Nog altijd groot tekort aan camperplekken in Spanje; groei stagneert

Camperplek Viacamp bestaat al een tijdje, maar is het voorbeeld van een rustige locatie in het aantrekkelijke binnenland. De gemeentelijke cp is van alle gemakken voorzien.
Camperplek Viacamp aan de voet van de Pyreneeën bestaat al een tijdje, maar is het voorbeeld van een rustige locatie in het aantrekkelijke binnenland. De gemeentelijke cp is van alle gemakken voorzien.

De groei van het aantal camperplekken in Spanje lijkt te stagneren. Telden we over zeven maanden in 2022 tot begin maart 2023 84 nieuwe locaties. Ditmaal, over een periode van 15 maanden vanaf begin maart 2023 tot en met begin juni 2024, komen we ‘slechts’ uit op 89 nieuwe camperplaatsen. En dat terwijl het aantal rondtrekkende camperaars maar blijft toenemen.

Hoorden we vorig jaar al alarmerende berichten van met name reizigers langs de oostkust van het Iberisch schiereiland dat er nauwelijks plaats voor hen was tijdens de wintermaanden. Die noodklok is afgelopen winter alleen maar harder gaan luiden. 

Steeds vaker boetes uitgedeeld

Nu maakt het natuurlijk verschil waar je naar toegaat. Zeker de oostkust rond Murcia, Alicante en València is zo populair dat daar vele camperaars nul op het rekest kregen. Je ziet dat ook de lokale overheden en bewoners de ‘wanhoop’ nabij zijn, omdat als camperaars geen plek krijgen op de officiële locaties en campings ze hun thuis aan het strand, op parkeerplaatsen aan de kust of langs toegangswegen neerzetten.

De politie gaat steeds vaker boetes uitdelen. In gemeenteraden wordt steeds vaker geroepen om regulatie. De kans dat Spanje Portugal achterna gaat lijkt groot. Portugal heeft tijdens de coronaperiode besloten alle illegale locaties waar soms wel 200 campers overwinteren schoon te vegen én vooral hoge boetes uit te delen. Volgens de autoriteiten is dat nog de enige kans tegen de ‘witte pest’, zoals sommigen de toevoer van de camperwagens beschrijven. 

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Wat niet meewerkt is dat platforms als Park4Night en Campercontact zo’n beetje elke parkeerplaats als camperplek aanmerkt. Veel camperaars denken dat het daarmee om officiële locaties gaat. Niets is minder waar. Park4Night is daar trouwens ooit voor opgericht. Camperaars vertellen hun ‘soortgenootjes’ waar zij het mooi vinden en waar je meestal wel gratis een nachtje mag staan.

Camperaars op verkeerde been gezet

Maar sinds Campercontact van belangenorganisatie NKC hetzelfde beleid is gaan hanteren, lijkt het of al die plekjes officieel goedgekeurde locaties zijn. Nog niet zolang geleden toen de echte vrijwilligers van NKC Campercontact oprichten werd streng gecontroleerd of er voorzieningen aanwezig waren, zodat je je toilet kon legen en water kon tappen. Ook afvoer was een belangrijk punt. Je ziet sinds ze het naar een organisatie buiten de NKC hebben geplaatst dat het vooral over kwantiteit gaat. Jammer, het zet een deel de camperaars op het verkeerde been.

Spaanse media zitten er bovenop als er weer ergens een camperplek opent. Dit is Ledesma in de provincie Salamanca. Zoals jullie zien 'helpt' het platform AreasAc ons bij het vinden van nieuwe cp's.
Spaanse media zitten er bovenop als er weer ergens een camperplek opent. Dit is Ledesma in de provincie Salamanca. Zoals jullie zien ‘helpt’ het platform AreasAc ons bij het vinden van nieuwe cp’s.

Open armen in binnenland

Wie nu denkt dat Spanje geen camperaars wil ontvangen heeft het mis. Het is ook erg ongelijk verdeeld in het land. Ga je meer het binnenland in dan word je met open armen ontvangen. Een voorbeeld is, net als het jaar ervoor, Castilië – León. Juist daar doen gemeenten alle mogelijke moeite om nieuwe cp’s te creëren. Maar ook wel met het oog de toevoer van witte wagens te reguleren.

Zo kwamen we ditmaal op Mallorca in het bedevaartdorpje Escorca de melding tegen dat ze daar op de bestaande parkeerplaats een deel willen bestemmen voor campers. Juist om de toevoer in te dammen. Je mag straks op een toegewezen plek staan. Daarvoor moet je je online registeren. Sta je op een andere plek dan is de politie onverbiddelijk en mag je rekenen op een boete.

