De Smuikje-tapes: onze radio-interviews

In de studio
In de Studio

Spannend vonden we het wel om geïnterviewd te worden door de presentatoren van de lokale omroep RTV ZOo of RTV Focus Zwolle. Tijdens ons werk interviewden wij de mensen, maar dit keer was het andersom. En dat is toch bijzonder. Welke vragen worden er gesteld? Hebben wij wel de juiste antwoorden of brabbelen we wat onverstaanbaars? Hoeveel luisteraars zijn er eigenlijk?

Geldkwestie

Om die laatste vraag te beantwoorden. Dat weet niemand eigenlijk, vertelt presentator Rob Kolenbrander die ons samen met Aranka Wijnbeek interviewde voor het programma Onbekend Terrein (elke donderdag, 16.00 uur).

Eigenlijk zou je een luisteronderzoek moeten doen, maar dat kost 15.000 euro. Dat geld heeft RTV ZOo (Zwolse Omroep Organisatie) niet. ´We kunnen in de studio zien hoeveel mensen met de livestream meeluisteren. Maar wie onze luisteraars of kijkers zijn bij de kabelproviders als Ziggo of KPN weten we niet. Daar heb je eigenlijk dat onderzoek voor nodig´,aldus Kolenbrander.

De geldkwestie snappen we ergens wel, want het budget van de omroep is met ruim 70.000 euro per jaar vrij bescheiden. Aan de andere kant, de samenleving steekt er gemeenschapsgeld in en dan zou je toch wel de kijk- en luistercijfers willen weten. Uit een oud onderzoek zou wel blijken dat zestig procent van de Zwollenaren ooit van de lokale omroep heeft gehoord.

Naschrift: RTV ZOo bestaat niet meer. Na felle kritiek op de zender vanuit de gemeenteraad wegens mismanagement veranderde de zender de naam in RTV Zwolle FM en verklaarde een nieuwe koers in te slaan. Ondanks de koerswijziging besloot de gemeente de zendvergunning op termijn aan RTV Focus Zwolle te geven.

Honderd vrijwilligers

Gelukkig werkt RTV ZOo die twee hypermoderne studio´s heeft, met veel vrijwilligers. Dat houdt de kosten laag. Het zijn er zo´n honderd, weet Kolenbrander die ‘uitgerust’ is met een echte radiostem. Een ervan is Roel van Olst, die tijdens ons interview als geluidstechnicus achter de knoppen zit. Van Olst begon ooit bij de ziekenomroep, richtte met enkele anderen daarna de Lokale Omroep Zwolle (LOZ) op en stapte na het faillissement van diezelfde LOZ over naar de opvolger RTV ZOo (bron de Peperbus). Inmiddels werkt de geluidstechnicus al meer dan dertig jaar voor de radio en dat is toch bijzonder.

Zes geluidsfragmenten

Genoeg over de omroep RTV ZOo. Nu iets over ons en deze radiopagina. Want dat is het: een speciale pagina met geluidsfragmenten. Wie ons een keer wil horen spreken , kan kiezen uit vijf bestandjes van het RTV ZOo-programma Onbekend Terrein. We hebben er een inhoudsopgave bijgeplaatst middels trefwoorden én een tijdsindicatie.

En sorry voor de lengte van de interviews. Het was er namelijk erg gezellig. Er werd veel gelachen, waardoor het een soort keukentafelgesprek werd. Daar kunnen de twee interviewers Rob Kolenbrander en Aranka Wijnbeek, met hun geluidstechnicus Roel van Olst, trots op zijn.

RTV Focus Zwolle

De concurrent RTV Focus Zwolle kon niet achterblijven en interviewde Walter Devenijns in juni 2020 na aanleiding van de Coronacrisis en de plannen met Spanje. De interviewer was Martin van der Hooft.

Het knoppenpaneel
Het enorme knoppenpaneel
Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De Smuikje interview-tapes

In het eerste deel van het interview stellen wij ons voor en leggen we uit wie Smuikje is en waarom hij een achterklep heeft. Het interviewtje duurt 3.47 minuten. Je moet gewoon op het driehoekje drukken en daar gaat ‘ie…

In het tweede deel gaat het over waarom we camper Smuikje hebben gekocht. En wanneer we met hem op pad zijn gegaan. Verder de vraag hoe het met ons gaat op zo’n kleine oppervlakte. Dit gesprek duurt 7.33 minuten.

In het derde deel vertellen we hoe Spanjaarden tegen ons aankijken. Vertellen we waarom we e-boeken maken en geen gewone papieren versies. Dit interview duurt 8.38 minuten.

In deel vier vragen de interviewers naar ons eerder uitgebrachte e-boek over De Zwolse Courant, 200 jaar venster op de wereld. De tekst is van Willem van der Veen, wij zijn de uitgevers. In dit interview, dat 6.58 minuten duurt, gaat het onder andere over bitterballen, Ted Viking, luie reporters en porno.

In het vijfde deel vertellen we over ons eerste e-boek De Paasheuvel en waarom deze uitgave de ondertitel Tussen goed en kwaad heeft gekregen. Ook wilden de gespreksleiders Aranka Wijnbeek en Rob Kolenbrander weten wat we gaan doen als ons e-reisboek over de Costa de la Luz af is. Dit laatste gesprek duurt 8.22 minuten.

[

Interview RTV Focus Zwolle, juni 2020

Aanleiding voor het interview was de Coronacrisis. Wat deden wij eigenlijk toen het reizen binnen Europa geblokkeerd werd en ons plan om Spanje te bezoeken in de ijskast werd gezet? Walter Devenijns legt in het programma Studio Stadkamer uit wat de eigenaars van Camper Smuikje hebben gedaan. Ook wordt er gesproken over de situatie in Spanje en hoe de Spanjaarden tegen de crisis hebben aangekeken. Dit gesprek met Martin van der Hooft duurt 9.01 minuten.

Interview Walter Devenijns (Camper Smuikje)

Zie ook: Wie zijn Janine en Walter?

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Scroll naar boven