We zoefden er altijd snel doorheen. Eén overnachting en dan verder. Het Spaanse Vielha, centraal gelegen in de zeer bergachtige Pyreneeën-regio Val d’Aran, ligt zo lekker dichtbij de Franse grens. Sinds de aanleg van een camperplek met vriendelijke eigenaar is Vielha als overnachtingsplek met stip gestegen, hoewel we in onze ‘tent-tijd’ ook wel eens de hooggelegen Parador van Vielha aandeden voor een overnachting.
Dit keer deden we het anders. We bleven enkele dagen in het kleine bergstadje hangen op de camperplek. Dat was ook wel nodig, want we hadden een maffe reis van 26 uur achter de rug om te voorkomen dat we in dit Corona-tijdperk teruggestuurd zouden wegens wegens een niet meer geldige Coronatest. Die was maar 48 uur geldig, volgens de Spaanse overheid. Meetpunt: uitgiftedatum.
Reisschema ging zo de prullenbak in
De eerste 24 uur waren we al bijna geheel kwijtgeraakt doordat de test veel sneller dan door de GGD werd voorspeld, werd gepubliceerd. Fijn voor de GGD; slecht voor ons. Ons 2-daagse reisschema kon zo de prullenbak in. Wij moesten planken met Smuikje. De overnachting in Noord-Frankrijk schrapten we. De nacht werd onze begeleider, over donkere Franse autowegen en met enkele stortbuien. Op het nippertje ontweken we een slecht verlichte stalen wegafzetting.
’s Morgens om vijf uur rolden we net boven Toulouse een bewaakte camperplek op om drie uurtjes te slapen. We waren doodmoe. Het werd het duurste hazenslaapje aller tijden: bijna 18 euro. Het werkte wel trouwens. Redelijk uitgerust en met koffie en croissantjes haalden we Spanje en Vielha. Ons certificaat was nog slechts een uur geldig. En de grenscontrole? Die was bezig met een andere weggebruiker.
Vielha dus
Vielha dus. Even een paar dagen staan om bij te komen en de bandjes van Smuik af te laten koelen. De camperplek waar we stonden is niet bijzonder. Klein, achteraf gelegen op een industrieterrein, maar dat is logisch want het bergstadje ligt in de smalle vallei Val d’Aran waardoor alles bij elkaar zit. Voordeel is wel dat je het charmante centrum makkelijk lopend kan bereiken. Vielha (officieel is het Vielha e Mijaran) ligt op ruim 900 meter hoogte en wordt omgeven door enorme bergketens die makkelijk de 2500 meter bereiken. Eromheen heb je nog hogere bergen van het Pyreneeën-massief.
Spaans? Catalaans? Of Aranees?
Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners. Ze zouden qua inkomen bij de Spaanse top horen. Dat Spaanse is trouwens wel een item. De inwoners spreken een eigen taal: het Aranees. Dat in deze vallei een gelijkwaardige positie heeft ten opzichte van het Spaans en Catalaans. Officieel is Val d’Aran met de hoofdstad Vielha onderdeel van Catalonië, maar om nu te zeggen dat de hooggelegen bewoners heel veel op hebben met Catalonië is overdreven. Toen de Catalanen zich los wilden maken van Spanje middels een omstreden referendum, dreigden de bergbewoners op hun beurt met een referendum om zich los te kunnen maken van Catalonië.
Weetje: De bewoners van de vallei schrijven Vielha. Dat is Aranees. De Spanjaarden, maar ook de Catalanen schrijven Viella, dus zonder h maar met een extra l.
De pluspunten van Vielha
Genoeg over de politiek. Over naar pluspunten van dit dorp en de streek. Vielha leeft het hele jaar door van toerisme. Zeker in de winter is de streek bijzonder in trek. Niet ver van de stad liggen de skiliften die de 110 pistes voorzien van aanvoer. Het skikroonjuweel is Baqueira-Beret (voorbij dorpje Arties) waar het Spaanse koningshuis ook graag komt. In de zomer is Baqueira niet om aan te zien, maar daarvoor is het complex ook niet gebouwd. Dat de toerist vanaf de Spaanse kant überhaupt Vielha kan bereiken in de winter is te danken aan de enorme kilometerslange tunnel. Tot 1948 was Vielha in de winter alleen bereikbaar via de Franse kant.