Advertentie: stadgids Valencia in 7 dagen (Apple Books & Pdf)
Voorpagina stedengids ‘València in 7 dagen’ (Apple Books & Pdf)

NIEUW! De stedengids València in 7 dagen
* Met deze digitale gids ontdek je het levendige València en het rustgevende nabijgelegen rijst- en natuurgebied Albufera.
* In 7 dagen tijd leer je deze stad goed kennen. Heb je een hekel aan kaartlezen? Dan zijn de 7 gps-bestandjes voor je mobiele telefoon waarschijnlijk een uitkomst.
* Uiteraard gaat deze digitale reisgids langs de hoogtepunten, zoals de Groene Loper Túria met de gebouwen van architect Calatrava (Museo Ciències). Bekijken we de centrale markten zoals Mercat Central of Russafa. En lopen we door de alternatieve kunstenaarswijk El Carme. En ontdekken we ook de geheime en zelfs vergeten hoekjes, waaronder een gerestaureerde keramiekfabriek in een buitenwijk.
* De gids telt 129 pagina’s, 275 foto’s, 33 kaarten. Én 7 gps-routes voor je wandel- en fietstochten door deze boeiende stad. Prijs: 11,99 euro.
* Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl

Ook het (toeristische) Toledo is het zat. Daar willen ze naar een vaste betaalde plek voor camperaars op een van de vele parkeerplaatsen rond de stad. Dat heeft er ook mee te maken dat er veel vuilnis en andere zaken worden gedumpt. Nu is het natuurlijk helemaal niet gezegd dat dat alleen maar camperaars zijn. Maar veel gemeenten zien wel rond de locaties die veelvuldig door camperaars worden gefrequenteerd, dat er een enorme toename van afval is.

Meeste plannen worden gerealiseerd

Op onze nieuwe lijst gaat het niet alleen over nieuwe gerealiseerde cp’s, maar ook over de plannen die er worden gemaakt. Op plannen kun je natuurlijk nog niet staan, maar we hebben de afgelopen jaren dat we deze lijsten maken, gezien dat de meeste plannen op termijn daadwerkelijk uitgevoerd worden. De meeste, zeker binnenlandse, gemeenten zien de meerwaarde van de komst van de camperaar in. Het zijn vaak kapitaalkrachtige toeristen die boodschappen moeten doen en het leuk vinden om een hapje en drankje te doen.

Kortom: als er weinig ruimte is aan de kust ga dan eens het prachtige, gastvrije binnenland in.

Spanje telt inmiddels dik 1200 officiële camperplaatsen
De beste oplossing is natuurlijk het drastisch vergroten van het aantal camperplaatsen. En als het kan met heel véél officiële rustplekken, want de Spaanse camper- en caravanverkopersvereniging Aseicar (Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning) schat dat het land er nog zo’n tweeduizend cp’s nodig heeft.
Duidelijk is wel dat de huidige 89 nieuwe plekken nauwelijks zoden aan de dijk zetten. Die tweeduizend locaties is trouwens een al jaren terugkerend aantal. Dat heeft er onder meer mee te maken dat iedereen op sociale media deze cijfers van 2019 blijft herhalen bij gebrek aan officiële nieuwe cijfers, maar ook door het toenemend aantal camperaars. Ondanks dat er de afgelopen drie jaar toch zo’n 200 nieuwe plekken bijgekomen zijn, blijft de ‘nood’ toenemen.
Wij denken overigens dat Spanje inmiddels dik 1200 cp’s telt. Maar dat aantal is dus lang niet genoeg om aan alle vraag te voldoen, zoals afgelopen winter ook weer bleek. We zijn de afgelopen maanden heel wat teleurgestelde camperaars tegengekomen.

Zie ook: uitleg over hoe en waarom onze Janine de camperlijst elk jaar weer samenstelt

Inhoudsopgave: waar zijn de nieuwe camperplaatsen aangelegd?

2 reacties

 1. Tijmen Kos
  10 juni 2024

  Leuk om weer wat van jullie te lezen. Ik heb het gedeeld op Facebook. Wij rijden nu rond op Sicilië.
  We profiteren nog steeds van jullie tip om een EZ-wifi-versterker aan te schaffen. Hierdoor kunnen we ook redelijk vaak tv kijken via Ziggo-go.
  Groetjes Gusta en Tijmen

  1. CamperSmuikje
   10 juni 2024

   Graag gedaan en veel plezier

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven