Wie is Smuikje?

Onze Smuik (r.) kwam in El Rocio zijn zusje tegen.
Onze Smuik (r.) kwam in El Rocio zijn zusje tegen.

Smuikje is de naam van een lief campertje dat met zijn baasjes rondreist, terwijl de baasjes werken & genieten. Hoe komen we eigenlijk aan de naam Smuikje, is een vraag die vaak gesteld wordt. Tja… het was liefde op het eerste gezicht. We hebben een zwak voor bescheiden wezentjes en dat was Smuik.

Bij de handelaar waar we ‘m gekocht hebben stond hij als enige ver weg geparkeerd op het immense terrein. Hij stond vlakbij bomen en struiken enigszins bedekt opgesteld en hij keek… ja, hoe moet je het zeggen… ietwat besmuikt. Kortom: hij heeft zichzelf z’n naam gegeven…
En wij ook, want we worden nu in het wild geregeld aangesproken als de Smuikjes of de Smuikers. Klinkt bijna als geuzennaam.

Leven op de 12 vierkante meter, werd vastgelegd door fotograaf Bram van de Biezen.
Ons leven op de 12 vierkante meter werd vastgelegd door fotograaf Bram van de Biezen.

Gaat dat, leven op 12 vierkante meter?

Leven op zo’n 12 vierkante meter? Kan dat? Samen, zo dichtbij elkaar? Het antwoord is ,na een paar jaar rondrijden, ja. Gewoon ja. Natuurlijk speelt het wel een rol dat de zon hier in Spanje vaak schijnt en de temperatuur lekker is. Ook vullen we elkaar goed aan bij het maken van een e-reisgids. En ja, je moet elkaar ook wat gunnen op zo’n kleine oppervlakte.

Eind juli 2014 hebben we deze wagen uitgezocht om er te werken en te wonen. Want dat is wat we de komende jaren met Smuikje gaan doen. Ons ‘echte’ huis zullen we minder zien. Gemiddeld zijn we zo’n drie tot vier maanden onderweg om daarna ‘even’ naar huis te gaan.

Zie ook: Vijf jaar reizen en werken in Camper Smuikje. Een terugblik

De achterkant van een smalle Smuik. Ons fietsenrek draait naar links, waarna de achterklep open kan.
De achterkant van een smalle Smuik. Ons fietsenrek draait naar links, waarna de achterklep open kan.

Slechts 2,1 meter breed

Waarom juist deze vierwieler? Allereerst is Smuikje niet groot. Zijn lengte is 6,4 meter, terwijl zijn breedte 2,1 meter is. Dat is handig, want we rijden vaak op kleine weggetjes om diep het land in te kunnen. Soms zijn die wegen ongelooflijk smal. Als je verkeerd rijdt, is het fijn om snel en makkelijk te kunnen keren. Ook is z’n formaat handig bij het ontwijken van een tegenligger op al die smalle paden.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De wagen heeft achterin een hefbed. Tot Walters verbazing paste hij erin met zijn 1,85 meter, dus dat is mooi meegenomen. We hebben onder dat hefbed een zithoek met een grote tafel, terwijl achter de bestuurdersstoel nog een tafel staat met twee zitplekken. Als je de bestuurders- en bijrijderszitting omdraait, dan heb je zelfs vier zitplaatsen. In onze auto zouden dus 8 mensen plaats kunnen nemen. Wel makkelijk als het een keer regent. Een airco vinden we onzin. We houden van de zon, terwijl de wagen een reusachtige achterklep heeft die alle warmte eruit laat als het moet.

Zie ook: Hoe we de hitte overwinnen in onze camper

Op het dak heeft Smuikje twee zonnepanelen. Een wattmeter boven de voordeur houdt energie-opbrengst bij
Op het dak heeft Smuikje twee zonnepanelen. Een wattmeter boven de voordeur houdt energie-opbrengst bij.

Weg met de stroomkabel, leve de zonnepanelen

Binnen de campercommunity is het zelfstandig staan in de natuur of op een camperplek het leidende item. Je bent vrij. Met een camper kun je doen en laten wat je wilt. Campings hoef je niet te bezoeken, want je hebt voldoende water, gas en stroom aan boord om het een paar dagen op een plek zonder voorzieningen uit te houden. Op het gebied van stroom klopt dat autark zijn wel. We hebben twee dikke zonnepanelen erop laten zetten. Die zijn sterk, want zelfs op een grijze dag worden onze accu’s nog gevuld. Standaard zat er 1 accu in Smuikje, maar die werd vervangen door een nieuwe set met 2 zwaardere loodbatterijen. Na vier jaar waren ze toch echt wel op.

