vinden. Veel plezier.


 • 109
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
  110
  Gedeeld

8 gedachtes over “Hoe we de hitte overwinnen in onze camper

 1. Katja & Ton

  Goede tips. Net terug uit Italië en ook daar door de hittegolf getroffen. Miniluifels zijn inderdaad top die ook veel Italianen gebruiken. Rol radiatorfolie (zilverfolie met isolatielaag) bij de plaatselijke bouwmarkt gekocht (5,99€) en een paar wasknijpers. Niet al te stevig materiaal maar voor 4 weken + een prima oplossing.

 2. Beste ‘Smuik’-bewoners,
  Bedankt voor de tips t.a.v. het overwinnen/de aanpak van de warmte/hitte in Spanje en Portugal.
  Voor ons als ‘Hymer-Tramp’-bewoners nuttige info als we vanaf begin juli richting het zuiden trekken.

 3. marie peters

  Hittegolf hoezo klimaatverandering, begin juni de eerste echte hittegolf in o.a. Nijmegen is een feit.
  Hier wel airco koelen, betekend goede nachtrust, overdag rustig aan doen. Tijdens het werken nog meer drinken en vooral opletten dat cliënten ook voldoende drinken.
  Inmiddels is er in Nijmegen een wijk waar acuut een waterpomp is geslagen, de waterleiding is woensdagavond geknapt. Hilariteit bij de jeugd, pootje baden, de straat stond blank. Bij andere bewoners stress waar haal ik zo snel water vandaan. Inmiddels heeft dik 90% weer stromend water via de kraan behalve de wijk de Voorstenkamp.
  Vitens is druk bezig dit op te lossen.

 4. Geert

  Leuk om de ervaringen te lezen.Dat journalisten ook “last” van de warmte kunnen hebben wist ik niet.Maar wel met praktische oplossingen komen. Dank jullie wel.

Reacties zijn gesloten.