Wandelroutes
De vallei wordt doorkruist door enkele riviertjes, zoals de Garonne,die uiteindelijk bij Bordeaux in de Atlantische Oceaan uitmondt. Langs de rivier zijn enkele wandelroutes uitgezet die vanaf de camperplek en Vielha zelf makkelijk bereikbaar zijn. We zijn geen bergbeklimmers, maar houden wel van een stevige wandeling. Hier in het dal hebben we er twee gelopen. Eentje ging richting het dorpje Escunhau e Casarilh (ongeveer 8 kilometer) en de ander ging richting noorden met keerpunt Vilac (5 kilometer).
Beide dorpjes staan vol met vakantiewoningen, maar gelukkig wonen er ook ‘gewone’ mensen. Een deel van de huizen stamt uit vervlogen tijden. Stoer zijn ze, gebouwd om de koude weersomstandigheden te weerstaan. Beide dorpjes hebben prachtige kerkjes uit de Romaanse tijd (11-13de eeuw). Niet dat we nu gek zijn op kerken, maar we zien dat de stevig gebouwde geloofsplekken prachtig versierd zijn met beelden en tekens. Ze zijn soms wel achthonderd jaar oud en dat zorgt voor eerbied. Vooral de hoofdpoorten vallen op met eenvoudige maar toch indrukwekkende geloofskunst.
Vilac is hooggelegen en relaxt
De kerk van Vilac, St. Féliz de Vilac, ligt hoog en kijkt daarmee over de hele vallei uit. De kerktoren had een dubbelfunctie. Naast de verkondiging van het geloof bezat het ook een verdedigingsfunctie. Het ernaast gelegen parkje met klaterende fontein, schaduwrijke bomen en enkele bankjes nodigt uit tot onthaasten.
Ontdek València en het rijst- en natuurgebied Albufera in 7 dagen met veel informatie, met tips Openbaar Vervoer, 33 plattegronden én 7 gps-routes.
Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper met de gebouwen van architect Calatrava. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes.
Wil je verder reizen langs natuur en rijstvelden? Dat kan. València ligt namelijk centraal op de route over het Iberisch schiereiland. Een reis van ruim 1500 km. Geschatte duur: 3 weken.
De gids telt 393 pagina’s, waarvan ruim 100 over València, 610 foto’s, recepten, 2 filmpjes en 110 kaarten. Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Romaanse kerken
De valleibewoners zijn trots op hun 14 Romaanse kerken die van binnen ook mooi zijn. Er is daarom een Romaanse kerken-wandelroute, Ruta Romànica d’Aran, uitgezet door de hele vallei. In Vielha staat ook een aparte kerk. En het gehucht Unha bezit een geloofsgebouw met enkele muurschilderingen uit de 12de en 16de eeuw.
Over wandelen gesproken. Omdat we na de lange reis nog niet heel fit waren deden we het rustig aan en liepen we de wat makkelijke wandelingen (we hebben ze voor jullie vastgelegd op gps-site Wikiloc). Val d’Aran kent natuurlijk nog veel meer wandel- en klimpaden. Volgens het toerismebureau zijn er ongeveer 560 kilometer aan wandelpaden, waarvan sommige alleen geschikt zijn voor zeer ervaren wandelaars. In de bergachtige omgeving staan zes hooggelegen berghutten (refugios).
Berengebied…
O ja, voordat we het vergeten, in de Val d’Aran lopen af en toe beren rond afkomstig van de Franse kant van de Pyreneeën. Het zijn er inmiddels een stuk of veertig. De kans dat je ze tegenkomt is klein, maar gebeurt dat toch, schreeuw dan niet, blijf rustig, draai je om en loop kalm terug. Probeer ook niet tussen de moederbeer en haar kleintjes te komen, want dan ben je een ‘probleemeigenaar met stip’.
Enfin, waar een snelle reis niet al goed voor was. Val d’Aran bezoeken we beslist nog een keer. De bergen en bossen daar zijn te mooi om er snel doorheen te trekken. Er is zoveel te doen. Wandelen, raften, moutainbiken (540 kilometer aan routes) of skiën. Of staren naar de enorme bergen. Dat is ook leuk.
Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.