Inmiddels (2019) draaien we op één li-ion batterij van het merk NDS. De voordelen: 45 kilo minder gewicht, hogere opbrengst. En laadt ook nog sneller op. Nadeel: duur. Als je slechts een paar weken of maanden rondreist, dan is een li-ion niet direct nodig.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Tot nu toe hebben we zelfs in de Spaanse winter geen stroompaal nodig gehad, wat ook komt door het lage, normale energieverbruik (100 tot 200 watt per dag). Een tv hebben we niet, dus is er ook geen stroom verslindende schotel en decoder. Onze lampen zijn ledjes, zelfs onze wifi-antenne en router doen het qua stroomverbruik rustig aan. De laptops, het 27-inch computerscherm en de mobiele telefoons slurpen wel veel, maar dat kan ons systeem makkelijk aan.

Maar de zonnepanelen zijn geen wondermiddel. In de Spaanse winter, zeker in het zuiden, is er altijd wel een keer zon na een paar regenachtige dagen. Onze accu wordt dan goed opgeladen. Althans in Andalusië, of de Portugese Algarve. Maar in Galicië (dertig regendagen achter elkaar), of in het noorden van Duitsland, is dat een heel ander verhaal. Na zes dagen (als we niet werken), of 3 werkdagen, moeten we echt aan ‘de paal’.

Zie ook: E-bikes en zonnepanelen, onze gouden combinatie

Zie ook: Veelgestelde vragen (FAQ) over onze e-bikes

Bijna 1600 euro kostte de installatie (Zonnepanelen, loodaccu’s, omvormer, installatie), maar als je kijkt naar de energietarieven op de campings en sommige camperplekken (2 tot 6 euro per dag of kwh) dan ben je erg blij met je eigen zonnetje in huis. Zeker als je weken of maanden onderweg bent.

Zie ook: Bleven onze zonnepanelen overeind in Algarve-herfst?

De gasfles onder de buik van Smuikje. Er gaat zo'n 30 liter in met een officiële en goedgekeurde vuller
De gasfles onder de buik van Smuikje. Er gaat zo’n 30 liter in met een officiële en goedgekeurde vuller
Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Onze koelkast draait op LPG

De koelkast – thuis de grootste energievreter – draait op gas. LPG-gas, een product dat niet veel kost. Om zoveel mogelijk gas mee te kunnen nemen, hebben we een LPG-tank onder de wagen laten bouwen. Die kan in de zomer zo’n vijf tot zes weken mee. In de winter daarentegen is het binnen 1,5 week leeg, want de kachel is een grootverbruiker.

Water, ons zwakste punt

Het kwetsbaarst ben je met water. Smuikje bezit een schoonwatertank van zo’n 100 liter. Gemiddeld doen we er 5 dagen mee (douchen, koken, wc-spoeling). Vuil water wordt opgevangen in een speciale tank en die moet eveneens na 5 dagen leeg. En we hebben een wc aan boord. Ook daar doe je gemiddeld 4 tot 5 dagen mee.

De router-versterker op de plank
De router-versterker op de plank

Wifi hengelen

Wifi is als je in je camper werkt een must. Gelukkig hebben de meeste camper- en campingplekken er een, hoewel de verbindingen soms bezwijken door de vele gebruikers. Dit jaar merkten we wel dat de kwaliteit beter is geworden. Veel beter soms. Zeker als je zoals wij in de buurt van de receptie gaat staan ;-

De Hotspot Extender V4  aan boord zorgt ervoor dat we naar alternatieve wifi-bronnen kunnen zoeken op honderden meters afstand. De extender is overigens inmiddels vervangen door V5. Als dat niet lukt dan gebruiken we onze mobiele telefoons, waarvan de Europese roamingtarieven voor internet gelukkig flink lager zijn geworden.

Zie ook: Wat vinden wij van onze nieuwe wifi Hotspot-extender? Een recensie

Zie ook: De nieuwe EZ Hotspot Extender V5. Is het wat?

Stel je voor: enkele jaren geleden betaalden we nog 2 euro voor 1 mb. Nu kunnen we surfen voor veel minder geld. Dank je EU! En als dat ook niet gaat dan rijden we relaxed naar een Spaanse Parador (staatshotel). Of een Portugese Pousada. Die hebben gratis wifi en héél lekker eten. Dat is dan een win-winsituatie. 🙂

©️Copyright reserved. No automated text and datamining is permitted on this website. Het kopiëren en-of bewerken van onze teksten, kaarten en foto’s is slechts met toestemming mogelijk.

Scroll naar boven