De Paasheuvel tussen goed & kwaad

Het Paasheuvel-hoofdgebouw in 2015. Het is een monument.
Het Paasheuvel-hoofdgebouw in 2015. Het is een monument

We brachten in augustus 2016 het e-book ‘De Paasheuvel tussen goed & kwaad’ op de markt. Deze eersteling is helemaal van onze eigen hand. Zowel de teksten als de vormgeving. Twee jaar geleden ontstond het idee voor ‘De Paasheuvel tussen goed & kwaad’. We hadden daar een stacaravan en waarom zou je niet een boek over de Paasheuvel schrijven? Je struikelt er bij wijze van spreken over de, soms dramatische, geschiedenis.

Het idee is inmiddels een boek. Geen ouderwets boek met knisperende bladzijden, die ruiken naar hout. Nee, een e-book, dat te downloaden is via de Apple-store. Een boek vol geschiedenis met verhalen over ‘het rode gevaar’ (AJC), stiekeme grondaankopen, de verheffing en de rituelen op de Veluwse heide, werkverschaffing tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig, een man met de duivelse naam Frankenstein en de gruwelijke dood van joodse onderduikers. Of het bizare verhaal van de Duitse socialist Fritz die naar de Paasheuvel vlucht voor Hitler, maar uiteindelijk toch sneuvelt als Duits soldaat.

De foto stamt uit 1936-37. Wie het zijn is niet bekend. Waarschijnlijk zijn het werklozen die met en werkverschaffingsproject op de Paasheuvel meededen. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel
De foto stamt uit 1936-37. Wie het zijn is niet bekend. Waarschijnlijk zijn het werklozen die met een werkverschaffingsproject op de Paasheuvel meededen. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel

Asielzoekers

Verhalen die zich afspelen in Vierhouten op De Paasheuvel, ooit een kamp waar de rode jeugd (Arbeiders Jeugd Centrale, AJC) werd opgevoed tot verstandige burgers. Verheffing was toentertijd nog geen vies woord. Later wel en dat zorgde ervoor dat De Paasheuvel een gewoon recreatiebedrijf werd, maar nog wel één met een sociaal hart(je).

Een ansichtkaart uit de jaren dertig
Een ansichtkaart uit de jaren dertig. Foto: Walter Devenijns-Paasheuvel

Zo biedt het park al jaren onderdak aan Weekje Weg, waardoor ook mensen met een kleine beurs op vakantie kunnen. Vele Zwollenaren hebben de afgelopen decennia op die manier kennisgemaakt met de Veluwe, Vierhouten en De Paasheuvel. Bovendien vonden enkele jaren geleden tientallen alleenstaande, minderjarige asielzoekers er tijdelijk onderdak. 

De Paasheuvel was voor Walter Devenijns jaren z’n tweede thuis. Een huis met een bijzondere rijke geschiedenis. Voor een journalist de uitnodiging om op onderzoek uit te gaan.

Het Paasheuvel-terrein wordt opgeknipt en verkocht.

Ondertussen is er heel wat veranderd in Vierhouten. In 2010 gaat de Stichting Paasheuvelgroep samen met de Stichting Jeugdbuitenverblijven. De nieuwe groep die verder gaat onder de naam Paasheuvelgroep richt zich vooral op de verhuur van groepsgebouwen. Enkele campingterreinen (in onder meer Brabant) worden verkocht.

Op de Paasheuvel zelf moeten 24 nieuwe groepsgebouwen gebouwd worden, maar geldgebrek hindert de planning. Eind 2017 wordt bekendgemaakt dat de Paasheuvelgroep een deel van het Paasheuvel-terrein in Vierhouten verkoopt aan de VDB recreactiegroep uit Ermelo. Het personeelsbestand wordt drastisch gesaneerd; de vrijwilligers vertrekken. Personeel wordt ontslagen. Het sociale karakter is uit beeld verdwenen.

VDB is eigendom van de familie Van den Broek. De nieuwe naam van het overgenomen deel wordt Heidepark Veluwsch Karakter. Met de verkoop van het historische terrein is definitief een eind gekomen aan de socialistische droom in Vierhouten.

Oud-AJC Jan Hilgers kijkt naar een tekening uit de jaren 20 van de Paasheuvel, getekend door de socialistische Fré Cohen.
Oud-AJC Jan Hilgers kijkt naar een tekening uit de jaren 20 van de Paasheuvel, getekend door socialistische Fré Cohen. Hij werd voor het e-book geïnterviewd. Foto: Walter Devenijns

Imhoudsopgave:

 • Voorwoord
 • 1922. De stroman komt…
 • Het socialisme
 • De AJC groeit
 • De Neergang – De AJC verdwijnt ondanks de inzet van kaas en wijn
 • Vallen en opstaan – De Zonnehal heeft het altijd moeilijk gehad
 • Jan Hilgers: ‘Ik was een conservatieve AJC’
 • De oorlog & het kwaad- De dader:Frankenstein, het monster
 • De daders: Hollandse Landstorm-soldaten
 • De wraak van John Löwenhardt
 • ‘Het Pas-op Kamp en mijn leven’
 • Fritz Szameitat: van Zonnehal-vluchteling naar Duits soldaat
 • De Paasheuvel nu
 • Een wandeling over de Paasheuvel
 • Tijd voor ontspanning
 • Paasheuvelfoto’s
Voorpagina e-book Paasheuvel
Voorpagina e-book Paasheuvel

Gratis download

Het resultaat is gratis te downloaden op iPhone,iPad en MacBook en toont meeslepende verhalen en nooit eerder getoonde beelden.

Advertentie: e-book De Paasheuvel tussen goed & kwaad
Voorpagina e-book PaasheuvelGratis (Apple iBooks). Ga naar: de Apple bookshop

Er is ook een eenvoudigere Pdf-versie verkrijgbaar, maar dan moet je even een mailtje sturen via ons contactformulier op de website.

Paginavoorbeeld e-boek Paasheuvel

Scroll naar boven