Fietsen door onbekend Zaragoza

De stad Zaragoza. Foto genomen vanaf een kerktoren  van de kathedraal El Pilar op negentig meter hoogte.
De stad Zaragoza. Foto genomen vanaf een kerktoren van de Basilica de Nuestra Señora del Pilar op negentig meter hoogte.

Barcelona, Valencia, Madrid… Zaragoza? Niet een stad die je in een stedentriplijstje snel tegen zult komen. Toch is deze stad halverwege Barcelona en Madrid een verrassend gezellige metropool. Het is qua inwonersaantal – bijna 700.000 inwoners – de vijfde stad van Spanje en vergelijkbaar met Amsterdam. Alleen is Zaragoza een uiterst relaxte stad, waar iedereen rustig keuvelend rond kan dwalen langs bijvoorbeeld de vele Romeinse opgravingen of de enorme basiliek gewijd aan de stadsheilige El Pilar.

In deze kerk wordt Maria, ook bekend als Onze-Lieve-Vrouwe van de Zuil, aanbeden, want op de plek van de basiliek zou in het jaar 40 na Christus de heilige maagd verschenen zijn aan de apostel Jacobus de Meerdere met het verzoek een heiligdom te bouwen. Ze sprak hem toe vanaf een zuil of pilaar, vandaar de naam Pilar in de naam van de kathedraal.

Voor de meeste bezoekers is de kerk van Pilar, en waar op 12 oktober het hele land feest voor viert, genoeg, maar als extraatje kun je je vergapen aan plafondschilderingen aangebracht door de meesterhand van de beroemde Spaanse kunstschilder Goya. Je kunt als je een euro in de lichtautomaat gooit een van zijn plafondschilderijen prominent in het licht zetten.

Het reusachtige plein Del Pilar met de eveneens reusachtige kathedraal El Pilar.
Het reusachtige plein Del Pilar met de eveneens reusachtige kathedraal El Pilar.

Plaza del Pilar heeft alles

De ruim 130 meter lange kerk met zijn vier dominante torens ligt aan de nog veel langere Plaza del Pilar. Alles wat belangrijk was en is, heeft zich hier verzameld. Rond dit enorme plein staan oude Romeinse muren, een prachtig gerestaureerde centrale levensmiddelenmarkt (Mercado) uit 1903, het paleis La Lonja en, jawel, nóg een kerk, de slanke kathedraal La Seo. Die tegen de resten van een opgegraven Romeins Forum ligt dat je ondergronds kan bezoeken. 

De Romeinse muur én de Mercado, de centrale versmarkt van Zaragoza.
De Romeinse muur én de Mercado, de centrale versmarkt van Zaragoza (Wikimedia commons) Foto: Francis Raher
De Mercado uit het begin van de 20ste eeuw, is onlangs gerestaureerd.
De Mercado uit het begin van de 20ste eeuw, is onlangs gerestaureerd.
Het plafond van het expositiegebouw La Lonja.
Het plafond van het expositiegebouw La Lonja.

Geen hoogtevrees?

Heb je geen hoogtevrees? Dan kun je in een van de torens van El Pilar (rivierzijde) de lift nemen om op meer dan negentig meter hoogte de enorme stad en omgeving te bekijken. En wat deden de liftbouwers? De rotzakjes legden doorzichtig glas aan onder de kleine trap die naar het topje van de toren gaat. Je kijkt bijna negentig meter naar beneden en dan gaan je nekharen echt overeind staan. ‘Hopelijk komt er geen aardbeving’ dacht Walter nog boven de dikke glasplaat, terwijl zijn hartje sneller klopte. 

Het paleis-fort Palacio de la Aljafería.
Het paleis-fort Palacio de la Aljafería.

Palacio Aljafería laat de Arabische invloed zien

Zaragoza trok vanwege zijn strategische ligging de Romeinen en enkele eeuwen later de Arabieren aan. Deze islamitische veroveraars, die grote delen van Spanje ruim zeven eeuwen hebben gecontroleerd, bouwden in de stad een groot Arabisch kasteel. Er is in de loop van de eeuwen stevig aan Palacio de la Aljafería gesleuteld, waardoor het Arabische karakter, zeker aan de buitenkant, is verdwenen.

Maar het enorme gebouw, waar nu het parlement van de deelstaat Aragon zetelt, is desondanks een bijzonderheid vanwege de stoere kasteelachtige bouw van buiten en de sierlijke Arabische kunst binnen. Sommige kamers van dit paleis lijken op die van het beroemde Alhambra in Granada, maar dan zonder de hordes toeristen. Het binnenplein van Aljafería is een genot om te zien. De Arabische architectuur is prachtig.

Helaas ligt het niet in het centrum, maar op bijna twee kilometer afstand van Plaza del Pilar. Om er te komen en te bezoeken wandel je door niet al te levendige straten richting het westen.

