Kek gifgroen ledlampje maakt eind aan kantoorlicht in Smuik

Kijkje op ledjes met binnenleven camper Smuikje
Kijk op ledjes en binnenleven van camper Smuikje. Rechts zit Janine.

Energie besparen, dat staat bij ons in de camper voorop. Goed voor je portefeuille, goed voor het klimaat. Smuikje bezit gelukkig overal led-lampjes. Dat is mooi. De led-lampjes boven onze zithoek zijn zuinig, maar gaven een afschuwelijk felwit licht af. Het leek wel alsof je in een kantoortuin zat. Niet erg gezellig. Die plafondschijnwerpers deden we dus nooit aan. We gingen op zoek naar een oplossing. Het antwoord kwam uiteindelijk uit Zuid-Tirol.

Eerst kwam de Hema-lamp

Om onze ‘achterkamer’ toch gezellig te verlichten, namen we als noodoplossing van thuis een energiezuinige Hema-lamp mee. Nadeel: de omvormer moest elke avond aan, want het lichtje draaide op 220 volt. Niet echt gunstig, zeker als de donkere winteravonden kwamen. Dan stond de omvormer die accustroom veranderde in stroom zoals in je huis, elke avond urenlang te zwoegen. Zonde.

Zie ook: FAQ over e-bikes, zonnepanelen en lithiumaccu

Gezocht: ledje zonder omvormer

Dus zijn we al jaren op zoek naar ledjes die geen omvormer nodig hebben. Lampjes die draaien op een paar volt. Want daar gaat het om. Hoe minder de omvormer aanstaat, hoe lager ons energieverbruik zal zijn en hoe langer je zelfstandig in de wildernis kan staan. 

Avondlicht. De kantoorlichten in het plafond zijn voortaan werkeloos
Avondlicht. De kantoorlichten in het plafond zijn voortaan werkeloos.

En, bijkomend voordeel, de slijtage van de kostbare omvormer is waarschijnlijk lager. Want een ding is zeker; omvormers slijten. Ze moeten immers hard werken. Mocht je bijvoorbeeld op je huis zonnepanelen hebben liggen; je omvormer sneuvelt veel eerder dan de panelen.

Usb-plugin moest het zijn

We hebben lange tijd naar alternatieve ledlampjes gezocht die de felle ‘led-kantoorlampen’ én de 220-voltversie boven onze zithoek kunnen vervangen. Ja, je kan de plafondlampen verwisselen door zachtlicht-variaties, maar we zijn a-technisch, zeker als het om de elektriciteit gaat. Al die kabeltjes. Nee laat maar. 

Erg succesvol was in eerste instantie de zoektocht naar een simpele usb-plugin led-lamp niet. Want dat met die usb was volgens ons de oplossing. We hebben immers een grote auto-oplader met heel veel usb-aansluitingen (12 volt). Zo zou het ledje makkelijk aangesloten worden op onze andere usb-aansluitingen die werken op een lage, zuinige voltbasis. 

 • Diverse scenes met de nieuwe led-lichtjes, inclusief autolader.

Osram heeft  ze wel…

De bekende lampenmaker Osram heeft er een paar, maar dan was het licht weer te fel, of weer te zwak. Of de lamp onhandig. Ze waren ook nog duur. Om zo’n redelijk grote zithoek goed te verlichten, waardoor het gezellig blijft en je toch goed kan lezen, heb je nogal wat licht nodig. En dan heb je nog de led-lichtlinten, maar die vonden we niet echt handig. We konden ze niet mooi wegwerken.

De oplossing kwam uit Zuid-Tirol: Brunner

De oplossing kwam uit Tirol. Beter gezegd: Zuid-Tirol, oftewel Noord-Italië. De bekende camperleverancier Brunner uit Bolzano dook op in een Duits camperblad met reclame voor een ‘Nexus led-buitenverlichtingslamp’. De Nexus heeft lange usb-kabels, een hip groengekleurd, verstelbaar lampenkapje van ‘zachte’ siliconen én wordt, hoera, gevoed met 5-volt. 

Hier kwamen onze led-lampen vandaan: Bolzano dat tegen de Italiaanse Dolomieten aankijkt
Hier kwamen onze led-lampen vandaan: Bolzano dat tegen de Italiaanse Dolomieten aankijkt. Foto: Doug Knuth, Wikimedia Commons.

Snoezige koppel-ledjes

Het lampje (100 gram) wordt in China geproduceerd ‘volgens de kwaliteitsrichtlijnen van Brunner’. Wow. Misschien kunnen deze voortentlampjes ook binnen in de camper gebruikt worden? Zou dat de oplossing voor ons zijn?  Extra voordeel: je kan liefst 4 led-lampjes aan elkaar koppelen, want elk lichtje heeft twee usb-aansluitingen én kabels van ruim 2 meter. Dan past er altijd wel een usb-mannetje of -vrouwtje op het 12-volt elektriciteitsnet van onze Smuik. Nog mooier is het feit dat de lichtopbrengst hoog is: 200 lumen dat, vinden wij, er snoezig uitziet. 

De verpakking van 'Nexus Led' met de technische details
De verpakking van ‘Nexus Led’ met de technische details.

Duitsland

Na een zoektocht op internet – in Nederland dook het gifgroene lampje nergens op – vonden we de Duitse verkoper CampingWagner.de. Meteen vier stuks besteld bij deze Wagner en na enkele weken – het product was niet op voorraad – kwam de ‘lichtgevende, blije’ doos binnen. 

De verzendkosten waren hoog (zo’n 11 euro), maar zoals gezegd op internet konden we geen Nederlandse leverancier vinden. Veel later zagen we in een Nederlandse camperwinkel een Nexus slordig in een hoek liggen, maar de zoekmachine van deze webshop had het ding niet in de aanbieding. Wel in de winkel, maar niet op het digitale schap. Vreemd.

Het resultaat: BAM…er is licht

Enfin. De test na het uitpakken verloopt vlekkeloos. We koppelen de lampjes van Brunner aan elkaar, waardoor er een netwerk ontstaat van 4 Nexus-ledjes. Hun usb-aansluiting gaat in onze autolader die in Smuik ook gebruikt wordt om onze elektronica en wifirouter op te laden en…BAM. Er is licht. In elke hoek brandt een ledje, voorzien van een kek gifgroen mutsje. Energieverbruik: minimaal. Het licht: prima. Niet superfel, niet ongezellig. Wel helder. En de omvormer? Die slaapt. Eindelijk.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Ps. We worden niet gesponsord. Hebben de ledjes zelf betaald. We vinden ze gewoon handig. En misschien heb je iets aan onze zoektocht gehad.

6 reacties

 1. Hans Warmenhoven
  28 juni 2021

  Wat een leuk artikel “Smuikje” jullie werpen echt licht in deze duisternis. Nog even heerlijk lange avonden en warmte 😉👍. Kijk uit naar het vervolg van de avonturen “en route”.
  Prettige voortzetting en blijf veilig en gezond 🙏 mvg Hans

  1. CamperSmuikje
   28 juni 2021

   Graag gedaan hoor. En we gaan zeker weer verhalen maken.

 2. Thys
  27 juni 2021

  Goed idee en jullie zijn wel volhouders. Op naar Spanje.

  1. CamperSmuikje
   27 juni 2021

   Si señor

 3. Harry
  27 juni 2021

  Dat is een goed idee, dank jullie wel.

  1. CamperSmuikje
   27 juni 2021

   Graag gedaan Harry

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven