Heftige bosbrand Doñana doet ons schrikken

De bosbrand in Doñana was wereldnieuws. De foto van het Spaanse persbureau EFE belandde zelfs op de voorpagina van deze Hondurese krant La Prensa.
De bosbrand in Doñana was wereldnieuws. De foto van het Spaanse persbureau EFE belandde zelfs op de voorpagina van deze Hondurese krant La Prensa.

De schrik was groot zondagochtend. Ja, het is veel te heet in Spanje. De kans op bosbranden is enorm. Maar dat nu net het gebied geraakt wordt waar je nog maar kort geleden bent geweest, hakt erin. Hard. We hebben de afgelopen dagen alle ontwikkelingen rond de brand in de buurt van Huelva en ín het werelderfgoed-natuurpark Doñana op de voet gevolgd. Wie ons op Twitter en/of Facebook volgt heeft het waarschijnlijk wel gezien.

Camping vernietigd

De angst was groot dat de kwetsbare natuur, die normaal ook al bedreigd wordt door de waterslurpende aardbeienteelt vlak naast het park, volledig verwoest zou worden. Dat is gelukkig niet gebeurd. Er is wel een kleine 9.000 hectare verwoest (zo’n 10% van het totale parque natural) en een camping voor 8500 mensen in de vlammen opgegaan. Het succesvolle centrum bij Acebuche, waar natuurbeschermers de zeldzame lynx fokken, werd dusdanige bedreigd dat de katachtigen geëvacueerd moesten worden. Moederpoes Homer heeft het niet gered. Ze laat twee jonkies (geboren 19 mei dit jaar) achter.

Een kaart die de omvang van de brand laat zien. Het park natural van Doñana is zwaar getroffen. Bron: website El Batefuegos
Een kaart die de omvang van de brand laat zien. Het parque natural, niet het parque national, van Doñana is zwaar getroffen. Bron: website El Batefuegos/satelliet Corpernicus (EU). IF-naamcodes staan voor de gebieden waar de brand werd aangetroffen

Mensenhand

De brand is gelukkig bedwongen, de meeste ’toefpoesjes’ zijn weer thuis en de duizenden geëvacueerde bewoners mogen naar huis. Het is nu zoeken naar de daders. Momenteel (donderdag 29 juni 2017) wijst alles op een slordige werknemer van een fabriek die houtskool maakt. Ja, die brandbare stukjes voor de barbecue. En dat in een gebied waar het verboden is tussen 1 juni en 1 oktober om te barbecueën of open vuur te maken.

Dat verbod geldt overigens voor het grootste deel van Spanje en Portugal. Logisch, want uit onderzoek blijkt dat 95% van de branden ontstaat door mensenhand. En nu de klimaatsverandering met zijn hoge temperaturen, lange periodes van droogte en sterke winden steeds vaker het zuiden van Europa treft, zitten veel mensen in de zomermaanden er rillend en biddend bij.

Het paradijsje van de familie uit Huelva. Waarschijnlijk nu vernietigd.
Het paradijsje van de familie uit Huelva. Waarschijnlijk nu vernietigd.

Alles kwijt

We waren in april in Doñana voor ons komende e-reisboek over de Costa de la Luz. We hebben op vijf plekken gebivakkeerd met onze camper Smuikje. Onder meer op camping Doñana Playa, die nu bijna volledig is verwoest door de brand. Op deze camping ontmoetten we een ouder stel uit Huelva met een vaste staanplaats.

Ze hadden van hun caravan met tuin een paradijsje gemaakt. Een weelde aan planten. Prachtig. Toen wij de eerste beelden van de verbrande camping zagen moesten we onmiddellijk aan hen denken. We hebben ze gemaild om hen te vragen hoe het ermee is. “Met ons is het goed, maar de tuin is verbrand. De caravan ook. Alles is weg”, liet José ons weten. Meer dan 32 jaar hebben hij en zijn vrouw aan hun paradijsje gewerkt. Elke vrije minuut die ze hadden besteedden ze aan deze rustplek. Het tegenovergestelde van hun woonplaats Huelva, een bijzonder drukke, onrustige stad. Reden voor hen om die stad zoveel mogelijk te ontvluchten.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
De camping na de brand. Een rokende puinhoop. Bron: website El Mundo
De camping na de brand. Eén rokende puinhoop. Bron: website El Mundo

Gered

Een paar kilometer verderop, bij camping Doñana Mazagon, waar we eveneens verbleven om de stad Huelva te bezoeken en Columbus-dorp Moguer te ontdekken, likten de vlammen letterlijk aan de toegangspoort. Wonder boven wonder is het niet doorgeslagen en heeft de brandweer hier de vuurzee weten te stoppen.