Een sierlijke muziektent uit 1908

Maar je kunt in deze stad ook van de wat kleinere ‘kunstwerkjes’ genieten. De heel sierlijke muziektent Quiosco de la Música bijvoorbeeld. Daarvoor moet je naar Parque Grande José Antonio Labordeta, waar deze beauty staat opgesteld. Dit stadspark is samen met het in zuidelijke richting liggende, veel ruigere Parque los Pinares de Venecia met schattig pretpark, de groene long van Zaragoza. Parque Grande, de naam zegt het al, is een joekel, dat begint aan de Paseo de Fernando el Católico.

De sierlijke muziektent Quiosco de la Música met ‘verfijnd gietijzer’.
De sierlijke muziektent Quiosco de la Música met ‘verfijnd gietijzer’.

Op de fiets…
De vele stadsparken zijn op de fiets uitstekend te bezoeken. Zo zijn wij ook op Quiosco de la Música gestuit. Deze muziektent werd gebouwd in de modernistische Aragonese stijl uit het begin van de vorige eeuw. Het bouwwerk van verfijnd gietijzer, dun glas en met een kleurige koepel van keramische tegels moest de Exposición Hispano-Francesa, een soort kleine wereldtentoonstelling, in 1908 extra luister bijzetten. Als je deze ranke gietijzeren gestalte ziet, waan je je even in een andere tijd. De tijd van ruisende japonnen en heren met elegante hoeden. 

Deze boulevard laat ook zien waarom Zaragoza een relaxte stad is. Op deze brede laan is bijzonder veel ruimte gemaakt voor wandelaar, fietser en de tram, die de nieuwe woonwijken verbindt met de binnenstad. Ja, er rijdt ook gemotoriseerd verkeer, maar dat is vooral te gast. Het heeft aan beide zijden van de Paseo één baan tot zijn beschikking. Dat zorgt voor een rustig beeld in en rond het centrum.

Zaragoza is een echte fietsstad

Fijn is de enorme ruimte die gemaakt is voor de fietser. Overal in de stad liggen fietspaden. Je kunt echt tientallen kilometers door Zaragoza koersen zonder al te veel last van het overige verkeer te hebben. Aan beide zijden van rivier Ebro liggen fietspaden. Net als langs het belangrijke kanaal Canal Imperial de Aragón. In de hele stad staan stations voor huurfietsen. Op het toerismebureau, gelegen tegenover de enorme basilica Pilar, kun je een speciale fietsroutekaart krijgen (of downloaden).

Zie ook: fietsrondje rondom en door Zaragoza

Zaragoza heeft veel fietspaden, zelfs midden in de stad. Dit is de kruising aan het eind van de Gran Via met een speciaal stoplicht voor fietsers.
Zaragoza heeft veel fietspaden, zelfs midden in de stad. Dit is de kruising aan het eind van de Gran Via met een speciaal stoplicht voor fietsers.

Ze zijn hier veel vriendelijker en ontspannen dan in al die andere steden

Inwoner Zaragoza

We waren verrast door deze groene en relaxte stad. We hadden er eigenlijk geen voorstelling van hoe Zaragoza eruit zou zien, temeer daar de stad midden in een niet al te mooi landschap (semi-woestijn) ligt. Daarom hebben we het jarenlang vermeden. 

Dat ontspannen zijn, bevestigde ons een jonge inwoner van de stad die gewoond had in Brussel, Amsterdam en Stuttgart. Hij was blij voortaan in Zaragoza te wonen, zei hij. ‘Ze zijn hier veel vriendelijker en ontspannen dan in al die andere steden. In Stuttgart waren de mensen erg onvriendelijk of gehaast. Fietsen doe ik hier graag. Bijna zeventig procent van de inwoners heeft een fiets. Ook is criminaliteit hier nauwelijks aanwezig.’ Nee, hij ging hier niet meer weg. 

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Conclusie: Zaragoza heeft ons positief verrast

Dat laatste snapten wel nu wel na ons bezoek van enkele dagen. Zaragoza heeft een leuk smoeltje gekregen, zeker na een verblijf op de groene, bijna paradijselijk aandoende stadscamping. Door de vele bomen konden we de hoge, zomerse temperatuur van 40 graden wat makkelijker aan. Wat waren wij onthaast. 😉

De hoofdwinkelstraat Calle de Alfonso I met zicht op de dominante kathedraal.
De hoofdwinkelstraat Calle de Alfonso I met zicht op de dominante kathedraal.

Groen en groener.
In deze droge omgeving wordt het groen gekoesterd, al is het maar om de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten. Zaragoza wil de komende jaren 700.000 nieuwe bomen en struiken planten op 1200 hectare. In de zomer wordt de 40-gradengrens soms al makkelijk doorbroken.


Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 reacties

  1. Wim
    22 augustus 2021

    Lijkt me leuk om er eens te stoppen bij een heen of terugrit.

    1. CamperSmuikje
      23 augustus 2021

      Zeker doen als je kan.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven