Spanje opent grenzen vanaf 7 juni voor gevaccineerde toeristen.

Het binnenland. Consuegra. De windmolens van Don Quichot in Castilië-La Mancha. Foto: Ron Maat.
Het binnenland van Spanje. Vanaf 7 juni is Spanje geopend voor ‘gevaccineerde toeristen’. Dit is het gehucht Consuegra. Daar staan de windmolens van Don Quichot in Castilië-La Mancha. Foto: Ron Maat.

Update 28 juli – Spanje opent grenzen vanaf 7 juni voor volledig gevaccineerde toeristen, meldt persbureau Reuters: ‘Back to the beach: Spain welcomes all vaccinated tourists from June 7’. Wel zijn de eisen van de Spaanse overheid behoorlijk streng, zo bleek dit weekeinde na de publicatie van het officiële staatsbulletin (zie onderaan de pagina voor meer uitleg).

Midden mei werd bekend dat Nederlandse toeristen weer van de Nederlandse overheid mogen reizen naar de Spaanse Balearen én de Canarische eilanden. Code Oranje is voor deze eilanden vervangen door Code Geel. Eind juli veranderde ook de code oranje voor het Spaanse vasteland in geel.

De Spaanse overheid eiste lange tijd een PCR-test als je naar het land ging. Dat laatste is vanaf 7 juni van de baan. De Spaanse versoepeling is mogelijk omdat er op termijn een digitaal vaccinatiepaspoort in Europa wordt geïntroduceerd. Elk land kan checken of de toerist een vaccinatie heeft gehad. Het papieren Gele vaccinatieboekje is trouwens ook geldig.

Twitterbericht van het Spaanse persbureau Europa Press.
Spanje lonkt weer.
Spanje lonkt weer. Hier het schattige plaatsje Olvera.

Nederlands reisadvies geheel Spanje (27 juli)

De kleurcode van Spanje is eind juli veranderd van oranje in geel. Dat betekent dat je naar Spanje kan reizen maar dat er risico’s zijn. Bij terugkeer naar Nederland worden er wel eisen aan je gesteld. Zie de link hieronder.

Zie ook: Reisadvies voor Spanje.

Eisen Spaanse overheid voor de toeristen

De Spaanse overheid stelt bij de opening van de grens wel eisen. Zo moet je bijvoorbeeld gevaccineerd zijn en de dosis moet 14 dagen (!) voor vertrek zijn gezet. Verder moet een vaccinatiebewijs mee worden genomen. De Registratiekaart Coronavirus van het RIVM is niet geldig. Wel geldig is het Gele vaccinatieboekje dat eindelijk door de lokale GGD’s ingevuld mag worden. De Nederlandse ambassade adviseert dan ook de vaccinatie in het Gele Boekje te laten zetten. En natuurlijk kun je later ook gebruik maken van de Europese vaccinatie QR-code die hopelijk in Nederland begin juli wordt ingevoerd. Wil je meer weten klik dan op de uitstekende uitlegpagina van de Nederlandse ambassadeur in Madrid, Jan Versteeg

Je kan ook de Engelstalige webpagina van de Spaanse overheid bekijken met een FAQ over hun Covid-beleid voor buitenlandse reizigers.
En hier kun je hun Pdf downloaden met de Spaanse eisen om het land binnen te komen.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Reisadvies Portugal (27 juli)

De kleurcode voor Portugal is geel.

Zie ook: Reisadvies voor Portugal.

Vaccinatie Spanje

De vaccinatie-campagne in Spanje komt inmiddels goed op stoom. Meer dan zes miljoen inwoners hebben hun complete prikpakket gehad. De Spaanse premier Sánchez verwacht dat binnen 100 dagen (midden augustus) de groepsimmuniteit wordt behaald. Dat wil zeggen dat zo’n zeventig procent van de Spaanse bevolking zijn of haar prik heeft gehad. Momenteel loopt het Spaanse vaccinatieprogramma iets soepeler dan het Nederlandse, hoewel de percentages vergelijkbaar zijn. Beide landen kennen een ‘eerste-prikniveau’ van meer dan 40 procent.
Opvallend detail: het aantal tweede prikken ligt in Spanje wel op een veel hoger niveau: bijna 22 procent tegenover 17,7 procent in Nederland. Spanje begon eerder met het prikken dan ons land. En vergeet niet: de eerste Nederlander werd in Spanje geprikt en niet in Nederland. (Bron: 05 juni, El Païs, NRC vaccinatiepagina).

Toerisme: Jaarlijks gaan er zo’n 80 miljoen mensen naar het populaire vakantieland. Een op de acht Spanjaarden werkt in de toeristenbranche. Dat Madrid de grenzen net als vorig jaar snel open gooit, heeft dus een goede reden. De economie kan niet zonder de buitenlandse toeristen, waarbij vooral de Britten én de Duitsers met ieder ruim tien miljoen bezoekers zwaar wegen.

Scroll naar boven