Spanje realiseert van alle geplande camperplekken meer dan 70 procent

Het strand van glas bij het vissersplaatsje Laxe (Galicië) dat sinds kort ook over een camperplek beschikt.
Het strand van ‘glas’ – Praia dos Cristais’ – bij het vissersplaatsje Laxe (Galicië) dat sinds kort ook over een camperplek beschikt. Foto: Amaianos, Wikimedia Commons

Spanje zet er echt de vaart in. Van de 114 plannen om camperplekken aan te leggen zijn er liefst 82 gerealiseerd. Dat is 72 procent. We hebben het dan over de plannen die Spaanse gemeenten en ondernemers hebben gemaakt in de jaren 2019 en 2020. We hebben gekeken naar de meldingen over de aanleg van nieuwe camperplekken (cp’s) in 2019 én 2020. Wat is er echt open gegaan? 

Sinds 2019 houden wij diverse Spaanse bronnen bij die melding maken van de komst van nieuwe cp’s. Voor onszelf handig om te weten waar wij samen met camper Smuikje welkom zijn. Maar zo’n opsomming is natuurlijk ook makkelijk voor anderen. Zo is Janine’s CP-lijst ontstaan. Een gratis service aan de volgers van CamperSmuikjegaatlos.nl

Wat is er gebeurd met al die plannen?

Na drie versies met camperplekkenplannen in Spanje vroeg Janine zich af of er van al die ideeën, wensen en beloftes ook echt wat terecht is gekomen. En wat blijkt: het overgrote deel is gerealiseerd. Ja, wij kennen ook al die vooroordelen over Spanjaarden. Wij bestrijden die met enige regelmaat, want meestal klopt er niets van. En ook nu weer laat het land zien dat als de bevolking ergens de tanden in heeft gezet, ze keihard aan de slag gaat.
Fijn voor ons, want op deze manier kunnen we steeds beter het binnenland van dit fraaie, afwisselend land bezoeken. Want dat is wat opvalt. Vooral gemeenten in het binnenland proberen toeristen met campers te trekken.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Vooral gratis camperplekken

Ook opmerkelijk is dat bij slechts 7 van de 82 gerealiseerde cp’s er betaald moet worden. De rest staat gratis en voor niks ter beschikking. Bij de meeste locaties kun je je wc schoonmaken en je grijs water lozen. Wij noemen dat V+E (Ver- und Entsorgung). Sommige camperplekken staan inmiddels ook op Campercontact van NKC. Als extra service noemen wij in de lijsten de bijpassende sitecode.

We hebben uiteraard niet al deze plekken zelf bezocht. Gaan we nog wel doen… Wel is alles via de lokale media, Spaanse camperclubs, Google Maps en NKC onderzocht. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor eventueel toch gesloten cp’s of ander ongemak.

De nieuwe cp van Teruel ligt bij Dinópolis, een museum annex attractiepark. Bron: Wikipedia
De nieuwe cp van Teruel ligt bij Dinópolis, een museum annex attractiepark. Bron: Wikipedia

Galicië krijgt goud, Andalusië pakt zilver, Castilië – León krijgt brons met een zilveren randje

In onze vorige Janine’s cp-lijsten constateerden we al dat Galicië de absolute koploper is wat betreft plannen voor nieuwe camperplekken. Deze deelstaat in het noordwesten van Spanje is nu trouwens ook de winnaar qua aantal gerealiseerde camperlocaties. Van de 29 geplande zijn er 20 gerealiseerd. Daarvan zijn er 19 gratis en moet je voor één betalen.

Andalusië eindigt op de tweede plaats. Maar wel met de aantekening dat daar veel meer gepland was dan gerealiseerd; 13 gerealiseerd op 21 geplande overnachtingsplaatsen. Van die 13 zijn er 12 gratis. De relatief onbekende deelstaat Castilië – León realiseerde er twaalf, waarbij álle geplande overnachtingsplekken ook werden aangelegd. Dat ze alles waarmaken is toch wel een bijzondere vermelding waard. Vandaar de bronzen medaille met een zilveren randje. 
Vermeldenswaardig is de nieuwe camperplaats bij het afgelegen dorpje Salinas in de deelstaat Valencia. Twee Nederlanders die net als wij uit Zwolle komen, hebben in deze leegte een grote cp aangelegd. De ouders van de dochter en schoonzoon maakten ons attent op Salinas.

Volgend jaar bekijken we de recordlijst van 2021

Volgend jaar houden we de periode 2021 tegen het licht. Die plannen publiceerden we in maart dit jaar, waarbij opviel dat mede door de Coronacrisis steeds meer dorpen en steden plannen maken om camperaars te faciliteren. Wij telden er liefst 152 cp’s. Een record! 

Inhoudsopgave: waar zijn de nieuwe camperplaatsen aangelegd?

Scroll naar boven