Dit mooie fietspad naar Moguer is verdwenen. Je zult er alleen nog maar de zwarte stammetjes zien.
Dit mooie fietspad naar Moguer is weggebrand. Je zult er alleen nog maar geblakerde stammetjes zien

Weggebrand

Wij hebben de lynxen in Acebuche bezocht. Je mocht weliswaar niet bij ze, want de schuwe wezentjes staan op een rustige leven, maar we waren in hun park, bij hun verzorgers en via een rechtstreekse verbindingen konden we mee kijken in het fokcentrum, waar in april bij een andere moederpoes ook al twee hummels waren geboren. We hebben op de bospaadjes gefietst die nu weggebrand zijn en we hebben de prachtige pino’s gefotografeerd die dit gebied z’n bijzondere uiterlijk geven. Dat dat allemaal weg is doet pijn.

Het begin van de brand bij het plaatsje Moguer. De harde wind van 60 km per uur zorgde ervoor dat het vuur grote sprongen kon maken. Bron: foto INFOCA (de organisatie van de deelstaat Andalucië die de brandbestrijding coördineert)
Het begin van de brand bij het plaatsje Moguer. De harde wind van 60 km per uur zorgde ervoor dat het vuur grote sprongen kon maken. Bron: foto INFOCA (De organisatie van de deelstaat Andalusië die de brandbestrijding coördineert)

Helden

Bij die pijn komt de bewondering voor de vele mensen die de brand bestreden hebben. Wat een helden. Bewondering ook omdat er niemand gewond of gestorven is. Bijzonder gezien het feit dat de brand op meerdere plekken ’s avonds laat uitbrak, dat het weekeinde was en dus veel Spanjaarden op campings en in hotels zitten. Zeker ook, omdat net San Juan was. Een feestdag die jaarlijks groot gevierd wordt in Spanje. Ze hebben iedereen kunnen evacueren en tijdelijk onderbrengen. Zelfs de meeste dieren zijn gered; op de wilde dieren na, helaas.

De ontwikkelingen, de herbeplanting en de zoektocht naar de daders blijven we de komende tijd op de voet volgen. We zullen er ongetwijfeld nog verslag van doen. Waarschijnlijk gaan we het ook nog wel met eigen ogen aanschouwen. En we hopen van onze Spaanse kennissen van camping Doñana Playa te horen.

DoñanaSeLevanta!

En mocht iemand in de buurt zijn. Je kunt nu helpen. Via de junta (provinciebestuur) kun je je opgeven als vrijwilliger. Inmiddels hebben al vele duizenden Spanjaarden dat gedaan, wetende hoe bijzonder dit natuurgebied is. De verwoeste camping heeft al wel van zich laten horen. De nieuwe kreet van het personeel is #DoñanaSeLevanta ofwel Doñana zal herrijzen. Of het lukt is een vraag. De operatie zal zo’n 6 tot 10 miljoen euro verslinden. De campingsbewoners en het personeel hebben inmiddels overheidssteun aangevraagd.

Zie ook: op inspectie na vernietigende brand in Doñana

3 juli: reactie Marianne en Coos

Bedankt voor jullie bericht over de Doñana. Ook wij hebben hier 2 jaar geleden gekampeerd. Mooi terrein met goede voorzieningen en een prima restaurant. Hier hebben wij met de weduwe ( Eva ) van de oprichter een aantal keren een drankje gedronken en geluncht.
Haar verhaal is bijzonder. Van oorsprong is zij Poolse. Als 18 jarige kreeg zij toestemming om in Engeland te gaan studeren. Na een tussenlanding in noord-Duitsland is ze uitgestapt en heeft politiek asiel aangevraagd (Polen was toen nog communistisch). Daar heeft zij haar echtgenoot leren kennen, een Spanjaard uit de Doñana. Na een aantal jaren zijn ze naar de VS vertrokken en hebben daar succesvol gewerkt. Heimwee trok hen terug naar de Doñana.
Hier hebben zij de camping opgericht en met eigen handen opgebouwd. Haar zomerwoning stond of hopelijk staat nog vlak bij het restaurant. Haar man is enige jaren geleden gestorven en heeft dit dus niet hoeven meemaken. Tijdens ons bezoek nodigde ze ons uit vaker te komen en geen tent meer mee te nemen maar als gast bij haar in de grote zomerwoning te verblijven.  We zullen haar een mail sturen( ze woont met haar dochter in Sevilla). Hartelijke groet Marianne en Coos


Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

6 reacties

  1. marie peters
    30 juni 2017

    Heftig nu beelden kijken en dan kijken naar foto’s van kort geleden. Brand vernietigd zoveel onherstelbaar.
    De natuur komt hier weer bovenop soms met bijzondere vegetatie.
    Alleen alles dat er nu door mens of natuur was gemaakt is weg.
    Het duurt decennia voordat dit weer een beetje terug is.

    1. CamperSmuikje
      30 juni 2017

      Helaas wel.

  2. waarloopjijwarmvoor
    30 juni 2017

    In vink het leuk tekentje niet aan. Het is verschrikkelijk.

    1. CamperSmuikje
      30 juni 2017

      Hoop dat je ons verhaal wel goed vindt, maar het is inderdaad verschrikkelijk

    2. waarloopjijwarmvoor
      30 juni 2017

      Heel goed en aangrijpend verteld ?

    3. CamperSmuikje
      30 juni 2017

      Dat doet ons goed ?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven